Ultima actualizare: azi, 00:00
Locale

Tichete de 50 de lei pentru circa 1.860 de preșcolari săraci din județ. Prefectul cere aplicarea legii

prefectura, tichetiada (3)Prefectura  Satu Mare, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Asociația OvidiuRo, a demarat la Satu Mare, o serie de sesiuni județene de informare a primarilor și a directorilor de grădiniță asupra modului de implementare a programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015 intitulată sugestiv ”Legea Fiecare Copil la Grădiniță”. Prima ședință de informare, care a avut ca scop clarificarea mecanismului implementării programului național în contextul problemelor specifice din localitățile din județul Satu Mare, s-a desfășurat azi, în sala mare de ședințe a Consiliului Județean, eveniment la care au participat coordonatorii proiectului, prefectul Eugeniu Avram,  primarii şi asistenţii sociali din judeţul Satu Mare, dar și reprezentanţii unor instituţii publice şi cei ai organizaţiilor non-guvernamentale.

În deschiderea evenimentului, prefectul Eugeniu Avram și-a exprimat convingerea că acest proiect va fi implementat și în județul Satu Mare. În continuare, corodonatorul proiectului, Nadia Gavrilă, a prezentat pe scurt proiectul. ”Legea și normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educației preșcolare pentru toți copiii din România, dar succesul programului va fi decis de implicarea tuturor actorilor locali. Știm din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniță și condiționarea strictă a acordării stimulentului educațional de prezență sunt esențiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora și de a găsi soluții la problemele punctuale precum și susținerea instituțiilor județene și naționale” subliniază Nadia Gavrilă.

Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță” – votată în Parlamentul României și promulgată de Președinte în noiembrie 2015 – încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură) și este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță.

prefectura, tichetiada (8)Legea răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11,3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014 rata abandonului școlar în România ajunsese la 18,5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Potrivit Ministerului Muncii mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. În județul Satu Mare, în cele 65 de localități, sunt aproximativ 1.859 de potențiali beneficiari ai programului.

Program național reglementat preia mecanismul central al programului pilot Fiecare Copil în Grădiniță gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace și implementat, începând cu 2010, de către Asociația OvidiuRo (OvR) în parteneriat cu Ministerul Educației.

OvidiuRo pune la dispoziția autorităților județene și locale interesate expertiza consolidată de organizație în cei peste 5 ani de implementare a programului pilot și cei peste 15 ani de luptă împotriva sărăciei și abandonului școlar cu ajutorul educației. OvR ia în calcul inclusiv acoperirea din surse private, în acest an, a costurilor tichetelor sociale pentru cei peste 3.000 de copii fără acte de identitate ce nu intră sub incidența Legii nr. 248 /2015, până la găsirea unor soluții mai sustenabile. 

3 comentarii

  1. EUGEN Răspunde

    Respect si aprecieri celor care se ocupa de viitorul TARII.Acesti copii vor fi oamenii de baza dupa 2030.

  2. PREFECT Răspunde

    Am sa aplic legea si in cazul meu, imi pun catuse singur.

  3. cocolino Răspunde

    ai vrea tu sa fi prefect mai prefect dar nu a fi neam de neamul tau asa ceva, iar nu mor caii cand vor cainii hiene asa ca tine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.