Ultima actualizare: azi, 15:48
Locale

Horea Anderco dezvăluie de ce candidează la Primăria Satu Mare. Interviu în exclusivitate

horea anderco satu mareFostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, a afirmat, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru PortalSM.ro, că prioritatea numărul unu a orașului este al treilea pod. Dar nu este vorba despre podul de pe șoseaua de ocolire a orașului ci unul amplasat în zona ștrandului. Tot cu această ocazie, Horea Anderco a vorbit despre orașul Satu Mare din perioada în care era primar, despre actuala situație a orașului, precum și despre procesele penale pe care le-a avut și le-a câștigat.

În continuare, prezentăm cititorilor noștri interviul integral acordat de Horea Anderco pentru PortalSM.ro.

PortalSM: De ce candidează Horea Anderco la Primăria Satu Mare în 2016?

Horea Anderco: În primul rând candidez pentru că nu sunt mulțumit de cum arată orașul, nu sunt mulțumit de direcția în care a luat-o orașul. Municipiul Satu Mare se află într-o stare avansată de degradare și din păcate nici nu s-au realizat în ultimii patru ani proiecte majore pentru oraș și nici nu sunt pe rol. Deși auzisem că au fost finanțări atât pentru pod cât și pentru sala polivalentă, am dat doar două exemple, nici până în momentul de față aceste proiecte nu sunt efectiv demarate. Probabil este o inabilitate a administrației de a accesa fondurile pe care Guvernul le-a pus la dispoziție.

Al doilea motiv al candidaturii mele este faptul că mi s-au mai vindecat rănile produse de acel proces penal și acuma am considerat că este momentul să mă implic. Și din punct de vedere al vârstei, trebuie să recunosc. Am aceeași vârstă cu actualul primar și peste patru ani probabil ar fi prea târziu și pentru mine și pentru oraș.

PortalSM: De ce candidați sub această coloratură politică?

Horea Anderco: Este foarte simplu. Partidul acesta, Mișcarea Populară, este cel mai nou partid, care încă nu a guvernat, este partidul care este condus de un om care spune lucrurilor pe nume. Băsescu a fost șef de stat 10 ani, a făcut, sigur, și greșeli, ca orice om. Dar are o mare calitate: îndrăznește să atingă subiecte delicate, îndrăznește să spună lucrurilor pe nume, așa cum își doresc mulți dintre români să afle adevărul așa cum este el. Pentru că numai pornind de la adevăr putem face o construcție temeinică și durabilă.

PortalSM: Cum s-a ajuns la Mișcarea Populară?

Horea Anderco: Trebuie să recunosc că am vrut să pornesc ca independent, dar este foarte greu din mai multe motive. Atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și din punct de al efortului care trebuie depus. Am fost contactat de cei de la Mișcarea Populară, am discutat personal cu domnul Băsescu și cu alți domni din conducerea partidului, le-am spus trecutul meu, iar ei mi-au spus: domnule, nu-i nicio problemă atâta timp cât ai soluții favorabile, cu atât este o bilă albă, ca să zic așa.  Pentru că eu mi-am dovedit nevinovăția în instanță, spre deosebire de mulți alți politicieni care încearcă acest lucru de ani de zile, dar mulți dintre ei nu au reușit. Exemplul domnului Dragnea, care conduce cel mai important partid din România și are o condamnare cu suspendare de un an.

PortalSM: Unde credeți că ar fi ajuns azi municipiul Satu Mare dacă ați fi rămas în continuare primar?

Horea Anderco: Probabil că lucrurile ar fi stat ceva mai bine. Mi-e greu să fac o apreciere obiectivă. Dar cu certitudine, având în vedere realizările din cele două mandate ale mele, din care al doilea nu a fost întreg ci au fost doar de trei ani, am realizat o serie de obiective importante și aveam demarate proiecte pentru alte obiective importante.

Pot să dau câteva exemple: În aceea perioadă am modernizat arterele de intrare în oraș: Strada Botizului, care de pe vremuri era un dâmb, a fost reabilitat pe o lungime de trei kilometri cu două benzi pe sens plus câte o bandă de deservire a celor care locuiesc în zonă. De asemenea, bulevardul Lucian Blaga a fost reabilitat la patru benzi de la intersecția cu strada Vulturului, până la stația Petrom, iar mai încolo, până la Aeroport, a fost făcut drumul pe două benzi. Totodată, strada Aurel Vlaicu, dacă vă aduceți aminte cum arăta pe vremuri, era tot o străduță cu două benzi, amărâtă, și a fost extinsă la patru benzi. Tot în  acea perioadă, în locurile importante, fierbinți, pentru oraș, au fost amenajate parcări.

