Ultima actualizare: ieri, 22:15
Locale

Atenție! Bani falși la Satu Mare. Cum deosebim bancnotele

127246_1În judeţele Satu Mare, Bihor, Cluj, Timiş, Sălaj, dar şi în altele, au fost depistate numeroase bancnote cu valoarea de 10 lei false. Poliția atrage atenția asupra depistării bancnotelor false.

Potrivit site-ului de ştiri Bihor Online, în cele mai multe cazuri, bancnotele false au fost folosite în pieţe şi în alte locuri, unde oamenii nu sunt suficient de atenţi la banii pe care- i primesc rest la cumpărături. Anchetatorii care se ocupă de acest caz au constatat că este vorba de o reţea foarte bine organizată, de un grup infracţional care deţine o aparatură specială, pentru că “niciodată nu s-a mai întâmplat să apară pe piaţă bancnote în lei contrafăcute atât de bine”.

Până în prezent, au fost înregistrate zeci de plângeri din partea cetăţenilor înşelaţi în acest fel. Poliţia face apel la cei care depistează astfel de bancnote să sune de urgenţă la 112, pentru a ajuta la depistarea imediată a infractorilor.

Cum deosebim bancnotele false

Pentru a veni în sprijinul populaţiei, Poliţia a comunicat câteva deosebiri, care pot fi observate cu destulă uşurinţă, la prima vedere, precum şi unele metode de verificare. Astfel, cea mai simplă metodă pentru a verifica dacă o bancnotă de 10 lei e falsă sau nu este să încerci să răzuieşti culoarea de pe ea, cu o cheie sau cu o monedă, scrie Stiripesurse.ro

Dacă se răzuieşte, este unul dintre semnele clare ca bancnota este falsă. Pe de altă parte, bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi, pe măsură ce sunt manevrate, crapă vopseaua de pe ele şi nu mai rămân la fel de netede precum cele autentice. Există o diferenţă mai greu sesizabilă şi la desenul din partea stângă- sus. Astfel, cifra 1 de la 10 de culoare galben este aproape ştearsă, comparativ cu 0.

De asemenea, spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false. Nu în ultimul rând, aşa cum se poate observa, cu destulă uşurinţă, în fotografia de mai jos, bancnotele false sunt mai scurte cu câţiva milimetri decât cele autentice.

Aşadar, pentru a verifica, e suficient să suprapunem bancnota de 10 lei pe care o primim rest la cumpărături peste o bancnotă autentică şi, dacă este falsă, vom observa că e ceva mai mică.

127246_2

Sursa: www.puterea.ro

6 comentarii

 1. Leul Greu Răspunde

  Sunteti extraordinari !!! Ce cauta bancnota de 100 in articolul de “10” ?!

  • vasile Răspunde

   Domnule Leul Greu !!! Acestia nu sunt ziaristi !!! Sunt niste ” zvonaci ” !!! Vai de capul lor si de ziaristica practicata !!!

 2. cetatean Răspunde

  In tot articolul vorbiti de bancnota de 10 lei si-n poza o puneti pe cea de 100. Halal jurnalisti.

 3. vasile Răspunde

  Este un zon aceasta problema !!! Cineva a ” descoperit America ” !!! Sunt doua editii la bacnotele de 10 lei !! Editia 2005 si editia 2008, care are elemente de siguranta in plus si difera culoarea !!! Cat despre exemplul dat in fotografie se vede clar ca-l rasinditi acest zvon fara a judeca ce scrieti !!! Una vorbiti si alta ” fumati ” !!!

 4. Radu Crisan Răspunde

  Nu inteleg de ce argumentati punând ca dovadă bancnote de 100 ron. Parca e vorba de bancnotele de 10 ron, sau?

 5. claudia Răspunde

  Eu am patit este adevarat am primit rest de la orange si ma-m dus la banca sa depun niste bani,si intradevar erau falsi ia pus la aparat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.