Ultima actualizare: azi, 00:00
Locale

In Memoriam: Ion Bledea, un gazetar virulent și un scriitor extraordinar

comemorare Ioan Bledea (26)La împlinirea a 65 de ani de la nașterea poetului, prozatorului și gazetarului Ion Bledea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în colaborare cu Cenaclul Cronograf și cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, a organizat azi Medalionul cultural ”In memoriam Ion Bledea”. Printre cei care au participat la acest eveniment cultural pot fi amintiți directorul Muzeului Județean, Felician Pop, directorul instituției gazdă, Robert Laszlo, directorul cotidianului Gazeta de Nord-Vest, Răzvan Govor, fostul profesor al lui Ion Bledea, Teodor Curpaș, cunoscuți și prieteni ai celui omagiat.

Manifestarea a debutat cu depuneri de jerbe de flori la plăcuța memorială amplasată pe actualul sediu al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, fost sediul al Gazetei de Nord Vest.

În continuare, o parte dintre invitați au elogiat, în cuvintele lor, personalitatea lui Ion Bledea. Astfel, Robert Laszlo a afirmat că nu l-a cunoscut personal pe Ion Bledea și că știe mai multe despre acestea de pe vremea când era student la Cluj din cele povestite de regretatul Ion Vădan. ” Am reușit să-l cunosc mai mult din cele spuse de regretatul Ion Vădan, pe vremea când eu eram student la Cluj. Când mă întâlneam cu el la Editura Dacia, de multe ori îmi povestea despre Ion Bledea, despre felul în care a înființat în 1990 Gazeta de Nord Vest care dăinuie și azi, de felul în care Ion Bledea scria în articolele sale, de multe ori acide. Am considerat că merită să organizăm acest medalion In Memoriam”, a arătat Robert Lazslo.

Nici actualul director al Gazetei de Nord Vest, Răzvan Govor, nu l-a cunoscut pe Ion Bledea decât din cele povestite de către alții. ”Nu l-am cunoscut personal, dar de la colegii din redacție am înțeles că era un bun gazetar. Colegul meu, Florin Mureșan, mi-a spus că într-un interviu dat unui post de radio local, Ion Bledea ar fi spus că Gazeta de Nord-Vest nu este a lui ci a sătmărenilor”, a mai spus Răzvan Govor.

comemorare Ioan Bledea (14)

Directorul Muezeului Județean, Felician Pop, a spus despre Ion Bledea că a fost un excelent prozator și un gazetar virulent.  ”Se împlinesc 65 de ani de la nașterea lui Ioan Bledea, care a trecut la cele veșnice în urmă cu 18 ani. Ion Bledea a fost un scriitor extraordinar, iar singura lui carte pe care a publicat-o, Vânătoare de cai, a fost premiată de Uniunea Scriitorilor pentru debut. Cele mai frumoase cuvinte despre Ion Bledea au fost scrise de cunoscutul Ion Negoițescu, care spunea că nu și-ar fi putut imagina că un elev de liceu are atâta profunzime și atâta forță de expresie. Proza lui Ion Bledea este una extrem de interesantă, care nu se înscrie în curentul anilor 70-80, atunci când a apărut această carte, și care prevestea un mare scriitor. Însă destinul a vrut să fie cu totul altfel, și după Revoluția din 1989, Ion Bledea s-a dedicat gazetăriei, a înființat Gazeta de Nord Vest, iar stilul lui inconfundabil a fost cel al unui gazetar virulent. Însă, atâta vreme cât a fost directorul acelui ziar a ținut cârma ziarului așa cum trebuie. Pentru un tânăr gazetar, modelul lui Ion Bledea este demn de urmat. A fost un mare scriitor, un mare gazetar, iar noi, comunitatea sătmăreană, ar trebui să-i ridicăm un bust pentru că forța și valoarea lui gazetărească sunt cu adevărat excepționale”, a mai afirmat Felician Pop.

Născut la 15 februarie 1951 în localitatea Doba, Ion Bledea a lucrat în domeniul presei la București (Almanahul literar) și la Satu Mare (Cronica sătmăreană). În primele zile ale lui 1990 a pus bazele ziarului Gazeta de Nord-Vest și ulterior a tipografiei ,,Imprimeria Bion”. A murit la 25 mai 1998. A debutat în poezie în revista Steaua în aprilie 1968. Publică în 1977 volumul- Vânătoare de cai-povestiri.

7 comentarii

 1. bravisimo Răspunde

  Razvan govor fiul lui mircea anchetat de dna depune coroane la tatal lui misu bledea cel care il critica dur si zicea de infractiunile lui govor…film de comedie..

 2. huuuu Răspunde

  Ce tare, Razvan Govor, Robert Laszlo si Felician Pop îl omagiaza pe Bledea Ion , se rãsuceste în mormânt “marele pamfletar” la aşa elogiatori!!!

 3. ionel Răspunde

  nu fi-ti rai mai oameni buni, ca d zeu nu doarme!

 4. Mișulică Răspunde

  Bledea se-ntoarce prin mormînt sau pe unde o fi din cauza lui Handicapatu de fii-su care după ce că arată cum arată , de zici ca a venit circu în oraș ș-o bate pe biata ma-sa de o căpiaza , între doua episoade de delirium tremens are si aere de jurnalist .Jalnic

 5. GM Răspunde

  Baiatu lui Bledea e un ratat toată lumea carel cunoaște știe ca ca e un jeg

  • SORINEL Răspunde

   jeg esti tu ma general motors GM cred ca nu ti mai funtioneaza in parametrii normalii motoru di cap

 6. lori Răspunde

  bai ce adunatura de loseri,doi lache si un penal ,hai sictir astia al omagiaza pe bledea?
  da senatoru tralala urmarit de sri,mosad mi6,cia -mi-a scapat ceva?- si mirciulica evazionistu unde sint?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.