Ultima actualizare: azi, 13:10
DRM
Locale

Exercițiu de salvare din lac înghețat

actiune salvare inec (4)În baza planului de relaţii internaţionale, activităţi bilaterale, precum şi a programului de implementare a proiectului transfrontalier „START – Strenghtening cross border and inter-sectorial operability”,  în luna februarie, în Ungaria, urma să se desfăşoare un exerciţiu având ca temă Intervenţia comună a echipelor româno-ungare în acţiuni de salvare a persoanelor din lacuri îngheţate.

Avându-se în vedere încălzirea bruscă a vremii, leader-ul proiectului, în colaborare cu partenerii din Ungaria, a propus schimbarea locaţiei, respectiv lacul Bodi din judeţul Maramureş.

La această activitate, desfăşurată în data de 26 februarie,au participat :

  • un ofiţer şi opt subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare;
  • un ofiţer şi trei subofiţeri din cadrul Direcţiei de Catastrofe Szabolcs – Szatmar – Bereg;
  • Echipe de la Crucea Roşie din Ungaria;
  • Echipe de salvare din cadrul Asociaţiei de Salvări Speciale „MULTISALVA” –Leader de proiect;
  • Echipe de salvare de la Asociaţia „SONAR” din Ungaria.

Exerciţiul a fost condus de către ofiţerul desemnat din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare – Lt.col. Constantin Ganea.

Scenariul exerciţiului a presupus salvarea a trei victime care, în urma spargerii gheţii, au căzut în apă.

La sosirea echipelor de salvare, doar două victime se aflau în poziţie de imersie, acestea ţinându-se de gheaţa din jurul lor, iar cea de-a treia era scufundată.

De urgenţă, au fost constituite două echipe mixte româno-maghiare (cu câte doi salvatori din partea română şi un salvator din partea maghiară), care au acţionat cu o barcă gonflabilă şi o targă plutitoare.

Pentru acţiunile de căutare a celei de-a treia victime, s-a constituit o echipă de scafandri din cadrul Asociaţiei de Salvări Speciale „MULTISALVA”, care au recuperat corpul acesteia.

Activitatea a avut un pronunţat caracter practic-aplicativ, prin care s-au urmărit, dobândirea cunoştinţelor referitoare la acţiunile de căutare – salvare din medii ostile; exersarea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor pentru intervenţie, în circumstanţe reale; sporirea şi dezvoltarea capabilităţilor de cooperare şi relaţionare dintre participanţi – interoperabilitatea structurilor, cât şi aplicarea la scară extinsă a lecţiilor învăţate.

Sursa: ISU Someș Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Mărțișoare pentru doamne și domnișoare din partea PSD Satu Mare

Reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD) Satu Mare au oferit azi sute de mărțișoare sătmărencelor întâlnite pe stradă, urându-le totdată să...

Închide