Ultima actualizare: azi, 17:19
Locale

Festivalul concurs “Rozmarin în colţu` mesii”, ediția a II-a (FOTO)

rozmarin in coltu mesii (13)Duminică, 10 mai la Medieșu Aurit, a avut loc în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare cea de-a doua ediție a festivalului concurs “Rozmarin în colţu` mesii”.

La eveniment au participat, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, primarul comunei Medieșu Aurit, Silviu Zetea, scriitorul Felician Pop directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo precum și alte oficialități locale și județene.

Pentru că oşenii au Sâmbra Oilor iar codrenii au Festivalul de la Oţeloaia, Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, s-a gândit şi la someşeni, astfel încât a organizat festivalul “Rozmarin în colţu` mesii”.

Numele acestui eveniment este legat de rapsodul Nicolae Sabău, care a cules melodia cu același nume, din zona comunei Medieşu Aurit în anii `50, incluzând-o şi promovând-o prin repertoriul său.

Scriitorul Felician Pop, a fost cel căruia i-a venit ideea acestui festival. “Ideea acestui festival vine de la marele rapsod al nordului Nicolae Sabău, cel care a cules melodia Rozmarin din colţu` mesii, o melodie de nuntă, tocmai de la Medieşu Aurit. Şi pentru a onora această frumoasă alegere şi faptul că Nicolae Sabău a introdus-o în repertoriul său, fiind una din piesele de rezistenţă ale repertoriului său, iar nicio nuntă adevărată nu cred că trece peste Rozmarin în colţu` mesii, am zis să atragem atenţia asupra folclorului autentic şi să organizăm în fiecare an un astfel de festival”, a declarat Felician Pop.

La cea de-a doua ediție s-au înscris 17 de concurenţi din judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj şi Bihor.

Ne bucurăm că și de data aceasta s-au înscris în concurs, tinere talente cu un potențial în muzica populară. Avem Sâmbra Oilor pentru oşeni, avem Oţeloaia pentru codreni şi pentru someşeni facem Rozmarin în colţul mesei. Vreau să spun că acest festival este susţinut de Consiliul Judeţean, care a asigurat finanţarea evenimentului”, a declarat Robert Laszlo, directorul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Premiile la Rozmarin în colţu` mesii au fost următoarele:

Marele premiu: Ghițiu Andreea din Maramureș

Premiul 1: Popa Bianca din Bihor și Bumb Ionela din Satu Mare

Premiul 2: Sabău Gabriela din Bihor și Lațiș Marcela din Maramureș

Premiul 3: Bledea Narcisa din Maramureș și Pop Costică din Satu Mare

Premiul special al juriului: Oșian Carmen din Satu Mare

Mențiuni: Marișan Denisa din Sălaj și Lihet Aida din Maramureș

Premiul special: Bicăzan Bianca din Sălaj și Lenard Andreea din Maramureș

Sursa: Consiliul Județean Satu Mare

5 comentarii

 1. petre Răspunde

  De ce nu ”Pe valea Someșului”?

  • mediesan Răspunde

   Pentru simplul motiv ca ” Rozmarin în colțu mesii” este o melodie culeasa chiar din Medieșu Aurit de către Nicoloae Sabău, pe când “Pe valea Somesului” este un cântec din județul Cluj! Acum ai înțeles ideea?

 2. unu' Răspunde

  ”scriitorul Felician Pop directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare” :))))

  Dar nu Robert Laszlo este directorasul acolo la conservarea mumiilor ?

  iar a scris femeia de serviciu comunicatele de la voi .rusine

 3. florica Răspunde

  Inca bine ca nu e si ZETEA in poze cum de acest mameluc a reusit sa lipsesca, dar apare Iancu,,interesant ca nu a postat poze cu tiruile si cu gipul,,pe banii de apa de la noi din Potau paremise ca s-au achizitionat masini personale,,Atit se face in Medies doar activitati prin care se pot spala bani,,,Rusineeeeeeee,,vrem asfalt si apa in POTAU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.