Ultima actualizare: ieri, 23:01
Locale

Sancțiuni pentru şoferii care nu transportă copiii în scaune speciale sau cu centură de siguranță

9rutiera422 NUPrin H.G. nr. 11/2015, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 35 din 15.01.2015 Partea I, la data de 15.01.2015, s-a transpus legislaţia comunitară privitoare la normele  tehnice de aplicare a dospiziţiilor din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014.

Sancţiuni:

Conducătorul autovehiculului este sanţionat cu 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul:

–              neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate;

–              nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Se exceptează copilul care se află într-un autivehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă nu ocupă locul de pe scaunul din faţă. În acest caz, transportul copilului în vârstă de până la trei ani se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

De reţinut:

Copilul care deţine certificat medical de scutire, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă şi se transportă pe locuirle din spate ale autovehiculului, iar dacă are vârsta de până la 3 ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Şoferul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical valabil.

Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Dacă deţin certificat medical de scutire copiii sunt transportaţi pe locurile din spate ale unor asemenea autovehicule, sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor şi se instalaează pe locurile din spate ale autovehiculului conform instrucţiunilor de montare furnizate  de producător, cu indicaţia tipurilor de autovehicule la care poate fi folosit în condiţii de siguranţă. Aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei de ddeplasare a autovehicului sau opusă acesteia, doar după dezactivarea airbag-ului frontal.

… si nu uitaţi: CENTURA DE SUGURANŢĂ SALVEAZĂ VIEŢI!

Sursa: IPJ Satu Mare

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Cercetat de polițiști pentru că a lovit o femeie

Poliţiştii  Secţiei 7 Poliție Rurală Carei, efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, ameninţare şi lovire...

Închide