Ultima actualizare: azi, 10:47
Locale

Gospodării țărănești: Chilia și Andrid

casa muzeu andridGospodăria codrenească din Chilia

Casa a fost construită în prima jumătate a sec. XX, fiind caracteristică arhitecturii din zona etnografică Codru. Din structura gospodăriei fac parte: casa, șura și găbănașul (cămara de alimente). Casa este construită din bârne  pe o fundație de piatră spartă și este compusă din 4 încăperi: camera curată din față, tinda, camera de locuit, în spatele căreia se află o cămară. În camera din față sunt expuse piese de mobilier specifice zonei. În tindă, locul de intrare în casă, se află un cuptor pentru pâine și un ceaun. Camera din spate sau cea de locuit are un pat, un dulap cu costume populare și un bufet.

Datorită funcțiilor pe care le îndeplinește, șura, prin dimensiunile ei mari,este construcția cea mai monumentală dincadrul gospodăriei.  Ea cuprinde un  grajd pentru  animale, spațiu pentru  depozitarea fânului, adăpost pentru unelte agricole. Găbănașul sau cămara de alimente este o clădire aparte cu un târnaț sprijinit de stâlpi ciopliți și strunjiți, adăpostind hambarul șialte unelte agricole. Sub această construcție se află o pivniță.

Casa-muzeu de la Andrid

Casa-muzeu de la Andrid se încadrează  în tipologia caselor cu pământ bătut cu două camere,tindă și grajd. Casa a fost construită  între 1860-1880 de Botos Sándor și a fost achiziționată de Muzeul Județean Satu Mare în anul 2012 de la proprietarii Kis Károly și Kis (Botos) Ilona. Acoperișul casei este din trestie,material folosit cu predilecție în zonele mlăștinoase. Intrarea în casă se face printr-o tindă prevăzută cu un cuptor specific de pâine. Gura cuptorului se află în tindă, iar corpul în exteriorul casei. Lângă acest cuptor se află șporul. În partea dinspre stradă se află camera curată prevăzută cu două paturi, lădoi, masă, scaune,dulap pentru haine și leagănul pentru copil. Pereții și mobilierul sunt ornamentați cu icoane și textile având inscripții în limba română și maghiară. În partea stângă a tindei se află camera de locuit, unde sunt prezentate preocupările zilnice tradiționale ale oamenilor locului. Grajdul are intrare separată și expune uneltele folosite în gospodăria  țărănească tradițională. După   terminarea muncilor agricole din toamnă, aproape în fiecare gospodărie, era montat războiul de țesut unde femeile și tinerele fete își pregăteau materialul textil pentru îmbrăcăminte.

Pentru informaţii suplimentare : Tel: 0261-710612-Centrul de Informare Turistică Satu Mare Mobil: 0752227122 E-mail: [email protected]

 Sursa: Consiliul Județean Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Mega mall în Satu Mare. Primele imagini, date publicității

Compania Nepi va construi în Satu Mare un mega mall, valoarea estimată fiind de 3 milioane de euro. Construcția va...

Închide