Ultima actualizare: azi, 17:34
Locale

Patru întreprinderi sociale pentru persoanele defavorizate din Satu Mare

bilant DGASPC (4)Persoanele vulnerabile, romii, dar și tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului vor beneficia de locuri de muncă. Patru întreprinderi de economie socială se vor înființa în județul Satu Mare printr-un proiect european.

Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef și susținut de directorul DGASPC, Octavian Apan, la prezentarea bilanțului pe anul 2014 a Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

Conform informațiilor, în județul Satu Mare se vor înființa patru structuri a economiei sociale, mai exact înființarea unui centru de arhivare digitalizată pentru toată documentația instituțiilor, atât a Consiliului Județean cât și a instituțiilor din subordine. De asemenea se va înființa o întreprindere socială pentru fabricarea cutiilor de cartoane sau alte produse din cartoane. A treia întreprindere socială care va fi înființată vizează romii și anume dezvoltarea de meșteșuguri tradiționale. Cea de-a patra întreprindere vizează tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului și anume un atelier de tâmplărie și de croitorie la Halmeu, unde infrastructura este dezvoltată.

Durata proiectului este de un an de zile, contractul de finanțare s-a semnat în data de 29.12.2014 cu începere din data de 05.01.2015, astfel spus în termen de 12 luni aceste întreprinderi trebuie înființate. Totodată, proiectul prevede angajarea unui număr de zece persoane cu dizabilități în fiecare întreprindere și care vor beneficia de cursuri de formare.

Referitor la activitatea instituției în anul 2014, directorul DGASPC, Octavian Apan a prezentat un scurt bilanț, punctând patru proiecte care s-au dezvoltat și care funcționează. Unul dintre proiecte este Centrul de la Noroieni unde sunt găzduiți pe o perioadă de 3 ani tinerii care au ieșit din sistemul de protecție socială. Un alt proiect este un Centru în Carei care va începe să funcționeze într-o lună și care va găzdui peroanele vârstnice cu probleme neuro-psihice. Totodată, a mai amintit de proiectul ”Sera România”, unde copiii cu dizabilități fac tratamente gratuite de fizio-kinetoterapie și balneo-kinetoterapie și centrul de la Viile Satu Mare care are 12 beneficiari. La sfârșitul prezentării, directorul a menționat și de realizarea printr-un proiect a unui atelier auto unde se vor modifica mașinile pentru persoane cu dizabilități fizice. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.