Ultima actualizare: azi, 13:08

Locale

Sute de kg de produse congelate, oprite de la comercializare de inspectorii OPC

descărcare (8)Inspectorii OPC au desfășurat în perioada 17.08 – 28.08.2015, pe raza județului Satu Mare, o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată: carne, peşte, legume, fructe, îngheţată și alte produse.

Controlul s-a desfăşurat la 16 operatori economici în reţeaua de distribuţie, comercializare, hiper și supermarketuri, importatori şi la producători de pe raza județului Satu Mare.

 Acţiunea de control a urmărit, în principal, următoarele aspecte:

1. Calitatea produselor congelate existente la comercializare:

–              existenţa documentelor de provenienţă;

–              starea ambalajelor ( integritate, etanşeitate);

–              încadrarea în cantitatea netă declarată;

–              încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, declarate de producători;

–              încadrarea în parametrii de calitate prevăzuţi şi/ sau declaraţi de producători ;

La un Supermarket  din  Negrești Oaș, s-au depistat la comercializare “foi de plăcintă Proxi” congelate cu data durabilități minimale depășită 20 –29 de zile. Produsele au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman, iar operatorul economic a fost sancționat contravențional.

2. Modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor comercializate:

Un operator economic din Satu Mare, avea la comercializare chiftele de pui și șnițel de pui, care nu aveau pe etichete informațiile complete, adică nu era adresa producătorului și mențiunea “produs congelat”. De asemenea, un alt operator, nu avea menționată starea termică (produs congelat) și cantitatea neta, la șnițel de pui.

La un Supermarket din Negrești Oaș, produsul ciuperci congelate, nu avea pe ambalaj toate informațiile și în limba română: denumirea produsului “ciuperci feliate”, modul de preparare, condițiile de păstrare de către cumpărător.

Trei operatori economici din Satu Mare aveau la comercializare produse congelate (crochete pește, pulpe pui, aripi pui, burtă), fără elementele de identificare și caracterizare ale acestora privind: denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului, cantitatea netă, condiții de păstrare, contrar prevederilor art.19 din O.G.21/ 1992 privind protecția consumatorilor cu modificările ulterioare.

Un  Market din  Satu Mare avea la comercializare produse congelate (ficat pui, pulpe pui, burta, carne pentru racituri, gat de rata, spanac, pastai, malai boabe, piure de castane, aripi de pui), fara a avea informatiile de pe ambalaj si in limba romana.

– Un operator economic  producător de înghețată (la cornet), nu avea afișată la locul de comercializare, lista ingredientelor.                

 Șapte operatori economici  nu aveau afișate prețurile de vânzare pe unitatea de măsura (lei/ kg) la produsele congelate expuse la comercializare.

Sancțiuni aplicate

Au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a cantității de 413,86 kg produse congelate, în valoare de 4.920,46 lei fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu avertisment și amenzi în valoare de  79.000 lei.

Sursa: OPC Satu Mare 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.