Ultima actualizare: azi, 10:59

Locale

Societatea Carpatină Ardeleană, reclamată la Prefectură

intalnire Societatea Carpatina (8)Un grup de cetățeni din comuna Medieșu Aurit îi acuză pe cei de la Societatea Carpatină Ardeleană că îi împiedică la cultivarea terenurilor pe care le au în proprietate, deși acestea sunt terenuri arabile. Oamenii mai reclamă faptul că din cauza avizelor negative primite sunt lăsaţi şi fără subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare.

În cadrul unei întâlniri convocată astăzi de către prefectul Eugeniu Avram cu reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului, a APIA, cu reperezentanții Societății Carpatină și câțiva cetățeni din comuna Medieșu Aurit, însoțiți de primarul Silviu Zetea, au discutat această problemă cu care se confruntă agricultorii de trei ani și care s-a acutizat în ultimul an.

Potrivit cetățenilor, din cauza faptului că cei de la Carpatina Ardeleană le-a interzis să folosească ierbicid şi îngrăşământ, producţia agricolă le este diminuată drastic, ceea ce îi împinge în mod sigur spre faliment. ”Dacă nu folosești îngrășăminte, nu folosești ierbicid atunci facem agricultură cu ce?”, s-au întrebat agricultori.

Reprezentanții Societății Carpatine susțin că sunt între ”ciocan și nicovală”, menționând că respectivele terenuri la ei figurează ca fiind pășuni și nicidecum terenuri agricole.

O zonă din terenurile respective figurează în rezervația naturală Tur, fapt pentru care se interzice folosirea de ierbicide și alte substanțe chimice pentru protejarea sitului natural. Locuitorii din Medieș au demonstrat cu acte doveditoare de la OCPI că terenurile respective sunt terenuri arabile și nu pajiști sau pășuni.

Reprezentanții Instituției Prefectului consideră că Societatea Carpatină Ardeleană are obligația de a ține cont de actele doveditoare privind terenurile și nu de starea fizică în care se află terenul respectiv. Sunt proprietari de terenuri care nu-și cultivă pământul un an sau doi pentru a se odihni sau din cauza lipsei banilor, iar reprezentanții Societății Carpatina le înregistrează în evidențele lor ca fiind pășune sau pajiște.

Agricultorii vor solicita din nou avizele necesare de la Societatea Carpatină Ardeleană, prezentând totodată și actele doveditoare privind natura terenurilor, urmând a informa prefectul de rezultatul pe care îl vor primi de la societate.

În altă ordine de idei, Instituția Prefectului va sesiza Garda de Mediu și alte instituții abilitate pentru a efectua un control amănunțit la Societatea Carpatină Ardeleană.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.