Ultima actualizare: azi, 10:39
Totul despre sex

Hepatitele A, B și C

sexHepatita este inflamatia ficatului cauzata de un numar de factori, printre care alcoolul, substantele chimice, drogurile si infectiile virale. Hepatita A este in general transmisa prin mancare, bautura contaminata, precum si prin sex anal. Nu se transmite prin sex genital, dar prin sex oral, da. Hepatita B se transmite prin sperma, mucus ori sange in timpul actului sexual (vaginal sau anal), prin folosirea in comun a acelor de seringa (de fapt este mai probabil sa iei virusul hepatitei B decat HIV, daca esti heterosexual).

Hepatitele B si C sunt similare, dar hepatita C este in principal transmisa prin sange si prin ace de seringa contaminate, dar si sexual.

Hepatita A dureaza de obicei cateva saptamani (producand voma si diaree), apoi dispare in mod spontan, fara efecte pe termen lung. Perioada de incubatie pentru hepatitele B si C se intinde de la 6 saptamani pana la 6 luni. Ingalbenirea pileii si a ochilor (icter) si scaune mai deschise la culoare sunt unele dintre simptome.

Din pacate nu exista un tratament eficient, deoarece este un virus nu raspunde la antibiotice, desi unele medicamente s-au dovedit de folos.

Persoanele cu hepatita B sau C sunt uneori norocoase, organismul lupta cu virusul, care dispare si persoana nu mai este infectata, nici molipsitoare. In unele cazuri, virusul ramane in corp si continui sa fii  purtator. Hepatita B poate fi prevenita printr-un vaccin care presupune 3 injectii. Daca iti injectezi droguri sau faci sex neprotejat, e bine sa te vaccinezi.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Totul despre sex
Papiloma Virusul Uman (HPV)

In basme, printesa saruta broscoiul cel bubos si il transforma in print, in viata de toate zilele, daca ai relatii...

Închide