Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Peste 100 de polițiști patrulează în zona școlilor din Satu Mare

colegiul prefectural (1)Peste 100 de polițiști și jandarmi patrulează și supraveghează lunar unitățile școlare pentru siguranța elevilor sătmăreni.

Analiza privind asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, semestrul I, an școlar 2014-2015, a fost prezentată astăzi în cadrul sedinței Colegiului Prefectural, de către inspectorul șef  al IPJ Satu Mare, Florentin Vlad.

Potrivit acestuia, pentru punerea în aplicarea a măsurilor din Planul de acțiune, au fost instituite măsuri de patrulare şi supraveghere a unităţilor şcolare, a zonelor învecinate şi a traseelor de deplasare a elevilor,  fiind angrenaţi lunar 126 de lucrători, dintre care 101  lucrători de poliţie, 14 jandarmi și 11 polițiști locali.

De asemenea, au fost organizate 273 de întâlniri între cadrele didactice și părinți, alte 445 activități în timpul orelor de curs și s-au transmis  31 de informări către alte instituții (autorități locale, ISJ Satu Mare).

Au fost iniţiate și desfășurate: 160 acţiuni de combatere a absenteismului şcolar, 67  acțiuni pentru combaterea nerespectării normelor rutiere, în zonele adiacente unităţilor şcolare, în parcuri sau localuri din vecinătatea acestora și 83 de acțiuni pe linia Legii nr. 12/90 și Legii nr. 61/91, urmărindu-se îndeosebi acte de comerț ilicite și consumul de alcool de către elevii minori.

În semestru I școlar au fost controlaţi un număr de: 114 agenţi economici, privind comercializarea produselor alcoolice şi din tutun elevilor, au fost aplicate 77  sancțiuni contravenționale, din care 59 la Legea 61/91 privind ordinea si liniștea publică, 6 – la regimul circulației rutiere , 1 – la HG 128/94 și 11 la alte acte normative iar 303 elevi au fost depistați că absentau de la cursuri.

În ceea ce privește situația  faptelor penale sesizate, comise în unitățile școlare și zona adiacentă, situația operativă în acest domeniu este în scădere semnificativă față de semestrul I al anului școlar precedent(-5) și anume 8 infracțiuni sesizate față de 13 în semestrul I:

 – 7 au avut loc în incinta unităților școlare și 1 în zona adiacentă, din care 4 s-au comis în mediu urban și 4 în mediu rural

– 6 cazuri cu autori cunoscuți;

– 7 cazuri fac parte din categoria elevilor și  într-un caz  a fost prejudiciat patrimoniul școlii;

 – 2  cazuri reprezintă  infracțiuni de furt a unor telefoane mobile, 1 tentativă la furt și 5 infracțiuni de lovire.

Conform analizelor de caz efectuate, principalele cauze favorizatoare comiterii faptelor au fost:lipsa  cu  desăvârșire  a pazei sub orice formă, executarea serviciului de pază în mod necorespunzător, neluarea unor măsuri minime de securitate a bunurilor   elevilor pe timpul orelor cât și în afara acestora, lipsa de operativitate în sesizarea evenimentului de către cadrele didactice sau primii sesizați, consumul băuturilor alcoolice în localurile de alimentație publică din imediata apropiere a unităților de învățământ,  coroborat cu absentarea nemotivată de la ore și lipsa de atenție și dezinteresul elevilor față de bunurile personale, coroborate cu manifestările de bravură din partea acestora care își abandonează bunurile personale „la vedere”.

La nivelul județului Satu Mare figurează: 305 – unități de învățământ preuniversitar, 100 – mediul urban, 205 – mediul rural, 155 – sunt dotate cu mijloace de pază și monitorizare, 105 – sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.