Am accesat în acea perioadă o serie de fonduri europene și am demarat trei mari proiecte care au fost finalizate după mine de domnul Ilyes. Este vorba de pasajul de trecere peste calea ferată de pe strada Fabricii. În acea perioadă s-a accesat proiectul pentru Parcul Industrial, care a fost început pe vremea mea și s-a finalizat pe vremea domnului Ilyes, realizat din fonduri europene. Tot în acea perioadă s-au accesat fonduri pe proiectul ISPA pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în municipiul Satu Mare, în valoare de 31 de milioane de euro. Acestea au fost realizate ulterior, dar au fost demarate în perioada când eu eram primar.

Au fost atrași marii investitori. De exemplu Draxlmaier. A durat un an și ceva până când am reușit să-i aducem la Satu Mare, întrucât aveau ca target toată zona de nord-vest. Eram în competiție cu Aradul, Oradea și Baia Mare.

Să nu uităm că în 1998 Olimpia a promovat pentru ultima oară în Divizia A. Nu a fost meritul meu exclusiv, dar am pus umărul la acea promovare. De asemenea, în 1997 a fost prima ediție a Zilei Orașului, care a fost un eveniment foarte savurat de sătmăreni la acea vreme. Era o manifestare care se dorea să fie altceva decât un iarmaroc, așa cum este în ziua de azi, când lumea merge la un concert și mănâncă mici.

Pornind de la aceste realizări, consider că Satu Mare ar fi ajuns la un nivel mai ridicat de dezvoltare. Pentru că Satu Mare a ajuns acuma la un nivel atât de scăzut, lucrurile sunt atât de grave, încât oricine va veni primar îi va fi foarte greu. Am pierdut aproape 30 de mii de locuitori în 25 de ani, de la 132 de mii la 103 mii de locuitori. Este o mare pierdere pentru că aceștia au fost oameni tineri, cu capacitate de muncă, care au plecat și nu mai produc în Satu Mare. Din punct de vedere economic orașul a slăbit. Nu s-a continuat în ritm constant atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă. De aceea oamenii au și plecat. Orașul riscă să îmbătrânească, să nu mai aibă putere economică, municipalitatea să nu mai aibă din ce să întrețină fondul existent, mă refer atât la infrastructura rutieră cât și la clădiri. Sunt lucruri care capătă nuanțe deosebit de grave pentru că fenomenul acesta trebuie stopat și apoi mers pe o cale ascendentă.

PortalSM: Precizați două obiective care ar trebui realizate urgent la Satu Mare.

Horea Andreco: În primul rând, trebuie realizat acel pod. Pornind de la realitățile existente, prioritatea numărul unu este acest pod pe care am vrut să-l realizez încă din 1996 pe acel amplasament, în zona ștrandului, dar la acea vreme Consiliul Local nu a fost de acord, ca după 20 de ani să ajungă la concluzia că tot acolo trebuie amplasat.

PortalSM: Deci faceți referire la un al treilea pod în zona ștrandului, nu de cel de pe șoseaua de ocolire a orașului.

Horea Anderco: Acela nu este un pod pentru sătmăreni. Este podul pentru a ocoli Satu Mare și va aparține celor care fac tranzit și care, în acest moment, crează un disconfort în oraș. Dar noi trebuie să rezolvăm problemele sătmărenilor. Timpul de așteptare pe poduri este tot mai mare. Este o realitate că în momentul de față circulația rutieră este mai mare decât cea pietonală. Pornind de la acest adevăr, trebuie să luăm măsurile de rigoare. Acesta cred că este primul obiectiv concret care trebuie demarat, indiferent cine îl termină. Pentru sătmăreni este important că trebuie demarate proiectele, făcute, și nu contează cine le va termina.

Al doilea obiectiv important este acea sală polivalentă. Uitați-vă la Baia Mare ce emulație se crează în jurul meciurilor de handbal. Acea sală trebuie realizată pentru că tinerii din Satu Mare au nevoie de așa ceva. Din păcate, amplasamentul pe care era prevăzut inițial această sală se pare că va fi ocupat cu un mall, fac referire la capul Podului Golescu dinspre Crinul. Sala va trebui reamplasată. Nu vă pot spune acum amplasamentul exact, dar este o prioritate care trebuie abordată. Altfel riscăm să ne pierdem complet identitatea urbană a acestui oraș.

