Ultima actualizare: ieri, 21:25
Locale

DNA face precizări: Adrian Bota făcea presiuni pe martori să-şi modifice declaraţiile

adrian botaUPDATE – DNA face precizări cu privire la arestarea poliţistului Adrian Bota:

Comunicat

La solicitarea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, la data de 14 decembrie 2015, judecătorii Tribunalului Satu Mare au dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile, a inculpaților: BOTA ADRIAN, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare – Serviciul cercetări penale, cu gradul profesional de comisar de poliție, la data faptelor, și NAGY VASILE, trimiși în judecată la data de 21 mai 2015 (comunicat nr. 940/VIII/3 din 21 mai 2015).

Propunerea de arestare preventivă a fost formulată ca urmare a faptului că inculpatul Bota Adrian a încălcat în mod repetat una din obligațiile impuse de Curtea de Apel Oradea, și anume „să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu ceilalți inculpați, cu martorii sau experții din această cauză”.

În cursul lunii octombrie 2015, inculpatul Bota Adrian a contactat personal un avocat din cadrul Baroului Satu Mare, căruia i-a solicitat să îi transmită unui dintre martori, solicitarea sa de a-și retracta, la audierea la instanța de judecată, aspectele menționate în denunțul formulat în prezentul dosar.

Comisarul de poliție i-a mai transmis, prin același intermediar, că în cazul în care nu va accepta această doleanță, va formula o plângere penală la unitatea de parchet competentă, în cuprinsul căreia va menționa că persoana de la care a primit mită suma de 25.000 euro (sumă ce face obiectul dosarului aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare) este soția martorului, fapt care va atrage răspunderea penală a acesteia pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
Această solicitare a fost de natură să producă o stare de temere familiei martorului, în condițiile în care acesta nu dorește să revină asupra celor declarate în faza de urmărire penală, în dosarul penal mai sus amintit.
În același sens, anterior, în faza de urmărire penală, Bota Adrian a inițiat demersuri concrete de obținere a unor informații compromițătoare la adresa martorilor audiați în cauza respectivă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

14. 12.2015 – ora 17:25 – Polițistul Bota Adrian Nicolae a fost arestat astăzi, după ce DNA a cerut Tribunalului Satu Mare să înlocuiască măsura controlului judiciar cu cea a arestării preventive. Aceeași măsura a fost luată și pentru vameșul Vasile Nagy. Procurorii DNA l-au acuzat pe polițist că a încălcat condiţiile controlului judiciar impus în cazul său, în sensul că a luat legătura cu denunțătorul din dosar, lucru demonstrat de anchetatori.

Tribunalul Satu Mare a admis propunerea procurorului din cadrul ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Oradea şi, în consecinţă: În baza art. 203 alin. 3, art. 238 alin. 1 raportat la art. 223 alin. 1 lit. b, art.202 alin.1, 4 şi 4 lit.e şi art. 242 alin.3 Cod procedură penală, dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar luată faţă de inculpatul B.A.N. cu măsura arestării preventive, în cursul judecăţii, pe o perioadă de 30 de zile, începând din 14.12.2015 până la data de 12 ianuarie 2016, inclusiv.

În baza art. 203 alin. 3, art. 238 alin. 1 raportat la art. 223 alin. 1 lit. a, art.202 alin.1, 4 şi 4 lit.e şi art. 242 alin.3 Cod procedură penală, admite sesizarea din oficiu şi pe cale de consecinţă dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar luată faţă de inculpatul N.V. cu măsura arestării preventive, în cursul judecăţii, pe o durată de 30 de zile, cu începere de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis în baza prezentei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale începând de la data de 22.04.2015, a inculpatului Adrian Bota, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare, cu gradul profesional de comisar de poliție, la data faptelor angajat la Serviciul Cercetări Penale al I.P.J. Satu Mare, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

– luare de mită, 
– trafic de influență 
– două infracțiuni de spălare de bani. 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: 
Inculpatul Bota Adrian, ofițer de poliție în cadrul I.P.J.Satu Mare-Serviciul Cercetări Penale la data comiterii faptelor, în perioada 2006-2008, a pretins și primit de la un denunțător bani și bunuri totatizând 180.000 euro, constând în:
– suma de 24.000 de euro, 
– două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată 
– alte bunuri mobile (obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte etc.) 
În schimbul primirii foloaselor menționate, inculpatul Adrian Bota a promis că: 
– își va încălca atribuțiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu-Mare, dosar ce îi fusese repartizat, în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunțător, urmând ca acele declarații să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare și a pronunțării unei hotărâri de achitare
– va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu-Mare la care fusese repartizată inițial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea, prin intermediul unui polițist, pentru ca aceștia să admită în fond cererea de revizuire și să pronunțe hotărâri de achitare a denunțătorului.
De asemenea, inculpatul Bota Adrian i-a solicitat denunțătorului ca, în schimbul contraprestațiilor mai sus menționate, să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri situate pe raza mun.Satu Mare (teren deținut în drept și în fapt de denunțător), respectiv pe raza comunei Viile Satu Mare (teren deținut în fapt de denunțător), iar pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influență, i-a dispus denunțătorului să încheie două contracte de vânzare cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, să figureze persoane aflate în cercul relațional al ofițerului de poliție, fără ca aceștia din urmă să achite vreodată prețul acelor terenuri.
Inculpatului Adrian Bota i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 23 aprilie 2015, Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție Satu Mare și a Serviciului de Informații și Protecție Internă Satu Mare.

7 comentarii

 1. angel Răspunde

  O familie de penali , care s-au crezut mai presus de lege. Uite ca sistemul infect din care provin , marea familie a coruptilor din tarisoara noastra , i-a inlaturat ca pe un rahat . Justitia nu ramane decat sa aplice legea si sa traga apa .

 2. iuliu Răspunde

  angel, ma bucur ca tu nu esti penal, cel putin aici unde poti posta fara identitate.
  Iar, apa poate sa o traga si la tine .

 3. Diana Alexutza Răspunde

  Doctorii Nichita Marcel si Nichita Simona fac legea in satmar plus evaziune fiscala si pensionari cu 1500 de euro pe pacient.Aviz DNA-ului!!!

 4. Mihnea, Răspunde

  Doctorii Nichita fac ceva pe DNA….au protectia lui Tarr, care s-a dovedit mai puternica decat DNA, DIICOT si Mos Craciun la un loc,

 5. Danut Răspunde

  Coica face evaziune fiscala si angajari cu salariu minim la SC Coica de ani de zile si nimeni nu sesizeaza nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe despre Locale
Bărbat decedat şi mâncat de şobolani, pe malul lacului Cubic

Pe malul lacului Cubic din municipiul Satu Mare, ieri, în jurul orei  17:26, a fost găsită o persoană decedată, fiind...

Închide