Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

A fost lansat proiectul START

Lansare proiect start (1)Lansarea proiectului START – ”Întărirea operabilității transfrontaliere și intersectoriale în zonele cu risc de inundații” a avut loc astăzi la Consiliul Judeţean Satu Mare, derulat de mai multe asociaţii din Satu Mare şi Ungaria.

Managerul extern, Csengeri Zsolt, a declarat că durata proiectului este de 15 luni, finanțator fiind Direcția Generală pentru Ajutor Umanitar și Protecție Civilă a Comisiei Europene prin Programul ECHO 2014.

În cadrul întâlnirii, Alexandra Catargiu, consiliera președintelui Consilului Județean, Adrian Ștef, a transmis mesjul acestuia, asigurându-i de tot sprijinul pentru derularea proiectului.

Bugetul proiectului este de 257.976,00 euro, din care 75% îl reprezintă suportul financiar nerambursabil al Uniunii Europene.

Parteneri și bugetele partenerilor (EUR):

 

Parteneri

Total

Avans

 

Ramburs

 

Contribuția proprie

Liderul de proiect: Asociația Multisalva – Satu Mare

145.840,00

65.452,00

43.734,00

36.754,00

Partener: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al Județului Satu Mare

14.130,00

6.342,00

4.228,00

3.560,00

Partener: Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Filiala Satu Mare

11.480,00

5.152,00

3.435,00

2.893,00

Partener: Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare

11.426,00

5.128,00

3.419,00

2.879,00

Partener: Inspectoratul Județean pentru Protecție în caz de Dezastre – Nyíregyháza

14.130,00

6.342,00

4.228,00

3.560,00

Partener: Asociația de Utilitate Publică Tisa Superioară – Scafandri și Salvări Speciale – Jármi

49.080,00

22.028,00

14.685,00

12.367,00

Partener: Organizația de Cruce Roșie a Județului Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria – Nyíregyháza

11.890,00

5.336,00

3.557,00

2.997,00

 

Obiectivele proiectului:

  • Va fi conceput sistemul de colaborare transfrontalieră în cele două județe învecinate în domeniul prevenției și intervenției în caz de dezastre și situații de urgență.
  • În proiect sunt implicați specialiști și organizații civile, astfel că va fi îmbunătățită cooperarea inter-organizațională. Se va realiza fundamentarea cadrului de cooperare interinstituțională.
  • Vor fi identificate și inventariate acele comunități relevante din cele două județe care pot fi implicate în mod organizat în caz de dezastre naturale(organizații civile, cluburi sportive, grupări locale de pompieri voluntari, comunități profesionale, media locală etc.) și va fi concepută o procedură de comunicare.
  • Se va înființa o echipă operativă transfrontalieră, formată din reprezentanții autorităților din cele două județe și organizațiile profesionale de intervenție în caz de dezastre, care ulterior, în cadrul unor reuniuni periodice, determină măsurile de prevenire și prelucrează planul comun de management în situații de urgență, respectiv coordonează activitățile în situații de criză.
  • În cadrul cursurilor și exercițiilor comune desfășurate pe teren vor fi îmbunătățite abilitățile echipelor de salvare iar colaborarea va deveni mai eficientă.
  • Prin mediatizarea practicilor de colaborare efectivă între civili și profesioniști (media, pliante, banner) va creste sentimentul de siguranță al populației, iar în caz de nevoie, civilii vor putea fi mai ușor mobilizați de către organizații sau instituții.
  • Va fi proiectat un sistem de comunicare radio ce va integra o bază de date geoinformatice, independent de rețelele existente (comunicare, electrice), care va uni într-un mod stabil organizațiile de salvare din cele două județe, și parțial din Transcarpatia (agenții guvernamentale, autorități locale, instituțiile de asigurare a ordinii publice, instituțiile militare, instituțiile medicale, organizațiile profesionale de intervenție în caz de dezastre, organizațiile civile, administrația apelor, administrațiile pădurilor etc.), iar prin utilizarea modem-urilor se va putea conecta la sistemele proprii ale instituțiilor.
  • Va fi conceput un model de cooperare transfrontalieră ce va fi prezentat autorităților naționale de intervenție în situații de urgență și Directoratului General pentru Protecție Civilă al Uniunii Europene. 

Activitățile principale:

  • Stabilirea echipei de coordonare
  • Evaluarea resurselor locale de voluntari și a potențialilor parteneri. Pregătirea bazei de date
  • Implicarea în activități a unui expert internațional
  • Achiziția de echipamente și consumabile necesare pentru desfășurarea cursurilor și a exercițiilor
  • În perioada aprilie 2015 – februarie 2016 vor fi organizate trei programe de formare profesională: un curs general de protecție împotriva inundațiilor, un curs de intervenție în caz de inundații provocate de distrugerea barajelor și un curs de salvare de pe gheață. Cursurile se vor desfășura în locații adecvate din cele două județe din regiunea transfrontalieră, cu implicarea fiecărui partener al proiectului.
  • În perioada aprilie 2015 – februarie 2016 vor fi organizate exerciții de simulare a unei intervenții în caz de inundații, exerciții de simulare a intervenției în caz de inundații provocate de distrugerea unui baraj și exerciții de simulare a salvărilor de pe gheață. În exercițiile de simulare vor fi implicați toți partenerii posibili și necesari, atât de la nivel guvernamental cât și parteneri civili din zonă.  Exercițiile se vor desfășura în locații adecvate din cele două județe din regiunea transfrontalieră. Va fi proiectat și  dezvoltat sistemul independent de comunicare.
  • Activitățile proiectului vor fi mediatizate prin conferințe de presă și ateliere de lucru organizate la Bruxelles, Nyíregyháza și Satu Mare.
  • Pregătirea unor materiale de informare a populației (bannere, pliante, afișe, pagină web și un film de scurt metraj)
  • Conceperea unei strategii pentru continuarea proiectului și implicarea de noi parteneri
  • Pregătirea de către un consultant extern de management a rapoartelor tehnice și financiare necesare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.