PortalSM: Credeți că dacă ați fi rămas primar am fi avut și un Mc Donald’s?

Horea Anderco: A fost un bun subiect de speculație. Dar să vă spun istoricul. În acea perioadă, Mc Donald’s România ne-a contactat pentru a realiza un Mc Drive în Satu Mare, în părculețul unde este bustul lui Maniu, între Catedrala Catolică, Episcopie și Casa de Modă. Acolo nu a fost nimeni de acord, fiind centru istoric și o zonă cu un anumit specific arhitectural, astfel că a picat această variantă. În urma multor negocieri și discuții cu cei de la Mc Donald’s, li s-a repartizat un spațiu cu care au fost de acord. Este vorba despre fostul Oțelul, pe Semi Corso. Contractul era deja semnat cu ei. Și la un moment dat am primit un telefon de la directorul Mc Donalds România care mi-a spus că nu mai vin deoarece conducerea lor din Viena a fost și a văzut orașul și a spus că deocamdată nu mai investesc în România decât în București și Constanța. Și nu au mai venit. De ce nu au mai venit ulterior, de ce nu i-a adus domnul Ilyes, sau domnul Coica, nu știu.

PortalSM: Cât a durat procesul în care ați fost implicat și dacă vă considerați reabilitat în urma acestuia?

Horea Anderco: Procesul, de fapt procesele, au durat 7 ani. Procesul penal a început în 2003 și s-a finalizat la sfârșitul lui 2009. Au mai fost și alte procese. Toate au fost soluționate favorabil, în toate instanțele penale am fost achitat pentru toate capetele de acuzare. Nu a existat niciun fel de condamnare, nici cu suspendare, nici amendă penală. Au mai fost și alte dosare care, de asemenea, s-au finalizat favorabil. În ceea ce priveste dacă mă consider reabilitat, nu sunt nici pe departe. Pentru că un astfel de demers penal nu poate fi șters cu buretele. Sunt conștient că în mintea multora am o imagine negativă. Nu-mi rămâne decât să o şterg în măsura în care o pot. Să le arat sătmărenilor că nu am fost vinovat.

PortalSM: Ați primit despăgubiri în urma acestui proces?

Horea Anderco: Da. Am acționat statul român, atât în instanțele din România cât și la CEDO. Din păcate, soluția de la CEDO a venit după soluția de la statul român. Am primit daune morale aproximativ 250.000 de euro și cheltuielile de judecată care le-am putut demonstra cu acte. La CEDO s-a constatat faptul că mi-au fost încălcate două drepturi ale omului. Aici nu am mai solicitat daune pentru că solicitasem statului român. Am primit doar cheltuielile ocazionate de proces și atât.

PortalSM: Care este situația dumneavoastră actuală la Primăria Satu Mare?

Horea Anderco: Eu sunt în continuare angajat al Primăriei. Lucrez acolo din 1983. Deci mi-am dedicat practic cariera administrației după câțiva ani în care am lucrat pe șantier ca inginer constructor, între 1981 și 1983. Din 83 am lucrat la Primăria Satu Mare în mod continuu. În momentul de față am un litigiu pe rol pentru că postul de șef Serviciu Autorizări pe care eram a fost desființat în mod abuziv printr-o hotărâre de consiliu fapt pentru care suntem într-un litigiu în momentul de față.

23 comentarii

 1. ADRIAN COZMA Răspunde

  Un hot ordinar.A facut milioane de euro pe vremea in care a fost primar.

 2. DD Răspunde

  Chiar crede ca va fi votat acest hot ?!

 3. Vlad Răspunde

  Nu vb in numele altora! Vorbeste in numele tau. Sau nu ai coloana vertebrala? Ce-s prostiile aatea. Alt nume in gand nu ai decat cozma? Lasa-l in pace sau este spaima voastra adrian cozma?

