Computerul tomograf al Spitalului Județean Satu Mare a fost folosit în cursul anului trecut de peste 40.000 de persoane, cheltuielile cu reparaţiile şi întreţinerea acestuia fiind de 500.000 de lei, a anunţat astăzi, directorul medical Paula Mare.
Aceasta atrage atenţia asupra populaţiei, dar şi asupra medicilor, că la o singură examinare corpul uman este radiat foarte puternic, cam cât suportă în mod normal pe parcursul a trei ani. Din cauza folosirii “exagerate”, tubul s-a consumat, fiind necesară intervenţia specialiştilor care asigură service-ul.
“Avem o adresabilitate extraordinară, foarte mulți oameni se supără dacă medicii nu le recomandă să îşi facă CT. Populaţia trebuie să ştie că e foarte iradiant, de multe ori şi un medic trebuie să analizeze, să pună în balanţă dacă face CT-ul respectiv. Cu toate acestea, nouă ni se adresează foarte mulţi pacienţi din judeţ. Prima dată am crezut că s-a stricat dar cei de la service ne-au spus că s-a consumat tubul de la CT. A doua oară am avut o pană de curent, a căzut curentul şi fiind o instalaţie performantă a trebuit resetat tot sistemul. Acum CT-ul s-a stricat dintr-o greşeală de manipulare, i s-a stricat masa. Ieri a intrat în ţară CT-ul, aseară a ajuns la Cluj şi sper ca mâine să fie reparat”, a declarat Paula Mare.
Piesa ce trebuie înlocuită a fost comandată din Statele Unite, motiv pentru care timpul în care aparatul este nefuncţional este destul de mare.
Pe parcursul unui an, aparatul este oprit aproximativ 30 de zile, pentru repraţii şi revizii.