Ultima actualizare: ieri, 21:22
Locale

Kereskenyi Gabor: Demnitatea europeană ne-am câştigat-o împreună. Respectul aduce respect

Deputat Kereskényi Gábor

Deputat Kereskényi Gábor

Duminică maghiarii din Satu Mare au sărbătorit 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În acest municipiu, unde ponderea populaţiei de etnie maghiară este de 34%, care numeric înseamnă 35.000 de oameni, îmi face o mare plăcere ca în fiecare an să organizez manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. În primul rând pentru importanţa pe care sărbătoarea o are pentru maghiari, indiferent de ţara în care locuiesc.

Dar şi pentru mesajul pe care la Satu Mare am reuşit să-l transmitem în ultimii ani. Pe lângă mii de maghiari care au ieşit pe străzi să sărbătorească, sunt din ce în ce mai mulţi români care ni s-au alăturat, fie şi numai pentru a vedea marşul husarilor.

Am spus acum un an, tot aici la tribuna Parlamentului României, că din ce în ce mai mulţi români şi maghiari au înţeles perfect că au mai multe lucruri ce îi unesc decât ce îi dezbină, că împreună suntem mai bogaţi şi mai puternici, iar separat riscăm să ne pierdem libertăţile şi demnitatea europeană pe care le putem câştiga împreună.

Prietenii noştri din majoritatea conlocuitoare trebuie să înţeleagă că noi, maghiarii din Transilvania, nu vrem altceva decât să rămânem aici, pe pământul pe care ne-am născut. Noi, maghiarii, nu vrem altceva decât să trăim, să muncim şi să ne creştem copiii pe aceste meleaguri, pe care le numim Acasă din moşi-strămoşi. Pentru asta avem nevoie ca tinerii noştri să nu fie preocupaţi de gânduri de emigrare, ci să vadă perspective pe pământul lor natal. Acum, la 25 de ani de la Martie Negru când am fost foarte aproape de producerea evenimentelor tragice de la Târgu Mureş, putem spune că maghiarii din Satu Mare sunt liberi şi depinde de noi cum trăim această libertate.

De acea este foarte important ca politicienii să fie cât se poate de pregătiţi, toleranţi şi deschişi la minte, ca în loc de urlete naţionaliste, să dea ambelor comunităţi soluţii acceptabile în care fiecare să îşi poată afirma şi duce mai departe identitatea, spiritul şi valorile folosindu-se de aceleaşi posibilităţi şi drepturi.

Vă mulţumesc.

Kereskenyi Gabor

Deputat UDMR Satu Mare

11 comentarii

 1. Fuctionar public Răspunde

  Asi avea o intrebare domnule Kereskenyi Gabor, sa o intrebati pe colega de partid doamna Elisabeta Bekessy pe ce bani isi renoveaza casa !!!!
  Cumva pe plicurile verzi de la SC FLORISAL SA!!!!!!

 2. Curios..... Răspunde

  34 % , dupa ultimul recensamant, care a fost “varza” ca si realizare……in procent, sunt inclusi si romanii care si-au obtinut cetatenia magheara cu un scop anume ?????, in rest numa de bine ca rau e suficient…!!!!

 3. Ecologistul Răspunde

  0.34 % ,probabil

 4. Ion Răspunde

  Domnule deputat al Parlamentului Romaniei, cand ati defilat cu husarii pe strazile Satmarului nu era un frumos gest de prietenie sa puneti un cercetas, macar, sa poarte si un steag tricolor romanesc? Nu ca e obligatoriu (desi este) dar asa, in numele prieteniei pe care o clamati

 5. Lajtos Attila Răspunde

  Doamna E. Bekessy face jocul lui M. Govor, Florisal si Unicarm!!! Rusine! D E M I S I A !

  • Fuctionar public Răspunde

   Cu siguranta ca plicurile verzi de la SC FLORISAL SA merg si la baieti destepti de la Palat .

 6. Oli 1921 Răspunde

  Felicitari pentru modul in care ati organizat manifestarile! Ar trebui sa preluam si noi acest mod de abordare a sarbatorilor nationale, ca din pacate Coica si Govor au degradat 1. Decembrie la nivelul carnatului cu fasole!

 7. satmarean Răspunde

  Hat castigat la el pe demnitatea,da nu am furat tati la un fel! Apoi cu respectu mai incet ke hoti nu pot fi respectati de oamenii cinstiti! Tu esti un politruc,pulifrici lasa mai moale demnitatea si respectul. DNA daca se baga si aici la Satu Mare va arata el demnitate si respect! Eu respect DNA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Campanie antidiscriminare a grupurilor vulnerabile inițiată de Asociația Stea

Și în acest an, Asociația Stea mobilizează comunitatea locală în lupta anti-discriminare a personelor aflate în dificultate, invitând sătmărenii să...

Închide