Deschiderea oficială a sărbătorii s-a făcut în prezența oficialităților județene și naționale, printre acestea aflându-se Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social, deputații Andreea Paul, Romeo Nicoară, europarlamentarii Daniel Buda și Ioan Mircea Pașcu, senatorul Gheorghe Flutur, Ilie Bolojan, primarului municipiului Oradea.
Sâmbra Oilor este un moment de recunoașterea a valorilor, a tradițiilor și obiceiurilor locale, care probabil nu se mai păstrează nicăieri în România. La măsurișul laptelui au asistat miile de oameni mândri de tradițiile lor, îmbrăcați în straie oșenești.
”Să dea bunul Dumnezeu ca împreună cu colegii noştri din Parlament, din Guvern, să continuăm măsurile bune pentru ţara aceasta, reducerea TVA-ului pentru brânză să se producă cât mai repede. Celelalte măsuri legate de cultură, tradiţie, să aibă un plus pe zona aceasta de obiceiuri“, a declarat Liviu Pop.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, îmbrăcat în straie oșenești, a spus în deschiderea evenimentului că Sâmbra Oilor este cea mai importantă și veche sărbătoare câmpenească din Ardeal, iar tradițiile și obiceiurile au fost păstrate datorită oșenilor. Pe momentul discursului, preț de câteva secunde, o persoană îmbrăcate în straie populare a ridicat o pancartă prin care cerea mai mulți bani pentru sănătate.
“Aici tradiţiile, obiceiurile, în Ţara Oaşului şi spiritul autentic pastoral s-au păstrat datorită oşenilor, oameni harnici, gospodari, care au ştiut să-şi păstreze tradiţiile, obiceiurile, oameni care şi dacă muncesc poate departe de ţară, sunt români. Muncesc afară dar îşi construiesc casele aici. Îi cheamă glia înapoi, nu au putut fi colectivizaţi, au muncit în continuare pâmântul şi îl vor munci şi mai departe. Sunt oameni care simt româneşte, care oriunde s-ar afla şi în momentul în care merg în glie, merg cu ţara în ei. Ăştia sunt oşenii.“, a spus Adrian Ştef.
După discursuri, a început măsurișul laptelui, iar pe scenă a continuat un spectacol folcloric cu invitați, în special din Țara Oașului, dar și din zonele folclorice învecinate, precum Maria Petca Poptean, Ansamblul Sânzienele, Maria Tripon, Petre Zele, Cununa Oașului, Cununița.