Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

600 de persoane instruite în cadrul unui proiect de dezvoltare a resurselor umane

rezultate proiect DRUM  (8)Sute de sătmăreni din mediul rural, șomeri, persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă și persoane ocupate în Agricultura Subzistentă au beneficiat de cursuri de formare în cadrul proiectului ”Dezvoltarea Resurselor Umane în mediul rural din județul Satu Mare – DRUM spre ocupare”. Din cei 600 de beneficiari, 67 de persoane și-au găsit un loc de muncă. Valoarea totală a proiectului fiind de 2.063.310 lei.

Rezultatele dobândite pe perioada celor 16 luni în care s-a desfășurat proiectul au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către coordonatorul proiectului, directoarea firmei Project Consulting Age SRL, Iuliana Klebleev și partenerii ale acestui proiect, directoarea AJOFM Satu Mare, Simona Derșidan, reprezentant al Camerei Meșteșugarilor, Josef Hozli, primarul comunei Turț, Ioan Ciupac și reprezentanta Gal Țara Oașului, Maria Turtureanu.

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 16 luni, începând cu 31 martie 2014 și a avut ca obiectiv general creșterea calitătii vieții în mediul rural din județul Satu Mare și îmbunătățirea calității forței de muncă în corelare cu nevoile pieței muncii în cadrul unor sectoare non-agricole, din perspectiva învățării pe tot parcursul vieții.

Grupul țintă al proiectului a fost format din 600 de persoane, față de 432 de persoane cât a fost planificat, cu un nivel de pregătire redus, necalificate sau calificate în domenii care nu mai sunt cerute de piața muncii, din 59 de localitati rurale ale județului Satu Mare, în special tineri și femei: persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri, persoane ocupate în agricultura de subzistență și persoane inactive.

Cea mai mare pondere în total grup țintă au avut-o persoanele din comunele Turț (peste 25%), Tiream, Pișcolț, Călinești Oaș, Bixad, Bătarci și Vama. De asemenea, proiectul s-a bucurat de o participare largă a femeilor (61% din total grup țintă), dar și al tinerilor cu vârsta mai mică de 24 ani (42% din total grup țintă).

În cadrul unei campanii de informare și constientizare privind importanta pregătirii parcursului profesional – coordonată de partenerul Comuna Turț – toți partenerii proiectului au derulat peste 100 de sesiuni individuale sau de grup, care au avut ca scop:

-schimbarea mentalității și atitudinii față de muncă și anumite stereotipuri privind rolul femeii în gospodărie

– constientizarea necesității unei pregătiri  profesionale  adecvate vremurilor pe care le trăiesc, in condițiile creșterii exigențelor angajatorilor, pregătire care nu se oprește la educația inițială, ci se  întinde pe toată durata vieții

– informarea privind anumite oportunități de ocupare generate de investiții în servicii, turism, comerț sau mici întreprinderi meșteșugărești în spațiul rural

– stimularea demarării unei activități independente

Principalele activități în care participanții din grupul țintă au fost implicați sunt:

•             Servicii de consiliere și orientare pentru pregătirea parcursului profesionalacordate prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare

•             Participarea la unul din cursurile de calificare sau iniț¬iere organizate în cadrul proiectului

•             Facilitarea găsirii unui loc de muncă prin punerea în contact cu angajatorii din județ și participarea la burse ale locurilor de muncă

•             Informare și sprijin pentru cei care doresc să iniț¬ieze o afacere pe cont propriu.

Asociația Camera Meșteșugarilor Satu Mare- coordonatorul activității de formare profesională – a organizat 14 de serii de cursuri de calificare și inițiere pentru peste 200 de persoane în domenii precum: bucătar, ospătar, cofetar, administrator de pensiune, lucrător în gospodăria agroturistică, lucrător comercial, tapițer, instalator, operator introducere, validare si prelucrare date.

Proiectul a venit în întâmpinarea celor care doresc să ințieze o afacere pe cont propriu cu un program de inițiere  în domeniul competențelor antreprenoriale pentru un număr de 95 de persoane, derulat în cadrul mai multor serii de cursuri cu o durata a 5 zile de către Project Consulting Age.

În total, au fost certificate 292 de persoane, din care 141 au obținut certificate de calificare. Rata de abandon a fost sub 5%, față de 25% estimat. Toți absolvenții cursurilor derulate prin proiect au beneficiat de subvenții și au primit certificate de absolvire sau calificare, cu recunoaștere la nivel național și al Uniunii Europene.

Un rol deosebit de important în drumul către un loc de muncă al participanților l-a avut Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, care prin serviciile specializate pe care le oferă a consiliat și orientat în carieră aproximativ 400 de persoane și a pus în contact cu diverși angajatori peste 130 de persoane, din care 67 au obținut deja un loc de muncă.

Proiectul a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane2007–2013. Valoare totală a proiectului fiind de 2.063.310 lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.