Ultima actualizare: ieri, 19:28
Locale

14 oferte pentru realizarea centurii de ocolire a municipiului Satu Mare

CenturaPrin grija premierului Victor Ponta, a vicepremierului Liviu Dragnea și a conducerii Județului Satu Mare, Adrian Ștef și Mircea Govor, s-a scos la licitație centura Sătmarului.

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale SA a publicat în Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) anunțul de participare privind proiectarea și execuția variantei de ocolire a municipiului Satu Mare cu numărul 154010 din 19.09.2014. În data de 17.02.2015 au fost deschise ofertele în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică având ca obiect „Proiectare şi Execuţie variantă de ocolire a Municipiului Satu Mare”, pentru procedura de licitaţie deschisă organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale SA. Au fost depuse 14 oferte pentru acest contract, conform legii a fost aleasă procedura de licitaţie deschisă, criteriul de atribuire utilizat fiind preţul cel mai scăzut.

Contractul este unul de tip proiectare și execuție, iar lucrările principale din cadrul acestui contract constau în realizarea variantei de ocolire a municipiului Satu Mare. Centura ocolitoare a municipiului Satu Mare are o lungime totală de 19,540 km., 4 noduri rutiere şi 10 poduri şi pasaje.

Valoarea estimată a contractului este de 559.206.491 lei, fără TVA. Valoarea estimată totală, incluzând lucrările ce ar putea fi efectuate ulterior, este de 655.106.936,8 fără TVA. Obiectivul de investiţie este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

Conform anunţului de participare publicat, durata proiectării lurărilor este de 5 luni, durata execuției este de 18 luni, iar durata de garanție acordată lucrărilor este de 24 de luni.

Traseul variantei de ocolire se desprinde din Drumul Naţional (DN) 19A (km 41+900) şi are o direcţie sud – nord la limita vestică a Parcului Industrial Sud Satu Mare, traversând la km 1+420 pârâul Homorodul Vechi cu un pod cu lungimea totală de 28,90 m, iar la km 6+140 va traversa Calea Ferată (CF) 402 Oradea – Halmeu şi DJ 194 cu un pasaj superior având lungimea totală de 118, 90 m (lungimea suprastructurii de 111,30 m). Ţinând cont că în această parte a municipiului se afla zona industrială Satu Mare, s-a prevăzut realizarea de bucle şi bretele pentru deservirea acestei zone. După traversarea căii ferate, traseul variantei se îndreaptă către nord – vest, traversează canalul Balcaia 1 printr-un pod cu lungimea totală de 18,10 m, intersectându-se cu DN 19 (km 128+000) Oradea – Satu Mare, la km 9+665 al variantei. Această intersecţie va fi amenajată denivelat cu un pasaj superior având lungimea totală de 81,60 m inclusiv realizarea unei intersecţii la nivel. În continuare varianta de ocolire traversează râul Someş în zona km 11+645 cu un pod cu lungimea totală de 651,15 m între digurile de apărare ale municipiului. După traversarea râului Someş, varianta de ocolire intersectează DN 19A (km 55+000) la km 13+590. Această intersecţie este amenajată denivelat cu un pasaj superior având lungimea totală de 90,60 m, inclusiv realizarea unei intersecţii la nivel. În continuare, traseul intersectează DJ 194 la km 16+288 al variantei şi Drum Judeţean (DJ) 194A la km 16+846 al variantei. Traversarea aceasta se va face prin realizarea a două pasaje denivelate având lungimea totală de 119,10 m, respectiv de 116,20 m. În continuare varianta de ocolire traversează un canal printr-un pod cu lungimea totală de 17,50 m. Înaintea racordării variantei de ocolire cu DN 19 (km 136+000) al drumului naţional, aceasta traversează CF 402 Satu Mare – Halmeu printr-un pasaj superior la km 18+296 având lungimea totală de 86,00 m. Racordarea la DN 19 (sfârşitul variantei de ocolire km 19+540) se realizeaza printr-o intersecţie la nivel.

Autoritatea contractantă a solicitat de la ofertanţi o garanţie de participare în cuantum de 9.600.000 de lei. Până la data depunerii ofertelor, operatorii interesaţi de participarea la această procedură au adresat autorităţii contractante 136 de întrebări de clarificare. 

Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare, are menirea să faciliteze traficul de tranzit dar şi îmbunătăţirea traficului intraorăşenesc, să fluidizeze traficul intern şi internaţional care intră în ţară prin partea de vest şi anume zona localităţii Petea, ajungând în zona Satu Mare şi îndreptându-se către centrul ţării pe DN 19A, având astfel un impact major în dezvoltarea socio-economică a judeţului.

Pentru Județul Satu Mare și Consiliul Județean este foarte importantă starea drumurilor și decongestionarea traficului județean, iar acest obiectiv este unul foarte important care face parte din strategia de dezvoltare a județului Satu Mare, promis și realizabil pentru sătmăreni. Președintele Consiliului Județean Satu Mare Adrian Ștef și vicepreședintele Mircea Govor au promis în repetate rânduri public sau în conferințe de presă, realizarea acestor obiective asigurându-se de bunul mers al procedurilor pentru realizarea investiţiei, prin urmare, până la sfârşitul lunii aprilie se va finaliza procedura de atribuire a contractului de proiectare şi execuţie.

Reamintim faptul că la data de 6 noiembrie 2012 Guvernul aproba Hotărârea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”, proiect promovat de ministrul Infrastructurii și Transporturilor, la acea vreme, Ovidiu Silaghi.

Sursa: Consiliul Judeţean

7 comentarii

 1. un om Răspunde

  Nu stiu de ce, presimt ca lucrarile efective de executie vor incepe “in forta”, la anul pe vremea asta, evident fara nicio legatura cu campania electorala!

 2. satmarean Răspunde

  Da’ bani sunt pentru investitia asta?

 3. Dan Răspunde

  Din cate stiu eu, daca se liciteaza inseamna ca va fi facuta. Nu stiu cand dar daca ne uitam pe ce scrie inseamna ca 5 luni e proiectarea si 18 luni executia. Din momentul castigarii licitatiei deci, minim 2 ani. De acolo incolo se mai poate lungi dar daca incepe se va si termina. Daca nu in doi ani, in trei sau patru. E f. important ca s-a dat drumul la licitatie. E vorba de peste 140 milioane de euro. Podul peste Somes va fi de 650 m, nu e chiar simplu sa faci asa ceva. daca va uitati la cine liciteaza o sa vedeti ca sunt numai firme foarte serioase. Astia nu s-ar baga daca n-ar sti ca exista bani.

 4. penibiliceanu Răspunde

  multumim, din inima, partidului!

 5. File Tibor Răspunde

  a inceput canpania de alegeri!

 6. File Tibor Răspunde

  a inceput canpania de alegeri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.