Ultima actualizare: azi, 20:25

Totul despre sex

Afecţiunile mamare

afectiuni mamareCe este normal si ce nu?

Sanul este alcatuit din tesut glandular si grasime, cele mai multe femei au aceeasi cantitate de tesut glandular, iar diferenta de marime dintre sani este data de obicei de cantitatea de grasime. In mod normal cazurile de femei slabe si cu sani mari naturali sunt rare.

Sanii sufera modificari nu numai in diferite momente ale ciclului menstrual, dar si in diferite perioade din viata unei femei. Schimbarea nivelului de hormoni in saptamana care precede menstruatia poate duce la retentia de lichide, facand sanii si mai umflati si mai durerosi. Aceste simptome trec de obicei de la sine in prima sau a doua zi de menstruatie. Sanii se maresc in timpul sarcinii, apoi si mai mult atunci cand femeia alapteaza. De obicei (si din pacate), dupa aceea revin la dimensiunile initiale, devenind totusi mai lasati. Dupa menopauza, camd se pierde influenta estrogenului, tesutul glandular se micsoreaza, fiind inlocuit de grasime. Sanii devin mai moi si mai putin umflati, ajungand adesea destul de lasati.

 Sanii durerosi

Nivelul fluctuant de hormoni poate provoca senzatia de sani tari si durerosi, in special in zilele care preced menstruatia. Acest lucru se poate intampla  la orice varsta, dar adesea simptomele se inrautatesc la anii de premenopauza in special in timpul ciclurilor anovulatorii, cand estrogenul este dominant. Pentru a alunga senzatia de disconfort, asigura-te ca porti un sutien confortabil, eventual o bustiera. Exista femei care apeleaza la suplimente de acid gamma-linoleic, fie ulei de primula-de-seara fie ulei de limba-mielului. Acestea nu dau rezultate intotdeauna dar merita incercate. Bromocriptina  sau danazolul in doze mici pot fi si ele de ajutor. Sanii durerosi sunt rareori un semn de cancer. Totusi daca durerile sunt persitente, ar trebui sa mergi la doctori pentru a face un control.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.