Ultima actualizare: azi, 10:34

Locale

Acţiunea „Foc de artificii”, în derulare la Satu Mare

artificii, petardePoliţia Română desfăşoară, începând cu data de 20 noiembrie, acţiunea naţională pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada Sărbătorilor de iarnă 2015/2016.

 Asemenea acţiuni se desfăşoară şi la Satu Mare, fiind angrenaţi atât poliţişti specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, cât şi poliţişti de ordine publică.

În aceiaşi perioadă a anului trecut, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, în colaborare cu ai altor structuri din cadrul I.P.J. Satu Mare au fost întocmite  21  dosare penale la regimul articolelor pirotehnice, de asemenea, au fost confiscate 10.815 petarde, 584 buc. baterii de artificii, din clasele/categoriile de pericol II-IV.

În această perioadă sunt continuate şi activităţile specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor, centrelor comerciale ori a altor locaţii aglomerate, pentru depistarea persoanelor ce comercializează ilegal obiecte pirotehnice. Se urmăreşte în mod prioritar combaterea comerţului ilicit cu petarde procurate ilegal din Ungaria şi Ucraina.

În aceste acţiuni poliţiştii colaborează cu jandarmi, poliţişti locali şi de frontieră, urmărind astfel prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

a)     categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b) categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni.

Totodată, atragem atenţia că, din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului, se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P1, P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliţia Română atrage atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise.

Mai trebuie menţionat faptul că,  constituie infracţiune:

–         orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept;

–         comercializarea de  articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani;

–         comercializarea către publicul larg a articolelor destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Conform normelor legale în vigoare acestea se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Sursa: IPJ Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.