Ultima actualizare: azi, 21:05
Locale

Sindicaliştii din Poliţie trag un semnal de alarmă privind siguranța sătmărenilor

cosmin-andreicaPreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie Satu Mare, Cosmin Andreica, trage, printr-un comunicat de presă, un semnal de alarmă cu privire la siguranţa sătmărenilor şi la modul de acţionare al poliţiştilor sătmăreni. Redăm în continuare comunicatul:

 In timp ce șefi de la vârful conducerii Poliției sătmărene sunt preocupați cu dosarele lor de corupție, cetățenii cinstiți ai orașului Satu Mare se află într-un real pericol în fiecare zi a săptămânii după ora 16:00, dar și sâmbăta și duminica. Si totul pornește de la o decizie controversată luată de conducerea I.P.J. Satu Mare cu privire la programul de lucru al polițiștilor de la judiciar dar și din cadrul serviciului rutier.

            Pe înțelesul tuturor, este vorba despre o dispoziție a inspectorului șef, dispoziție ce poarta parcă un număr predestinat, Disp. Șefului I.P.J. Satu Mare 666/23.03.2015, care prevede că toți polițiștii de la judiciar (cei care instrumentează dosare penale de furturi, tâlhării, violențe, înșelăciuni etc.) lucrează doar de luni până vineri, de la 08:00-16:00. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că nici un polițist de la judiciar nu se află în serviciu după ora 16:00, iar în aceste condiții, hoții, tâlharii, interlopii dar și alte categorii de infractori își pot vedea nestingheriți de activitatea lor infracțională. După cum bine știți, în ultimele luni s-au înregistrat câteva zeci de spargeri de locuințe în municipiul Satu Mare, dar și câteva infracțiuni de mare violență, toate pe fondul lipsei polițiștilor de la judiciar, în civil, în stradă. Cu toate că existe patrule de poliție din cadrul compartimentului de ordine și siguranță publică, acestea sunt formate din polițiști în uniformă, cu elemente reflectorizante, cu autospeciale inscripționate, care, prin urmare nu pot acționa la fel cum ar face-o niște efective de polițiști în civil. Să nu mai vorbim că unii șefi au pretenția ca și aceste patrule de ordine publică să patruleze la vedere, sub bec, ca atunci când vin ei în control să nu fie nevoiți să le caute prea mult.

                Și pentru a sublinia și mai mult pericolul la care sunt expuși astăzi sătmărenii, exemplificăm nenumăratele cazuri de comitere a infracțiunilor, care culmea au loc după ora 16:00, și la care polițiștii de la judiciar sunt chemați din timpul lor liber, astfel că ajung de fiecare dată după ce locuința a fost spartă, după ce omul a fost tâlhărit sau după ce persoana a fost deja lovită în cap. Iar mai apoi, ajung să fie luați la rost de acei cetățeni fiind întrebați retoric „Unde a fost poliția până să mi se întâmple așa ceva?!”

                Aceeași situație se regăsește și în cadrul programului de lucru stabilit la nivelul serviciului rutier, unde polițiștii sunt planificați doar pe 2 schimburi, adică de la 06:00-14:00 și 14:00-22:00, iar tocmai în intervalul 22:00-06:00 când este cel mai probabil să întâlnești conducători băuți, vitezomani, care nu posedă permis de conducere sau de ce nu, infractori care își transportă lucrurile furate pe drumurile naționale, nu există în serviciu nici un polițist rutier. De aceea, sfătuim toți cetățenii de bună credință să nu circule în intervalul 22:00-06:00 pe drumurile naționale pentru simplul fapt că nu are cine să-i protejeze împotriva celor care încalcă regulile de circulație. La fel ca și în cazul polițiștilor judiciariști, și polițiștii rutieri sunt chemați de acasă, din timpul de refacere a capacității de muncă, după ce accidentul a avut loc, victimele au fost transportate la spital iar vinovatul probabil deja este fugit de la locul accidentului.

                Ne întrebăm spre ce direcție se îndreaptă acest „management” al conducerii I.P.J. Satu Mare în condițiile în care cea mai importantă componentă a muncii de poliție, respectiv PREVENIREA, este lăsată în voia Domnului. Este inadmisibil ca un serviciu de utilitate publică să nu fie asigurat 24 de ore din 24, mai ales pentru structurile judiciare și rutiere ale I.P.J. Satu Mare. Toate acestea în condițiile în care există prevederi exprese și imperative referitoare la obligativitatea asigurării continuității serviciului polițienesc ce se regăsesc atât în Legea privind Statutul polițistului cât și într-un ordin comun al M.A.I. și al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

            Organizația noastră ține să precizeze că această situație nu este agreată nici de polițiștii care sunt chemați din timpul liber, fără a beneficia de sporul de noapte în cazul în care evenimentul este între 22:00-06:00 și fără ca aceștia să poată înțelege de ce sunt obligați să vină la serviciu toți deodată, iar singura muncă de poliție să se desfășoare în birou, soluționând dosarele penale care au fost înregistrate tocmai din cauza lipsei de personal după ora 16.00. Așteptăm o reacție și din partea instituției Prefectului, al cărei reprezentant are atribuții atribuții exprese pe această linie: Acţionează pentru apărarea ordinii de drept, a liniştii publice şi siguranţei cetăţeanului, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în condiţiile prevăzute de lege; “

            Până când se vor lumina cei responsabili de situația actuală și vor lua măsuri pentru planificarea polițiștilor în serviciu pe toată durata celor 24 de ore, singura opțiune pentru cetățeni este să se roage Celui de sus pentru a nu fi ei victimele unor infracțiuni în fața cărora nu este nimeni să îi protejeze.        

                               BIROUL TERITORIAL S.N.A.P. SATU MARE                                                                                                                         

4 comentarii

 1. claudiu Răspunde

  mi-ar fi rusine sa postez sa postez asa ceva…bai voi astia de la SNAP! de fapt ce vreti? nu va intelege nimeni! dar de ce trebuie sa stie cetateanul de rand cum lucreaza unele structuri? SA VA FIE RUSINE PENTRU O ASEMENEA POSTARE

 2. matroz Răspunde

  Boi de boi!De fapt nu iau ore suplimentare!Dar nu stiu cum s-o spuna daca sunt mai putin de patru !

 3. Gelu M Răspunde

  Imi este foarte greu sa cred ca poporul roman are in componenta sa 80% infractori sau viitori infractori.Am citit toate comentariile din subsolul articolului din presei satmareana si cu deosebita parere de rau am constatat ca peste 80% nu ,,inghit” politia sau si mai grav aproape ca o vor desfintata.Atunci sigur este un mare adevar in realitatea cotidiana ,,ce popor alege de 25 de ani ,in mare parte,numai hoti si escroci”?!Un popor de…citeste prima propozitie.
  P.S Or fi si in politie uscaturi,nimeni nu spune,dar de aici si pana a blama o institutie care de bine de rau este in sprijinul cetateanului CINSTITI.Dar apropos, de ce nu comenteaza aici si cetatenii corecti?!Greu de crezut…sau nu.

 4. George Răspunde

  Felicitări polițiștilor adevărați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Microbuz urmărit prin Interpol, descoperit la vama Petea

Poliţiştii de frontieră din cadrul STPF Petea, au depistat, în 6 iunie, pe sensul de intrare în ţară, un microbuz...

Închide