Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi directorul Aeroportului, Nicolae Fechete, au prezentat astăzi, într-o conferinţă, stadiul proiectului “Reabilitare și Modernizare Suprafețe de Mişcare și Extindere Aerogara la Aeroportul Satu Mare”.
Adrian Ştef a subliniat că derularea proiectului a fost grea, chiar dacă primele studii s-au făcut în anul 2011, contractul de finanţare a fost semnat de abia la începtul lunii octombrie a acestui an, iar perioada de implementare de doar trei luni.
Contractul de finanţare pentru implernentarea proiectului “Reabilitare şi modernizare suprafeţe de mișcare și extindere aerogara la aeroportul Satu Mare”, a fost semnat în data de 2 octombrie 2015, între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul OperaţionaI Sectorial – Transport 2007-2013 şi Regia Autonomă Aeroportul Satu Mare în calitate de Beneficiar. Termenul de finalizare pentru faza I este 31 decembrie 2015.
Obiectivul general al proiectului este sprijinirea dezvoltării infrastructurii de transport aerian pe teritoriul României, pentru realizarea obiectivului general al Programului Operaţional Sectorial “Transport” 2007-2013 şi anume de a promova un transport durabil în România, în condiţii de siguranţă şi eficienţă, pentru persoane şi mărfuri, la nivel de servicii la standarde europene.
Rezultatele proiectului până la data de 31 decembrie 2015:
S-au executat lucrări la pavajul suprafeţelor de mişcare (reparații betoane, refacerea tuturor tipurilor de rosturi, în proporţie de 100%, respectiv aşternerea stratului de asfalt subţire turnat la rece pe cca 45% din suprafaţă), la instalaţiile de balizaj luminos (cablarea circuitelor primare, în proporţie de cca 50%) şi la canalizarea pluvială (realizată în proporţie de cca 70%).
Extinderea aerogării este la faza de rezistenţă (fundaţii şi structură metalică montată).
De asemenea s-au procurat o mare parte din echipamentele ce urmează a fi montate în cadrul lucrării (furnitura de balizaj, tablouri electrice, transformatoare, grupuri electrogene, UPS-uri, echipamentele de climatizare şi încălzire, echipamentele tehnologice din aerogară: ghişee check-in cu căntare, benzi bagaje, etc.)
Valoarea totală a proictului este de 66.293.636,26 lei. Gradul de absorţie a fondurilor nerambursabile, puse la dispoliţia beneficiarului, va atinge procentuI de aproximativ 50% din valoarea totală a proiectului la 31.12.2015
Proiectul a fost inclus pe lista proiectelor ce urmează a fi fazate în perioada 2014-2020, listă emisă de Guvernul României la data de 15.12.2015.
Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune.