Ultima actualizare: azi, 15:02
DRM
Locale

PLR Satu Mare a sărbătorit 140 de ani de liberalism. “Noi suntem adevăraţii liberali!” (FOTO)

plr 140 ani liberalism (65)Conducerea PLR Satu Mare alături de cea a Asociaţiei Ion I.C. Brătianu au sărbătorit astăzi la Satu Mare 140 de ani de la înfiinţarea primului partid liberal din România. Cei peste 100 de PLR-işti au depus o coroană la placa amplasată pe Biblioteca Judeţeană, unde a fost primul sediu al PNL din Satu Mare, după care, împreună cu conducerea PSD Satu Mare, au depus coroane la bustul marelui om de stat liberal Ion IC Brătianu.

Scriitorul Felician Pop a rostit câteva cuvinte despre placa amplasată pe clădirea Bibliotecii, despre faptul că trecutul liberal al Sătmarului, precizând că “identitatea liberală nu se poate ascunde sub nişte sigle, am văzut că de multe ori afară e vopsit gardul iar înăuntru e leopardul portocaliu”.

Liberalii adevăraţi spun că liberalismul nu este o simplă doctrină politică, nu este o simplă angajare într-un partid sau altul ci este un mod de a fi, un mod de viaţă, de a gândi liber. Suntem atât de mulţi, iată că este un semn că noi contăm. Liberalismul adevărat nu se ascunde după câteva litere. Trebuie să fii tu însuţi. Dacă amesteci îngheţata cu varza fiartă nu cred că poate să iasă o mâncare politică digestivă“, a spus Felician Pop.

La bustul lui Ion I.C. Brătian, PLR-iştilor li s-a alăturat preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, viceprimarul Radu Roca şi directorul de cabinet al prefectului, Raul Băbţan, care au venit, după cum a precizat Mircea Govor, ca social democraţi, din respect faţă de colegii din USL cu care au câştigat alegerilor locale din 2012.

Felician Pop a evocat personalitatealui Ion I.C. Brătianu, spunând că acesta a fost un adevărat om de stat de la care politienii de astăzi ar avea foarte multe de învăţat.

Preşedintele PLR Satu Mare, Adrian Ştef, nu a ratat ocazia de a face unele criticii la adresa noului PNL, pe care-l consideră fostul PDL alături de câţiva liberali.

Prin faptul că îţi faci o poză în faţa unei academii nu înseamnă că eşti academician. Prin faptul că îţi faci o poză cu sigla şi culorile liberale nu înseamnă că eşti neapărat liberal. Unii nu au înţeles acest lucru. Eu cred că impostorii, farsorii, trebuie să meargă în neantul uitării iar liberalii adevăraţi sunt cei care au rămas consecvenţi ideii liberale“, a declarat Adrian Ştef, explicând faptul că “unii dintre colegi” au trecut în Parlamentul European din grupul liberalilor în cel al Partidului Popular European.

De fapt este un PDL, mic sau mare, nu ştiu, în care câţiva colegi liberali s-au înscris. Asta s-a întâmplat de fapt. Liberalii adevăraţi au rămas consecvenţi ideilor liberale, noi suntem membrii familiei liberale europene, aşa vom rămâne. Prin faptul că astăzi noi ne-am adunat în număr aşa de mare aici, reprezintă că ideea liberală şi principiile liberale sunt protejate de noi, noi suntem păstrătorii lor. Vreau să transmitem un mesaj românilor, şi anume cei care simt cu adevărat liberal să aibă încredere în noi, să vină alături de noi, să aibă credinţă, pentru că liberalismul în România nu trebuie să moară”, a spus Adrian Ştef.

Preşedintele CJ a precizat că în USL nu au fost certuri, nu s-au huiduit unii pe alţii, cum se întâmplă astăzi în PNL.

Eu nu fac aici politică liberală, fac politică social democrată, am venit din respect, pentru că împreună am câştigat alegerile la Consiliul Judeţean pe listele USL mi s-a părut normal ca astăzi să fiu alături de ei la împlinirea a 140 de ani de liberalism în România. Ion I.C. Brătianu a fost un om de stat, de aceea am venit astăzi împreună cu colegii să depunem o coroană, în semn de recunoştinţă faţă de ce a făcut pentru România“, a afirmat Govor.

La final a avut un scurt moment artistic susţinut de tinerii cenaclului Alfazet.

16 comentarii

 1. satmarean Răspunde

  Dacă ați avea puțin respect pentru Brătianu, ar trebui să păstrați distanța și față de acest bust.
  Vă folosiți de Brătianu, peleriștilor, așa cum vă folosiți și de naivitatea sătmărenilor. La fel se folosesc și foștii pedeliști intrați în PNL.
  Voi nu sunteți liberali adevărați, iar acest lucru îl știți și voi, însă nu recunoașteți public acest lucru.
  Păcat că unii dintre cei prezenți se lasă păcăliți de pseudo-liberali!
  Propaganda voastră este ieftină. Aduce a circ.
  Mă întreb dacă, după mult trâmbițata fuziune cu PC, vă veți considera tot adevărați liberali?
  Sper ca liberalismul sătmărean să nu fie afectat profund de falșii liberali, de oportuniști, iar istoria filialei sătmărene a PNL, cea mai veche filială din Ardeal, datând din 1919, să nu fie pătată de interesele meschine de azi!

