Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Două cazuri de poliomielită, aproape de Satu Mare

descărcare (10)Organizația Mondială de Sănătate a anunțat că două cazuri de poliomielită au fost înregistrate în Ucraina, în regiunea Transcarpatia, care la granița cu România se învecinează cu județele Satu Mare și Maramureș. Locuitorii județelor trebuie să se asigure că au efectuate vaccinările la zi.

Este vorba despre doi copii, unul de zece luni, celălalt de patru ani. Această boală este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o mare urgenţă de sănătate publică, a declarat pentru Radio România Cluj reprezentantul OMS în România, Victor Olsavky, iar autorităţile sanitare din ţara noastră trebuie să înceapă operaţiunea de supraveghere, a mai spus expertul.

 “La poliomielită, noi cazul îl considerăm deja focar. Ratele de vaccinare au scăzut mai ales în zonele de conflict. În Ucraina, acoperirea vaccinală a scăzut în 2014 la 49%. În condiţiile în care OMS consideră că o rată vaccinală bună care oferă protecţie şi duce la eliminarea şi controlul acestor boli este de peste 95%. Din păcate, în România a scăzut şi per ansamblu, conform Institului Naţional de Sănătate Publică, suntem undeva printre 85-87% şi e o tendinţă de scădere”, a mai spus  Victor Olsavky.

Reprezentantul OMS în România îi sfătuieşte pe locuitorii judeţelor Maramureş şi Satu Mare să se asigure că au efectuate vaccinurile la zi.

Poliomielita (paralizia infantilă) este infecția cauzată de un virus, virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie și invadează sistemul nervos central, putând determina paralizii flasce la nivelul membrelor uneori ireversibile, fiind o boala invalidantă.

Cu toate că în multe cazuri infecția este asimptomatică sau produce doar forme ușoare, există și cazuri foarte grave, în care prin afectarea centrilor bulbari sau cerebrali poate determina paralizia mușchilor respiratori și deces.

Este o boala epidemică și contagioasă, afectând mai ales copiii sub vârsta de 5 ani, singura metoda de prevenire recomandată fiind vaccinarea antipoliomielitică.

Vaccinarea antipoliomielită face parte din programul național de imunizări. Profilaxia poliomielitei se face cu două tipuri de vaccin: un vaccin cu administrare orala (VPOT) și unul cu administrare parenterală (injectabilă). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.