Ultima actualizare: azi, 16:28
DRM
Locale

Cum este respectată Legea Antifumat la Satu Mare. Fumătorii sunt scoși afară (FOTO)

loc pentru fumatMarea majoritate a localurilor sătmărene, mai ales cele din zona centrală a orașului, respectă Legea Antifumat și s-au pregătit ca atare pentru azi. O parte dintre acestea au luat aceste măsuri încă de ieri.

Astfel, scrumierele au dispărut de pe mesele din incinta localurilor, iar pe ușile de la intrare sunt postate anunțuru de genul ”În această unitate nu se fumează”. Acolo unde localul dispune de o terasă pe care, potrivit legii, se poate fuma, cum este cazul celor de pe Corso, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. În schimb, la localurile fără terase, patronii au amenajat, afară, câte un loc de fumat, fiecare după posibilități.

Dacă unii s-au rezumat să pună doar câte o scrumieră, alții au pus și câte o măsuță și câteva scaune, pentru a îndulci amarul celor care nu pot fuma în interior. Noroc că vremea este frumoasă, chiar dacă este puțin frig, astfel că mulți sătmăreni vor prefera să stea la soare, pe terasă, decât să stea în interiorul localului.

Barmanii și ospătarii ne-au declarat că, cel puțin deocamdată, nu au avut probleme cu fumătorii. ”Lumea înțelege că legea trebuie respectată. Deocamdată nimeni nu a aprins nicio țigară în interior. Fumătorii ies afară sau se abțin”, ne-a spus barmanul unul local din Centrul Nou.

Legea Antifumat a intrat în vigoare de azi. Organele abilitate care pot aplica amenzi în cazul celor care nu o respectă sunt structurile Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, Poliției Române, Jandarmeriei Române, Poliției Locale și ale Poliției de Frontieră.

Pompierii cer, însă, sătmărenilor să nu abuzeze de 112 atunci când sesizează că Legea Antifumat este încălcată.

”Sesizările privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către Poliția Locală sau către structurile MAI, mai sus menționate. Recomandăm cetățenilor ca sesizările privind eventualele contravenții privind fumatul în spațiile nepermise de lege să nu se facă la numărul de urgență 112, această linie fiind destinată exclusiv urgențelor și situațiilor care pun în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile oamenilor”, se arată în comunicatul de presă remis de ISU Satu Mare.

Cei care nu respectă această lege riscă amezni cuprinse între 100 și 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 5.000 și 15.000 de lei, ajungându-se chiar la închiderea unității, în cazul persoanelor juridice.  

 

Un comentariu

  1. Unu' Răspunde

    În sfârșit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Accident între un camion cu volan pe dreapta și o Dacie. Șoferii dau vina unul pe altul (FOTO)

Traficul a fost îngreunat în această dimineață pe bulevardul Henri Coandă, în apropiere de pasajul de cale ferată, din cauza...

Închide