Ultima actualizare: azi, 11:14

Locale

Dinu Birtoc: În cazul de la Călineşti Oaş se tace în continuare!

Dinu BirtocIn primaria Calinesti Oas se tace in continuare, iar canalizarea ramane o problema care se va rasfrange in liniste asupra cetatenilor. In urma cu aproximativ o saptamana am lansat in spatiul public dovezile clare asupra faptului ca situatia este una dezastruoasa la Calinesti Oas, sechestrul asupra conturilor si a bunurilor continuand. Pentru ca lumea trebuie sa cunoasca exact cauzele care au stat la baza acestor actiuni ale organelor statului revin si ma adresez tuturor cetatenilor dar mai ales institutiilor cu rol de conducere, coordonare si verificare din judet.

Reteaua de canalizare si statia de epurare refuleaza o frauda tot mai vizibila si o lucrare fara cap si fara coada..Lipsurile proiectului si faptul ca receptia acestuia a fost facuta fara avizul consiliului local au fost dovezi clare ca ceva este in neregula. In calitate de viceprimar nu am putut sa las aceste lucruri nesesizate organelor abilitate. Conform indrumarilor instantei am contractat in numele comunei un expert tehnic judiciar in specialitatea constructii. Acesta a facut demersurile de specialitate si a realizat expertiza lucrarii, necesara dosarului de frauda aflat pe rolul Judecatoriei Negresti. Lucrurile au decurs bine pana in momentul in care am solicitat din partea celor responsabili de proiect cartea tehnica a lucrarii. In acest sens am depus o cerere in scris catre primaria Calinesti Oas in30.09. 2014, dar care a ramas si pana in prezent fara un raspuns oficial, expertul judiciar fiind plimbat din stanga in dreapta pentru a primi aceasta carte tehnica. Tot ce s-a primit ca raspuns la aceasta solicitare a fost telefonic si a constat in sfaturi pentru a ne adresa altor persoane. Lipsa acesteia tine in loc si judecarea procesului, tragandu-se de timp intr-un mod abuziv.

Consider ca aceasta carte tehnica a lucrarii nu exista in fapt si este in curs de realizare de catre primarie in colaborare cu dirigintele de santier si ceilalti factori implicati. Acest lucru este intarit de faptul ca, in paralel cu expertiza extrajudiciara amintita anterior, prefectura Satu Mare s-a autosesizat si a cerut Inspectoratului de Stat in Constructii sa faca o ancheta. Raspunsul primit din partea inspectoratului, in 19.03.2014, cu 6 luni inainte de cererea depusa de mine, este ca se fac demersuri de studiere a cartii tehnice a proiectului. Doua variante pot exista in acest caz, fie cartea tehnica exista si cineva refuza sa o prezinte expertului judiciar, fie ea nu a fost intocmita asa cum o cere legea si se trage de timp pentru a se putea pune la punct, ceea ce inclusive inseamna si o minciuna in raspunsul care ne-a fost dat de inspectoratul de stat in constructii.

          Conform expertizei tehnice realizate pana in prezent de expertul contractat, diferentele dintre fondurile platite pentru proiect si facturile existe in acest moment, dar si conform situatiei din teren, diferenta este de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Suma este estimativa pentru ca atata timp cat lipseste cartea tehnica, expertul nu poate sa cunoasca cu precizie sumele la care a fost specificat in parte fiecare element care a fost folosit la realizarea canalizarii si a statiei de epurare. Sunt nereguli in ceea ce priveste numarul caminelor, cantitatea de beton folosita si tipul acestuia, teava, calitatea si numarul pompelor, dar mai ales numarul de bransamente. Proiectul a intrat in atentia autoritatilor in momentul in care s-a cerut dubla finantare, atat dela stat cat si de la uniunea europeana pentru acelasi proiect, iar in atentia mea in momentul in care canalizarea s-a infundat si a refulat dupa bransarea a doar 15 familii. Acest lucru s-a produs din cauza pompelor de slaba calitate, sub capacitatile tehnice necesare si fara tocator de deseuri. Ma intreb ce calitatea va avea canalizarea si cum va face fata in momentul cand la aceasta se vor bransa trei sau patru sute de familii? Vom face inca un sistem de canalizare? In momentul acesta cetatenii din Calinesti Oas nu au nici un sistem de canalizare performant, proiectul este suspectat de frauda dupa ce s-a cerut finantare atat de la Guvern cat si de la Uniunea Europeana dupa cativa ani, iar conturile si bunurile primariei raman sub sechestru.

Cer din nou si o voi face de cate ori va fi nevoie, ca institutiile care pot sa intervina in acest caz sa o faca de urgenta, pentru a remedia ce se mai poate si pentru a nu amplifica urmarile acestor greseli facute de un primar incompetent. Pentru binele cetatenilor din Calinesti trebuie renuntat la culoare politica si asumate gresilele care au avut loc, astfel incat locuitorii sa nu aiba de suferit nici financiar, nici din punct de vedere al calitatii vietii.

                                                            Cu respect,

                                                           Dinu Birtoc

                                                           Viceprimar Calinesti Oas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.