Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Comisia de Istorie a Orașelor din România, pentru prima dată la Satu Mare

intalnire Comisia de Istorie, Muzeul Judetean (19)Muzeul Județean găzduieşte pentru prima dată la Satu Mare întâlnirea anuală a Comisiei de Istorie a Orașelor din România, ocazie cu care, timp de două zile, va avea loc sesiunea intitulată ”Comunicări Științifice și Dezbateri”.

Evenimentul se desfășoară în sala festivă a Muzeului Județean Satu Mare, la deschiderea de astăzi fiind prezenţi directorul general al muzeului, Felician Pop, directorul Szocs Peter Levente, președintele de onoare al Comisiei de Istorie a Orașelor din România, Paul Niedermaier și președintele comisiei, Vasile Ciobanu.

În deschiderea sesiunii, președintele Paul Niedermaier, a declarat că această sesiune de istorie a orașelor este foarte importantă și este prima sesiune în care se onorează anumiți cercetători cu o medalie a Academiei Române privind cercetările de istorie a orașelor efectuate până acum.

La rândul său, Felician Pop, a precizat că la aceste întâlniri istoricii ar putea să pună un diagnostic privind starea în care se află unele orașe din România.

Cred că astfel de întâlniri în care se prezintă lucrări de un real interes pentru viața citadină din România, pot constitui nu doar o analiză ci istoricii, pot să pună un diagnostic privind starea de sănătate a unor urbe din țara noastră. Am văzut în istorie cum unele orașe sub povara unor conjuncturi pur și simplu au decăzut și au devenit marginale. Am văzut ce a însemnat și la Satu Mare, o calamitate naturală, cum a schimbat nu doar ideea de oraș ci chiar profilul identitar, și tot aici vedem cum un regim a reușit să imprime un alt fel de chip al orașului”, a spus Felician Pop.

Președintele Vasile Ciobanu, la finalul discursurilor, a ținut să precizeze  că această comisie este prezentă pentru prima dată la Satu Mare în cei 23 de ani de când s-a înfiinţat.

Am dorit să avem această întâlnire anuală a membrilor Comisiei de Istorie a Orașelor aici la Satu Mare, pentru că în fiecare an, sesiunile noastre anuale, au de fiecare dată loc în alt oraș. În această zonă de Nord-Vest a României nu am fost niciodată în cei 23 de ani de existență a comisiei iar Satu Mare este primul în care ne întrunim la întâlnirile noastre”, a declarat Vasile Ciobanu.

În cadrul sesiunii de lucru sunt înscrise 24 de comunicări dintre care se distinge un grup de 4 comunicări, care abordează subiecte din trecutul orașului Satu Mare, fiind tradiția comisiei, ca orașul gazdă să fie privilegiat în afara subiectului general al sesiunii.

Comunicările vizează numeroase orașe din țară, începând din Dobrogea, toate orașele din Moldova, despre trecutul Sibiului și trecutul orașului Alba Iulia.

De asemenea,va avea loc astăzi, în jurul orei 18.00, pentru prima dată și atribuirea medaliei pentru Cercetarea Istoriei Orașelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.