Ultima actualizare: azi, 10:19
Locale

Festivalul SPOT se mută la Cluj

ziua spotFestivalul Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT se mută, timp de o zi, în Cluj, la ZUG, în data de 30 Martie. Pe parcursul ei vor putea fi urmărite cinci spectacole de teatru, un performance, o expoziție foto, o retroproiecție analog, o lansare de carte și vor fi prezentate două proiecte teatrale de anvergură internațională. Festivalul SPOT propune o inedită campanie de colectat cărți de teatru și vă invită la o masă de prânz comună al cărei meniu cuprinde supă de ciuperci, biscuiți cu gem și fructe, alături de o selecție atentă din vinurile careiene. Ziua SPOT se încheie cu o petrecere, iar spectatorii, care sosesc cu bicicletele, vor avea parte de surprize.

Evenimentul va debuta cu producția Teatrului de Păpuși Puck, spectacolul în limba maghiară: HA ÉN LENNÉK MÁTYÁS KIRÁLY? (Dacă aș fi eu Matei Corvin?) și va continua tot cu un spectacol pentru copii, VASILACHE ȘI MĂRIOARA, al aceluiași Teatru Puck, doar că în limba română.

De la ora 13, Festivalul SPOT îi invită pe clujeni la un prânz comun.

De la ora 15 se vernisează expoziția foto DINCOLO, realizată de  Gödri Alpár Béla și Paul Sarvadi. Aceasta cuprinde o serie de imagini inedite, surprinse în municipiul Carei. La ora 15.30 Festivalul SPOT prezintă două proiecte: Universitatea de Vară SPOT și SPOT.co 2. 

Ziua SPOT continuă la ora 17, când se va lansa volumul de proză scurtă  A BÉKAEMBER LEGENDÁJA (Legenda omului broască), scris de Tasnádi-Sáhy Péter. De la ora 18 publicul poate urmări monodrama TE, LÁZÁR! ( Tu, Lazăr! ), scrisă de autorul bulgar  Jordan Radicskov, în regia și interpretarea actorului Fándly Csaba.

Manole.SPOT.co

Teatrul K2 din Budapesta poate fi urmărit la ora 19, cu un colaj liric intitulat YORICK SE ÎNTOARCE. De la ora 20.30 are loc performance-ul sculptorului Gáspár Szilárd, intitulat FULL CONTACT MATTER. Compania SPOT își va prezenta prima producție, GALERIA UMANĂ MEȘTERUL MANOLE, de la ora 21.30.

Ziua se încheie cu retroproiecția artistului clujean Andrei Mărginean, de la ora  23.30 și o petrecer al cărei fond sonor e asigurat de D.J. Blackmamba.

Instituții și artiști conectați la SPOT

Intituțiile și artiștii invitați au, vor avea sau au avut legătură cu desfășurarea Festivalului SPOT în cei 8 ani de existență ai acestuia. Teatrul de Păpuși PUCK are în distribuțiile spectacolelor prezentate actori, care au participat la Festival, în timpul studenței. Teatrul K2 din Budapesta a prezentat un spectacol și a participat la un workshop, în 2014 și 2013, iar acum se pregătește se realizeze un spectacol în cadrul Companiei SPOT.  Fándly Csaba, actor al Teatrului Csiky Gergely din Kaposvar, este originar din Carei și a participat și el, ca student, la Festival.  Compania SPOT, înființată anul trecut, cu sediul și centrul de creație în Carei, are în componență actori și studenți, care au sudiat și studiază în cadrul facultăților, care au participat la Festival. Expoziția foto prezintă imagini inedite din municipiul Carei. Vinurile propuse spre degustare, provin din Grădina Viilor Carei, de la producătorul local Cristian Jugrestan.

k2Budapest

Festivalul Internațional de Teatru pentru Studnți SPOT a apărut în 2007, în municipiul Carei, din dorința de a media contactul între studenții secțiilor de teatru ale universităților din țară și străinătate. În cei 8 ani de existență au participat la SPOT școli de teatru din București, Iași, Târgu Mureș, Craiova, Timișoara, Oradea, Novi Sad – Serbia, Kaposvar – Ungaria, Burghausen – Germania, Berna – Elveția, Chișinău – Moldova, Londra – Marea Britanie, Hull – Marea Britanie.

Compania SPOT a luat naștere în 2014. Reprezintă o platformă teatrală în cadrul căreia se vor realiza spectacole, care implică actori, regizori, scenografi sau studenți care au absolvit sau studiază la una din școlile, care a participat, de-a lungul anilor, la Festival.

Proiectul de debut al COMPANIEI SPOT este realizat de șapte artiști și are la bază mitul popular Meșterul Manole. Echipa este una internațională, condusă de regizorul australian Kurt Muray, asistat de Iulia Benze, alături de care lucrează cinci actori, de diferite vârste, sosiți din Satu Mare și București. Coordonatorul și inițiatorul COMPANIEI SPOT este Paul Sarvadi.

Ahmed Iosif s-a născut în Satu Mare, în 1996. Este elev al Colegiului Național Ioan Slavici, unde începe clasa a XII-a. Face parte, de mai mulți ani, din Trupa de Teatru pentru Amatori ARTTIS. În cadrul acesteia a jucat în mai multe spectacole. Tânărul își dorește să dea admitere la facultatea de teatru.

