Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Eusebiu Burcaș: Cum să finanțezi un Start-Up în România?

images (3)La o conferință de investiții, zilele trecute, am văzut un tânăr de 20 de ani a cărui obiectiv (!!!) este să ajungă la o cifră de afaceri de 10 mil euro în 5 ani.

Frumos! Din păcate pentru 90% dintre cei ca și el acesta va rămâne doar un vis. Îmi doresc din tot sufletul să văd câți mai mulți antreprenori tineri care trec de pragul acesta într-un termen scurt. Asta nu înseamă însă că nu pot distinge între o aberație și un plan realist.

Think Big! – este un slogan la modă, dar ai grijă să nu cazi pe spate uitându-te prea sus! Acum, întorcându-ne la tema noastră, banii pentru finanțarea unui start-up pot veni din două surse majore.

De la tine sau de la alții. Să le inventariem pe rând.

I. Banii tăi.

Economisește. Toate afacerile pe care le-am lansat până acum au fost finanțate din resursele proprii ale asociaților. Pe scurt am venit cu bani de-acasă. Din economiile făcute am pus la bătaie o mare parte pentru a lansa afacerile. Unele au murit devreme, altele le-am vândut și bineînțeles unele funcționează și încă bine.

Reinvestește profitul. Ai o firmă profitabilă? Îți mai rămâne timp să te ocupi și cu alt domeniu de activitate? Folosește profitul din prima afacere pentru a finanța lansarea unei noi afaceri. Ai grijă însă să nu omori găina cu ouăle de aur (prima afacere) alergând după fata morgana (noile afaceri).

Folosește venitul pasiv. Mulți dintre cititori au de gând să creeze sau au deja o sursă de venit pasiv. Este excelent! Dacă ai reușit să pui banii să muncească cu spor pentru tine, folosește-te de asta și poate reușești să lansezi și o afacere folosind veniturile tale pasive.

Vinde active. Fă un inventar al tuturor lucrurilor pe care le-ai adunat și care îți ocupă degeaba debaraua, balconul, pivnița sau…garajul. Uneori, cu banii obținuți poți deschide o afacere.

Fă o nuntă. Dacă ai un buget bine pus la punct și un plan coerent, după nuntă s-ar putea să rămâi cu ceva profit pe care să-l folosești pentru a finanța ideea ta de afacere.

Pentru a-ti gestiona eficient banii ca sa ai ce investi in afacerea proprie, nu uita sa treci mai intai prin Wealth Academy – primul program online de crestere a prosperitatii lansat in Romania.

II. Banii altora

Banii familiei. Dacă părinții tai au ceva economii, te poți folosi de ele cerându-le sprijinul pentru finanțarea afacerii tale. De asemenea frații sau surorile tale pot și ei contribui financiar la lansarea sau dezvoltarea afacerii tale.

Banii prietenilor. Poți lua cu împrumut banii de la prieteni mai economi decât tine care nu au un spirit antreprenorial atât de bine dezvoltat ca și tine.

Găsește un finanțator. Asta este într-adevăr un lucru interesant pentru că trebuie să-ți fie clară ideea de afacere în cele mai mici detalii. Apoi îți recomand să-ți faci un ”elevator pitch” adică prezentare de impact a ideii tale de afacere și apoi o listă cu cei pe care i-ai dori parteneri cu tine în noua afacere.

Programul SRL-D. Adresat întreprinzătorilor debutanți acest program oferă un ajutor neramburasabil de maxim 10.000 Euro precum și beneficii fiscale celor care sunt la prima inițiativă antreprenorială. De asemenea programul finanțează și cheltuielile ocazionate de deschirea firmei.

Ia un credit. Toată lumea știe că este aproape imposibil să iei un credit pentru un start-up în România. Dacă crezi cu toată ființa ta în ideea ta de afacere ia-ți un credit de nevoi personale (fără ipotecă, dacă se poate) pentru a-ți finanța noua afacere. O variantă poate fi și overdraft-ul de pe cardul de credit.

Banii furnizorilor. Dacă poți să demonstrezi că ești pe persoană de încredere și nu doar un individ pus pe căpătuială, furnizorii îți pot fi de mare ajutor în finanțarea stocurilor și a materiilor prime. Mai puțin ușor de exploatat această formă de investiție atunci când vei activa în sfera serviciilor.

Banii clienților. Încasarea în avans a lucrărilor și servicii lor de la clienții tăi poate fi un adevărat balon de oxigen în finanțarea inițierii sau dezvoltării afacerii tale. Fii atent la politica de returnare a avansurilor si neapărat folosește un cashflow pentru asta.

Crowdfunding. Cea mai cunoscută platformă pentru acest gen de finanțare este Kickstarter.com iar în România vă puteți promova proiectul pe Multifinanțare.ro și Creștemidei.ro. Mecanismul constă în promovarea online a proiectului cu o durata determinată și cu un volum dorit de investiții, de asemenea definit. Orice proiect care nu găsește finanțare integrală este declarat nul.

În concluzie cred că există câteva soluții viabile în ce privește finanțarea unei mici afaceri chiar și în România. Asta în cazul în care chiar sunteți determinați și motivați să deveniți întreprinzători.

Va doresc spor la bani!

Trainerul în finanțe personale, Eusebiu Burcaș, va susține în data de 28 aprilie, între orele 17:30 și 20:30 un seminar gratuit la Satu Mare. Locația va fi comunicată ulterior.

Seminarul este recomandat persoanelor care sunt dispuse să iasă din zona de confort și să acționeze în direcția creșterii inteligenței lor financiare.

Vă puteți înscrie aici

Sursa: burcash.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.