Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Joi se deschide expoziţa Egiptul Antic: sarcofag, statuete şi scarabei

expozitie Egiptul Antic Muzeu (2)Joi de la ora 17:00 se va deschide la Muzeul Judeţean de Istorie din Satu Mare expoziţia “Egiptul antic”, fiind expuse o serie de statuete, obiecte ale vechiului Egipt, dar şi un sarcofag sau fragmente din mumii.

Detalii despre expoziţie au fost prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă, susţinută de către preşedintele CJ, Adrian Ştef, directorul Muzeului, Liviu Marta şi arheologul Ciprian Astaloş.

În cuvântul său, Adrian Ştef a subliniat cât de importante sunt aceste manifestări pentru sătmăreni, amintind şi de succesul expoziţiei despre aurul şi argintul antic al României.

Este important să organizăm astfel de evenimente în care sătmărenii sunt scutiţi de deplasare. Noi reuşim să le aducem expoziţia la uşă, în judeţ. Muzeul face foarte bine ceea ce face“, a spus Adrian Ştef.

Liviu Marta a spus că sunt piese de la mai multe muzee din România dar și de la cel din Szeged. El a vorbit despre legături dintre acest spaţiu şi Egiptul Antic, arătând că un faraon a depus în mormântul mamei sale o sabie creată după un model inventat în comuna Apa, ce a trecut şi prin Grecia.

Piesa de rezistentă este un sarcofag venit de la Muzeul din Cluj, original, pictat şi scris cu hieroglife. Mai avem două fragmente de mumii, un fragment de coapsă şi unul de picior. Sunt destul de greu de transportat mumiile pentru că necesită nişte condiţii foarte speciale de microclimat, transport“, a spus arheologul Ciprian Astaloş.

În cadrul expoziţiei vor fi arătate şi cele două piese egiptene din proprietatea muzeului sătmărean, o statuetă din lemn reprezentând un vâslaş şi o statuetă din bronz reprezentându-l pe Osiris.

Vor mai fi expuse statuete, o serie de scarabei cu funcții de talisman, amulete sau puse pe pieptul celor decedați, plăci de calcar sculptate sau reliefuri.

Un bilet de intrare pentru copii costă doi lei iar unul pentru adulţi trei lei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.