Ultima actualizare: ieri, 21:54

 

Cinefilia

GLOBURILE DE AUR 2015. “The Grand Budapest Hotel” şi “Boyhood”, cele mai bune filme

golden-globe

GLOBURILE DE AUR 2015. “The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, şi “Boyhood”, de Richard Linklater, au fost desemnate cel mai bun film-comedie, respectiv cel mai bun film-dramă, la cea de-a 72-a gală a premiilor Globul de Aur, care a avut loc duminică seară, la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles (California).

Lungmetrajul “Boyhood”, care a avut nevoie de 12 ani pentru a fi realizat, este marele învingător al celei de-a 72-a gale a Globurilor de Aur, unde producţia regizată de cineastul Richard Linklater s-a impus, duminică, la trei categorii principale, informează bbc.com, citat de mediafax.ro. 

Lungmetrajul “Boyhood” a câştigat duminică seară trei trofee, inclusiv cel decernat în cadrul categoriei “cel mai bun film – dramă” la cea de-a 72-a ediţie a galei Globurilor de Aur. Regizorul Richard Linklater şi actriţa Patricia Arquette – la categoria “cea mai bună actriţă în rol secundar” – au adus acestei pelicule celelalte două trofee.

“The Grand Budapest Hotel” a fost desemnat cel mai bun film – comedie sau musical la gala Globurilor de Aur de la Los Angeles. Regizorul Wes Anderson a mulţumit membrilor Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association/ HFPA), care decernează Globurile de Aur, citind de pe o coală de hârtie câteva dintre prenumele acestora, despre care a spus că sunt “exotice”.

Eddie Redmayne a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor dintr-o dramă graţie evoluţiei sale din filmul “The Theory of Everything”, iar Julianne Moore a fost desemnată cea mai bună actriţă dintr-o dramă pentru prestaţia ei din filmul “Still Alice”.

Michael Keaton s-a impus la categoria “cel mai bun actor dintr-un film – comedie/dramă” pentru rolul din filmul “Birdman”, iar Amy Adams s-a impus la categoria feminină echivalentă pentru rolul din filmul “Big Eyes”.

Gala Globurilor de Aur este renumită pentru atmosfera de obicei foarte relaxată în care se desfăşoară, însă cea de-a 72-a gală a evenimentului s-a derulat într-un ton mult mai sobru, întrucât mulţi dintre prezentatori şi câştigători au vorbit despre câteva evenimente grave petrecute recent în lume, precum tragedia din oraşul Ferguson, atacul terorist comis în redacţia săptămânalului de satiră francez Charlie Hebdo şi drepturile comunităţii LGBT.

“Pentru fraţii, surorile, prietenii şi familiile noastre din Franţa, vreau să vă spun că inimile noastre sunt alături de voi în seara aceasta”, a declarat actorul Jared Leto, care a rostit apoi o frază similară în limba franceză.

Jeffrey Tambor a devenit primul artist transgender din istorie care a fost recompensat cu un Glob de Aur după ce s-a impus la categoria “cel mai bun actor într-un serial – comedie” pentru evoluţia sa din show-ul “Transparent”, produs de grupul Amazon, în care joacă rolul unei femei transgender.

De asemenea, “Transparent” a devenit prima producţie a grupului Amazon care câştigă un Glob de Aur, după ce s-a impus la categoria “cel mai bun serial – comedie”.

Matt Bomer s-a impus la categoria “cel bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj TV” pentru evoluţia sa din filmul “The Normal Heart”, produs de HBO, dedicat victimelor făcute de SIDA.

John Legend a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original pentru single-ul “Glory”, inclus pe coloana sonoră a filmului “Selma”. Cântecul face referire la lupta pentru drepturi civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.

Într-o gală marcată de faptul că puţine vedete au câştigat mult râvnitele trofee, George Clooney a adăugat evenimentului de duminică întreaga aură oferită de statutul său de super-star hollywoodian, atunci când a urcat pe scenă pentru a primi Cecil B. DeMille Award.

