Ultima actualizare: azi, 19:38
Locale

Preşedintele Iohannis a purtat clopul oșenesc oferit de mătușa Floarea Finta

iohannis, floarea finta2Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, luni, Medalia „Meritul Cultural” unui număr de 26 de artişti populari din toată țara, printre care negreșteanca Floare Finta. La finalul ceremoniei, președintele s-a pozat cu aceştia purtând un clop oșenesc, un cap de cerb de colindat şi alte articole populare.

Medalia „Meritul Cultural” a fost oferită, la propunerea Ministerului Culturii. La ceremonie au participat 26 de artişti şi meşteşugari, din mai multe zone ale ţării, printre aceştia fiind interpreţi, membri ai unor ansambluri, creatori de măşti populare, încondeiatori de ouă, taragotişti, cojocari, vătafi de căluş, dansatori, constructori de instrumente muzicale populare, ţesători şi olari.

Preşedintele a schimbat câteva cuvinte cu fiecare dintre cei 26 de artişti şi meşteşugari cărora le-a oferit medalia.

La finalul evenimentului, Klaus Iohannis i-a invitat pe medialiaţi să facă o poză de grup, aceştia oferindu-i mai multe obiecte tradiţionale, printre care un clop, pe care preşedintele şi l-a pus în cap, dar şi ştergare, fulare, precum şi un cap de cerb pentru colindat. Preşedintele a luat aceste obiecte, le-a purtat râzând şi s-a pozat cu artiştii prezenţi. Iohannis nu a ezitat să încerce unele dintre cadourile primite de la invitaţii săi, potrivit Mediafax.

iohannis, floarea fintaMătușa Floare Finta a fost însoțită la București de managerul cultural Natalia Lazar, care, în calitate de specialist, i-a întocmit mătușii Floare dosarul de candidatură, considerând-o o persoană reprezentativă pentru comunitatea din Țara Oașului.

Propunerea specialistului a fost susținută și de reprezentantul orașului Negrești-Oaș, primarul Aurelia Fedorca, care a recomandat-o cu căldură pe mătușa Floare în vederea obținerii titlului Tezaur uman viu.

În alocuțiunea sa, președintele Klaus Iohannis a spus: ”Permiteţi-mi să încep prin a vă felicita pentru titlul onorant de «Tezaur Uman Viu», ce încununează o activitate de o viaţă în slujba valorilor civilizaţiei tradiţionale. Acestei titulaturi, instituite pentru a materializa angajamentul României în îndeplinirea Convenţiei UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, i se adaugă începând de astăzi recunoaşterea certificată de Medalia Meritul Cultural pe care am avut prilejul şi bucuria să v-o înmânez.
Acest moment este expresia unui sincer interes și a unui angajament instituțional pentru a susţine protejarea, transmiterea către noile generații și punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial.”

iohannis2

Un comentariu

  1. Ion Răspunde

    Poate ca nu era momentul sa se maimutareasca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.