Ultima actualizare: ieri, 16:08
Locale

Sâmbra Oilor, eveniment ce a ajuns la a 59-a ediție (Galerie FOTO)

sambra oilor (18)Dealul de la Huta Certeze a fost și în acest an gazda primitoare a mii de persoane care au participat la cea de-a 59-a ediție a tradiționalei sărbători oșenești Sâmbra Oilor.

Deschiderea oficială a sărbătorii s-a făcut în prezența oficialităților județene și naționale, printre acestea aflându-se Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social, deputații Andreea Paul, Romeo Nicoară, europarlamentarii Daniel Buda și Ioan Mircea Pașcu, senatorul Gheorghe Flutur, Ilie Bolojan, primarului municipiului Oradea.

Sâmbra Oilor este un moment de recunoașterea a valorilor, a tradițiilor și obiceiurilor locale, care probabil nu se mai păstrează nicăieri în România. La măsurișul laptelui au asistat miile de oameni mândri de tradițiile lor, îmbrăcați în straie oșenești.

Să dea bunul Dumnezeu ca împreună cu colegii noştri din Parlament, din Guvern, să continuăm măsurile bune pentru ţara aceasta, reducerea TVA-ului pentru brânză să se producă cât mai repede. Celelalte măsuri legate de cultură, tradiţie, să aibă un plus pe zona aceasta de obiceiuri“, a declarat Liviu Pop. 

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, îmbrăcat în straie oșenești, a spus în deschiderea evenimentului că Sâmbra Oilor este cea mai importantă și veche sărbătoare câmpenească din Ardeal, iar tradițiile și obiceiurile au fost păstrate datorită oșenilor. Pe momentul discursului, preț de câteva secunde, o persoană îmbrăcate în straie populare a ridicat o pancartă prin care cerea mai mulți bani pentru sănătate.

Aici tradiţiile, obiceiurile, în Ţara Oaşului şi spiritul autentic pastoral s-au păstrat datorită oşenilor, oameni harnici, gospodari, care au ştiut să-şi păstreze tradiţiile, obiceiurile, oameni care şi dacă muncesc poate departe de ţară, sunt români. Muncesc afară dar îşi construiesc casele aici. Îi cheamă glia înapoi, nu au putut fi colectivizaţi, au muncit în continuare pâmântul şi îl vor munci şi mai departe. Sunt oameni care simt româneşte, care oriunde s-ar afla şi în momentul în care merg în glie, merg cu ţara în ei. Ăştia sunt oşenii.“, a spus Adrian Ştef.

După discursuri, a început măsurișul laptelui, iar pe scenă a continuat un spectacol folcloric cu invitați, în special din Țara Oașului, dar și din zonele folclorice învecinate, precum Maria Petca Poptean, Ansamblul Sânzienele, Maria Tripon, Petre Zele, Cununa Oașului, Cununița.

10 comentarii

 1. maxx Răspunde

  cutite, morti a fost?

  • marinel Răspunde

   nu. a fost robert laszlo.

  • osan Răspunde

   Cuțite si morți ” nu a fost”! Având in vedere cum scrii nu ma mir ca doar atâta ai înțeles din aceasta manifestare!

 2. Jon Răspunde

  ..i se potriveste bine la Stef costumu popular. Ce mai cauta in consiliul judetean cand i-ar fi mai bine intre oi. Poate se gandeste sa schimbe si numele localitatii Certeze…

  • jon doi Răspunde

   Da tu minune mica, de unde ai aparut??? la cum pute dupa tine…e evident ca vii de la coada oii 🙂

 3. Cambio Răspunde

  Lua-v-ar Dr..u pe toti politicienii! La inchisoare: govor, silaghi!

  • Schimb Răspunde

   Lua-te-ar draku’ pe tine impreuna cu Vass, Nicoara si Muresan!!! Nu v-ar fi rusine? voi ati fost singurii care ati facut tambalau politic la Sambra! Si tu, postac idiot, mars la cotet…. cu ei cu tot!

 4. Pnl Satu Mare Răspunde

  O frumoasa sărbătoare câmpenească, cu tradiție pentru județul nostru, a fost umbrită de comportamentul agresiv al presedintelui Consiliului Judetean, Adrian Stef.
  Întrucât, mai mult ca sigur, nu-și mai amintește de evenimentele petrecute, de agresiunile verbale adresate membrilor PNL aflați la eveniment, regretăm și ne cerem scuze față de cei care s-au simțit jigniți de comportamentul și limbajul licențios, și în primul rând membrilor noștri de partid care au fost nevoiți să asiste la un astfel de incident.

  • Pop-Silaghi Lucian Răspunde

   O ,,altfel de politica” nu e la indemana oricui, chiar daca detine inalta functie a unui Consiliu Judetean! Educatia fizica si sportul pe accentul, la Dl. Stef, doar pe pregatirea fizica si IMUNITATE (chiar si politica), si neglijeaza teme precum COMUNICARE, BUN SIMT si RESPECT! Nu uitati D-le Stef ca toate actiunile dvs. vor avea repercursiuni si nicidecum unele pozitive. NU UITATI D-le Stef MAI AVETI un an, DOAR UN AN!

 5. Pop-Silaghi Lucian Răspunde

  O ,,altfel de politica" nu e la indemana oricui, chiar daca detine inalta functie a unui Consiliu Judetean! Educatia fizica si sportul pe accentul, la Dl. Stef, doar pe pregatirea fizica si IMUNITATE (chiar si politica), si neglijeaza teme precum COMUNICARE, BUN SIMT si RESPECT! Nu uitati D-le Stef ca toate actiunile dvs. vor avea repercursiuni si nicidecum unele pozitive. NU UITATI D-le Stef MAI AVETI un an, DOAR UN AN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.