  • Tot satmarean Răspunde

   Draga satmarean,iti dau dreptate in ceea ce-i priveste pe PDL-isti si tocmai pentru acest motiv, consider ca pseudo-liberalii sunt “dincolo” – aici vad doar liberali, pe cand dincolo vad PDL-isti si PPDD-isti ascunsi sub denumirea istorica PNL. Mare pacat de aceasta denumire!

 2. Sătmărean Răspunde

  Cum de a lipsit de la manifestare deputatul(“liberalul”, pesedistul, peleristul) Silaghi? S-a dus să se intereseze de cine a câștigat licitația pentru centura orașului? Pe 24 aprilie a promis ceva, “în 14 zile vom avea desemnat câștigătorul licitației pentru centură”.
  https://portalsm.ro/2015/04/silaghi-14-zile-vom-avea-desemnat-castigatorul-licitatiei-pentru-centura/

  • Liberal Răspunde

   Mai bine te-ai intreba ce au cautat, langa bustul lui Bratianu, PDL-istii: Blidar, Muresan, Cozma&CO (ca pe restu’ nu are rost sa-i mentionez)si traseistul PPDD-ist, mare PRESEDINTE fake-liberal!

 3. satmarean1 Răspunde

  Liberalul sătmărean Ştefan Benea (1889-1957) spunea:”Omul politic este om de sacrificiu pentru că cine crede că a face politică înseamnă crearea de avantaje personale acela păcătuieşte atât împotriva persoanei sale cât şi împotriva ideii pe care în loc de a o servi ,o dojeneşte”.
  Printre cei prezenți la manifestare există măcar un om politic, care să se regăsească în spusele marelui înaintaș liberal?

  • Liberal-da, pedelist-nu Răspunde

   Stimate domn, nu vreau sa intru in polemica cu dumneavoastra pentru simplul fapt ca nu-i vad rostul, este evident ce insinuati si unde doriti sa ajungeti, dar pot sa afirm urmatorul lucru: multi dintre oamenii politici prezenti la aceasta manifestare se regasesc in cuvintele marelui I. Bratianu „În chestiunile mari, în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unui neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare şi naţionalitate, nu pot fi preţuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt şi sigur al principiilor.”

   • Bravo Răspunde

    Bine punctat! să accepţi tu ca liberal, un asemenea compromis, să ai în dreapta ta un pedelist, doar pentru că te laşi îmbătat de dulcele parfum al unei posibile guvernări? nu te doare sufletul, omule liber? scurt şi la obiect: un liberal nu va bate palma cu un pedelist, chiar dacă mai nou, pedelistul urlă pe la toate colţurile că promovează ideile liberale. Concluzia: liberalii sunt aici, pedelistii si oportunistii la colt.

 4. Sulica Răspunde

  Din păcate, am observat lângă bustul lui Brătianu un individ șters,un oportunist, care de-i vorbești de Florica de la Argeș e capabil să întrebe dacă e blondă sau brunetă, așa cultură politică are…

  • Binoclau Răspunde

   Oricat de bun observator te-ai considera, se pare ca tot nu biclozezi destul de bine; pe Romica lui Diaconescu l-ai reperat langa bust? da pe Blidar, Muresan si restul 30 de pedelisti? sau astia sunt atat de stersi incat nu-ti mai sar in vizor? Si mai vi sa vorbesti de cultura politica…

 5. florin Răspunde

  Daca ar vedea Bratianu pe intelectualu Govor precis I-ar rezerva loc la Beciul Domnesc!

 6. leo Răspunde

  Pe cât de mare om politic a fost Brătianu, pe atât de mici sunteți voi!

 7. alin Răspunde

  Politicienii p.li!,niste oportunisti,analfabeti,hoti

  • Nivel de cultura Răspunde

   Mai Aline, te-a ţinut măta prin şcoli şi doar atât s-a prins de tine? Mare dobitoc mai eşti!

 8. antiprostak Răspunde

  Măi postaci penaliști, voi nici duminica nu aveți liber? Se vede ca lucrați de-a-nboulea, că aveți niste comentarii tare necăjite!

 9. care PLR? Govor sau? Răspunde

  Ar fi frumos daca cineva cu inclinatia necesara ar rescrie O scrisoare pierduta!ar avea de unde sa se inspire! 😉 ce bine sesimte Stef cu PSD-ul! Oameni adusi cu forta?! Poate,nici nu mai conteaza.stau ilegal in fostul sediu PNL.cu ajutorul primarului din pacate.osre se va face,ancheta vreodata la abuzurile facute de Silaghi cu sediul PNL?

  • Iancu Răspunde

   In orice caz, nu tu vei fi ala. Asta ar presupune sa inveti, inainte de toate, sa scrii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Crimă șocantă în județul Satu Mare. Părinți uciși de unicul copil (FOTO)

UPDATE, ora 17:00 - Inspectoratul Județean de Poliție și Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare au transmis un comunicat...

Închide