“Am avut eu însumi un an foarte bun şi aici nu mă refer la recenziile fabuloase ale filmului meu «The Monuments Men»”, a declarat actorul, în glumă, referindu-se la cronicile deloc blânde scrise de criticii de film la adresa acestui lungmetraj. “E un lucru care te face să te simţi umil atunci când găseşti pe cineva pe care să îl iubeşti”, a adăugat George Clooney, adresându-se soţiei sale, Amal Alamuddin. “Amal, sunt extrem de mândru că sunt soţul tău”, a continuat starul american.

Apoi, George Clooney s-a referit şi la atacul cibernetic comis asupra grupului Sony la sfârşitul lunii noiembrie. “E mereu amuzant să vii aici şi să te întâlneşti cu vechi prieteni”, a spus actorul. “Acum, când am aflat că toată lumea a fost piratată, ar fi o bună şansă pentru noi să ne întâlnim faţă în faţă şi să ne cerem iertare pentru lucrurile răutăcioase pe care le-am spus unii despre alţii”. Actorul american şi-a încheiat discursul vorbind despre marşurile de solidaritate organizate în lumea întreagă împotriva terorismului, după atentatul comis asupra revistei franceze Charlie Hebdo, care a făcut 12 victime. “Ei nu au participat la un marş de protest. Au mers la un marş pentru a sprijini ideea că noi nu ne vom cufunda în frică”, a spus vedeta americană. Actorul american a purtat la reverul hainei sale o insignă pe care apărea scris mesajul “Je Suis Charlie”.

Globurile de Aur, care recompensează atât producţii cinematografice, cât şi producţii de televiziune, joacă un rol important în cursa pentru Oscaruri, întrucât aceste trofee sunt decernate în săptămâna care precede nominalizările de la premiile decernate de Academia de film americană, iar gala Golden Globes este urmărită cu mare interes de mulţi dintre membrii acestei academii.

Patricia Arquette a fost desemnată cea mai bună actriţă într-un rol secundar dintr-un film pentru evoluţia ei din “Boyhood”, cimentându-şi astfel statutul de favorită la câştigarea Oscarului.

J.K. Simmons a fost desemnat cel mai bun actor într-un rol secundar pentru rolul din “Whiplash”, în care interpretează rolul unui instructor de muzică extrem de exigent.

Richard Linklater s-a impus la categoria “cel mai bun regizor” pentru filmul “Boyhood”, cineastul dedicând trofeul părinţilor săi.

O victorie surprinzătoare a fost repurtată de Amy Adams, care a învins-o pe favorita Emily Blunt (“Into the Woods) la categoria “cea mai bună actriţă – comedie/musical” cu rolul din filmul “Big Eyes”, regizat de Tim Burton, în care joacă rolul artistei Margaret Keane. Amy Adams a câştigat un Glob de Aur la aceeaşi categorie anul trecut pentru evoluţia ei din “American Hustle”.

În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, gala de decernare a Globurilor de Aur are reputaţia unui eveniment plin de originalitate, care recompensează adeseori producţii aflate la debut în defavoarea “veteranilor”.

Astfel, “The Affair”, produs de Showtime, a fost desemnat “cel mai bun serial TV – dramă”, iar artista debutantă Gina Rodriguez a fost desemnată cea mai bună actriţă dintr-un serial-comedie pentru evoluţia ei din “Jane the Virgin”.

Kevin Spacey a câştigat primul său Glob de Aur pentru rolul interpretat în cel de-al treilea sezon al serialului “House of Cards”, produs de platforma online Netflix. “A fost a opta oară când am fost nominalizat. Nu-mi vine să cred că am câştigat”, a declarat starul american.

Maggie Gyllenhall a fost desemnată cea mai bună actriţă dintr-o miniserie TV pentru rolul din “The Honorable Woman”, iar Joanne Froggatt a fost desemnată cea mai bună actriţă într-un rol secundar dintr-o miniserie TV” pentru evoluţia ei din “Downton Abbey”.

Serialul “Fargo”, produs de FX, s-a impus la categoria “cea mai bună miniserie TV sau lungmetraj TV”, în defavoarea mareului favorit, serialul “True Detective”, produs de HBO. Starul din “Fargo”, Billy Bob Thornton, s-a impus la categoria “cel mai bun actor dintr-o miniserie TV”.

“Cel mai bun film străin” a fost desemnat lungmetrajul “Leviathan” (Rusia), iar la categoria “cel mai bun film de animaţie” s-a impus “How To Train Your Dragon 2”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.