Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Danţu la şură a avut loc astăzi la Soconzel (Galerie FOTO)

dantu la sura (2)Conform tradiției, astăzi, a treia zi de Paște, la Soconzel a avut loc Danțu’ la șură. Obiceiul a fost reînviat de către interpreta Malvina Madăr Iederan cu sprijinul Centrului de Creaţie Satu Mare în urmă cu 6 ani.

Obiceiul este unul foarte vechi şi avea loc în fiecare duminică şi zilele de sărbătoare, participând de la cei mai mici până la cei vârstnici. De multe ori la şură se aranjau căsătorii. Un lucru interesant este faptul că din cauza sărăciei petrecăreţii plăteau chiria şurii în zile de clacă, acestea puteau fi şi „vândute”. Ba mai mult, pentru a se asigura că ceatarâşul nu cântă în altă parte, i se lua ceatăra şi i se dădea doar înainte de începerea danţului.

Printre oficialităţile prezente s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, consilierul Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie, Robert Laszlo, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici,  primarul Ioan Crasnai, profesorul Nicu Cornea.
Atmosfera a fost una familială, localnicii, care se cunosc foarte bine între ei au încins câteva danțuri, după ce s-au cinstit cu pălincă.

 

4 comentarii

  1. koko Răspunde

    uite cum ne mananca Stef & Compania banii satmarenilor pe promovare electorala pentru 2016. A inceput campania pe banii satmarenilor! Trezirea, trebuie oprit acest masacru al banilor publici, cheltuiti de Stef & Compania prin judetul Satu Mare: pachetele, concerte, reclame fictive si etc.

  2. soconzelan Răspunde

    Adică, noi cei din Soconzel nu merităm nimic? Asta pentru că papagalul Koko e de serviciu la postaceala?
    Tu faci politica proastă idiotule! Noi am avut o zi de mare sărbătoare!

  3. lantul greu Răspunde

    lasati ca STEF va merge la puscarie , si judetul va fi condus de SULEA INDRAGOSTITUL

  4. lanțu scurt Răspunde

    Postacul are lanțul greu si mintea ușoară! Face ce-i spune stăpânul iar el bietul, scrie ca traba să mănâncă și gura lui ceava!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.