Alexandra Saska Sotirov are 20 de ani. Ea s-a născut în Serbia, din tată sârb și mamă româncă. Momentan locuiește în Satu Mare și studiază actoria la Cluj, în clasa profesorilor Filip Odangiu și Sinkó Ferenc, la Facultatea de Teatru și Televiziune. Până acum a aparticipat la numeroase workshopuri și a făcut parte și din câteva proiecte independente.

Ana Turos a absolvit în 2010 Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret din București, în clasa profesorilor Adriana Piteșteanu și Vlad Rădescu, iar apoi un masterat la East 15 Acting School, la Londra. A fost colaboratoare la Teatrul Masca. În prezent, lucrează la Teatrul Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea și este implicată în proiecte independente.

Larisa Ioana Enache s-a născut în Făgăraș, a crescut la Brașov, unde a studiat 12 ani pianul, la Liceul de Artă. Și-a luat licența în actorie în 2011, la București, unde a bsolvit Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret, în clasa Sandei Manu și a Mirelei Gorea. După absolvire își continuă studiile masterale, în clasa Adrianei Popovici, a Iuliei Boroș și a Feliciei Dalu. A lucrat la Teatrul Arabela din București și colaborează cu Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu. A fost distribuită în mai multe spectacole independente, jucate la Cafe Teatru Godot și Control Club, Sala Berlin.

Cristian But s-a născut la Satu Mare. Este student în anul II, master, la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, unde a absolvit secția actorie în clasa profesorilor Ionuț Caras și Mara Opriș. Este și colaborator al Teatrului Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea.

Iulia Benze a absolvit liceul în Carei, iar Facultatea de Teatru și Televiziune la Cluj, în clasa profesorilor Filip Odangiu și Sinkó Ferenc, în 2007. Studiile masterale le face în Londra, unde se și stabilește. Ea combină teatrul cu alte discipline artistice, în special dansul și circul alături de artele vizuale.

Kurt Murray este australian, dar locuiește în Londra de mai mulți ani. În prezent lucrează ca profesor de actorie la Școala de Teatru Sylvia Young și Școala de Actorie Delfont Mackintosh. A jucat în mai multe scurt metraje, dar printre activitățile lui se află și participarea într-o producție cinematografică, care l-a avut în distribuție pe Kevin Spacey. În Australia a lucrat pentru Comisia Radiodifuziunii, la cererea căreia a scris mai multe piese de teatru radiofonic. A scris două piese de teatru, Aventurile lui Jim cel mort și Prag pentru Sara, pe care le-a și pus în scenă.

Paul Sarvadi este proprietarul Teatrului de Cameră Macondo. Acesta a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca, secția Teatrologie. Activitatea lui artistică include înființarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT, ajuns la cea de-a opta ediție, înființarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Liceeni Ioana Cîcu, înființarea Grupului Experimental de Teatru cu Amatori – G.E.T.A. Teatrologul a semnat regia mai multor spectacole de teatru, a coordonat o serie de programe educative și creative în domeniul teatrului contemporan, a semnat cronici de teatru și recenzii de carte în mai multe reviste de specialitate și a făcut parte din primul Teatru Independent din Transilvania – Teatrul Imposibil. În cadrul acestuia a coordonat programul de popularizare a dramaturgiei extreme-contemporane. În perioade distincte, a fost angajat al Teatrului de Nord Satu Mare și al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara.

Tearul K2 s-a înființat în 2010, la Kaposvar. Inițiatorii lui au fost doi studenți ai anului II de studiu, de unde și numele acestuia. Timp de doi ani, teatrul a realizat spectacole in Kaposvár, prin colaborarea studenților din anii ineriori, iar apoi s-a mutat în Budapesta, unde își desfăsoară activitatea și acum.

Fándly Csaba s-a născut în Carei. A studiat actoria în Budapesta și Kaposvar. Din 2008 este angajatul Teatrului csiky Gergely din Kaposvár.

Tasnádi-Sáhy Péter (1981, Budapesta) este scriitor și ziarist. Momentan trăiește în Oradea. În 2010 a apărut jurnalul său de călătorii Crede-mă, acesta e Delhi!. Din 2011 este colaboratorul revistei az Erdélyi Riport. Publică proză scurtă, piese de teatru, iar în 2012 a obținut premiul pbicației de specialitate Élet és Irodalom.  Monodrama –Vallomások ( C0nfesiuni ) a avut premiera în 2014 la Teatrul Szigligeti din Oradea.

Gáspár Szilárd este un artist emergent, puternic și promțător, absolvent al Universității de Arta și Design din Cluj Napoca, specializat în sculptură și performance; născut în 1991, artistul este de asemenea un pugilist profesionist de succes, reprezentând până acum România în mai multe competiții sportive internaționale.

Biblioteca SPOT

Festivalul SPOT inițiază o campanie de colectat cărți de teatru. Spectatorii sunt rugați să doneze o carte de teatru, indiferent de limba în care e scrisă și anul apariției. Cărțile astfel colectate vor fi donate Bibliotecii Municipale din Carei și Bibliotecii Liceului Teoretic din Carei.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.