Ultima actualizare: azi, 12:06
Locale

Teatru de păpuși pentru copii la Zilele Partium

Kormos-keppelÎn cadrul Zilelor Maghiare Partium un loc aparte îl ocupă totdeauna copii, astfel, pe lângă evenimentele organizate în Grădina Romei, micii participanți sunt invitați, zi de zi, și la câte un spectacol de păpuși.

Scena teatrului de păpuși este scena imposibilităților, însă imaginația copiilor nu cunoaște acest fenomen, fapt pentru care ele se completează. Ca spectatori, copiii înșiși dau viață obiectelor neînsuflețite, participă activ, cu tot sufletul la spectacol. Pentru ei teatrul de păpuși este un mediu familiar încoronat cu forme, culori și sunete prezentându-le eroi, adevăruri generale, norme morale.

„…acea figură cunoscută, cu papuci roșii și căciulă, și pe spate cu ujină… Știi și tu de cine-i vorba!

Da, de Mielul Baltazar.”

În prima zi a Zilelor Maghiare Partium, pe 17 august, ora 11.00, în sala amfiteatru a Casei de Cultură de Sindicatelor, micii iubitori de teatru sunt așteptați la spectacolul Mielul Baltazar. Eroul poveștii, nepăsătorul, chiulangiul, mincinosul Miel Baltazar, ajunge să cunoască căința, compasiunea izvorâtă din dragoste și, cu mare efort, ajunge să pășească pe calea cea bună. Prin ideile sclipitoare, rimele jucăușe și tradiționala înfruntare dintre bine și rău, povestea lui Szabó Magda se înscrie printre basmele pe care merită să le cunoască fiecare copil.

Marți, 18 august, Teatrul de Păpuși Bóbita din Pécs aduce la Satu Mare povestea băiatului foarte, foarte sărac, însă foarte deștept, atât de deștept încât reușește să îl ducă de nas pe însuși dracul. Viața băiatului ia întorsătorsătură bună, cucerește chiar și mâna fiicei împăratului, dar dracuʼ nu doarme niciodată!

Tot Teatrul de Păpuși Bóbita din Pécs îi așteaptă pe copii și pe data de 19 august. Oare ce cadou ar putea fi mai potrivit unei bunici ce adoră cafea și muzica bună decât un filtru de cafea muzical. Această idee minunată a lui Vitéz Lackó și Paprika Jancsi a fost apreciată și de hoțul Torzonborz care se hotărăște să fure această aparatură minunată. Cei doi prieteni pornesc, fără întârziere, să dea de urma hoțului și să fure înapoi filtrul de cafea, însă planurile lor iau întorsătură neașteptată…

Pe 20 august, povestea interactivă în limba maghiară și engleză a Domnului Turtă Dulce îi va amuza pe micii spectatori în prezentarea lui Danny Bain, membrul Teatrului de Păpuși Kabóca din Veszprém. Dacă s-ar întâmpla ca spectatorii să nu înțeleagă ceva, naratorul poate fi și un interpret bun astfel încât, la sfârșitul spectacolului toți cei prezenți vor putea fredona minunatele melodii ale reprezentației.

Vineri, 21 august, urmează o nouă poveste a lui Danny despre un băiatul ce locuiește pe copac, de data aceasta însoțită cu ritmuri africane. Danny Bain venise direct din Statele Unite ale Americii ca să povestească această întâmplare cu acompaniament musical special.

Sâmbătă dimineață, începând cu ora 11.15, în Grădina Romei se desfășoară comedia de târg pe catalige a Teatrului de Păpuși Vaga Banda Bábszínház. Concomitent se va desfășura spectacolul Față neagră de tăciune al Trupei Lilliput al Teatrului Szigligeti din Oradea. Urmează apoi, de la ora 12.15 Compania Comică Keljfeljancsi din Cluj care prezintă o poveste tradițională a lui Benedek Elek.

Pe 24 august, Vitéz László, ar visa la tacăniță de cartofi, dacă ar fi lăsat în pace. În spațiul mic al spectacolului este creată o atmosferă autentică de târg care ne răpește înapoi în timp pe vremea stăpânirii turcești. Toată lumea vrea să îl alunge pe eroul nostru, însă acesta nu se dă bătut și, cu mare istețime, reușește să îi pedepsească pe dușmani.

Prețul unui bilet de intrare la spectacolele de teatru de păpuși este, de asemenea, 1 leu, iar suma adunată va fi oferită tratamentului de recuperare a fetiței surdo-mute în vârstă de trei ani, originară din Satu Mare, Hudák Hanna.

Sponsori Principali: Fondul Cultural Național, Consiliul Local Satu Mare, Consiliul Judeţean Satu Mare, Fondul Bethlen Gábor, Ministerul Agriculturii, Fondul Naţional de Cooperare, , Fundaţia Comunitas.

Sponsori de Aur:

Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub, Igazi Csiki sör, Barta Ati, CBA Nord-Vest

Sponsori de Argint:

Rosendahl, Farmacenter, Arnisol, Nord Star, Ecomatrix, Transpink, Pizzerie & Motel Al Capone, Ratioterm, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Hanna Konyhatehnika, Meteor, Diego, Mindig Friss, Quick 24, Hutton, Beta Security, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Business Transaction, Gerbog.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Anunţuri lichidări judiciare Comcas LJ 2000 SPRL

COMCAS LJ 2000 SPRL cu sediul în Satu Mare str. Ioan Slavici nr.13, jud. Satu Mare, înregistrată la UNPIR sub...

Închide