 4. florica Răspunde

  Mai auzi tu la el ce spune ca nui place cum arata oras , oameni buni cretinul asta puscarias chiar ne crede imbecili.. apropo cine-i finanteaza campania Florisal ,, dute frate si veziti de voata ta ca nu mai scapa orasul asta de nenorociti ca tine si altii

 5. Marius Răspunde

  Avem asa: un avocat numit Cozma, care se vrea primar, dar el e consilier judetean ajuns asa pe ultima suta de metri, si ca sa faca gargara ca ce rau e in Satu Mare, s-a gandit ca mia bine ar fi la Primarie…Mai avem Horica Anderco, care probabil e sprijinit de Mitica de la Informatia, ca Ilyes se vrea edil sef la Vetis, unde isi are casa de vacanta…Il mai avem pe Kereskenyi care a fost viceprimar si a frecat menta, iar acum ca s-a plictisit sa stea in garsoniera la Bucuresti, se viseaza primar. De Coica ce sa zic, sa nu uitam ca a trebuit sa vina el ca se se miste ceva, sa se modernizeze pietele, sa se faca multe lucruri, care vor fi finalizate dar dureaza ca asa e cu birocratia asta. In rest…va rog va rog nu iar cu podul, nu nu!!!! Alta tema de campanie va rog!!! Ca nu o sa avem noi bani de pod nici in 100 de ani!!

 6. Pacat Răspunde

  Pacat ca Anderco va candida sub sigla ,,Partidului lui Basescu”. Daca ar fi candidat independent sau de pe listele oricarui alt partid l-as fi votat. Sa-ti atarni singur de gat deficitul de imagine numit ,,Basescu” e de neinteles.

  • Mares Stefan Răspunde

   Din păcate , asocierea cu P. mea po. …ră , respectiv cu EXPIRATUL Traian Băsescu. va avea drept consecință EȘUAREA și a lui Horea Anderco ! Ca INDEPENDENT își putea dovedi sieși și oamenilor municipiului că MERITĂ sau NU funcția de primar. Așa înfrângerea lui Horea Anderco se va scrie pe seama mișcării po…re eleniste! Păcat.

 7. Eunuc Răspunde

  Ce sa zic, inafara de faptul ca arata bine si eu fit, altceva nu imi inspira acest domn… si daca nu poate ajuta, mai bine incurca. Am zis!

 8. Gigi Răspunde

  Domnule mă cutremur,el a făcut tot.Pai dacă din 1983 a fost numai funcționar la stat,cum de a ajuns milionar.De ce Metro a plecat în Baia Mare? De ce polivalenta pt.care proiect S-au plătit bani grei nu este gata? Cum a măsluit terenul sălii de sport? De ce Casă albă a stagnat ani de zile în paragină? Cite terenuri are trase pe spuză lui?Cum a ajuns bogat cu salar de funcționar.(fără să spună ca din moșteniri,sau vinzari succesive)cum fac toți.Ce mai în concluzie trebuie să ajute UDMR,doar a fost bine cu Iles împreună cînd își împărțeau ciolanul,

 9. George Răspunde

  Penibil sa mai ai tupeu sa candidezi dupa ce tot orasul stie ca esti un hot ordinar .Tot ala nesatul nu se satura de furat !

 10. Ion Răspunde

  Horica tata, da despre cum dadeati voi apartamentele statului pe bani, dupa revolutie, nimic, nimic?

 11. Șpagaton Răspunde

  Un șpăgar rămâne șpăgar, dovedit sau nu ! Să nu uităm că a fost ,, spălat” ,cu bani foarte mulți, de către justiția profund coruptă la acea vreme. O altă lichea care dorește să se indulcească din nou din banii publici. Satu Mare parcă e blestemat, are parte numai de lichele ! Toti candidații unu și unu !

 12. mirrors Răspunde

  cred ca 80% din toate cometariile de aici sunt facute de o singura persoana…

 13. laurentiu Răspunde

  Dar cum e cu autodenuntul Horica??? Ca ala l-ai semnat cu manuta ta- cu martori- ca ai dat 120 000 de dolari mita sa te scape de la P.N.A.Acasa la o doamna judecator :).

 14. Unul Răspunde

  La domiciliul d-nei judecător Haiduc Simona

 15. unu Răspunde

  cam singurul candidat care merita votul meu horea anderco

 16. Pop Ioan Răspunde

  Marea realizare al lui Horica este taxa de parcare.La inceput acesta a intrat in buzunarul unuia din Timisoara.Prietenii stiu de ce…..

 17. aldo Răspunde

  personajul asta din baladele satmarului si cu curu rade de satmareni.
  pe langa cit a lucrat la buzunar ,daune morale de 250 mii de euroi?
  vai de jaca mea.fereasca d…-zo

 18. Patriot Răspunde

  alte voturi ale romanilor din satu mare, duse pe apa sambetei, pentru a avea castig de cauza udmr.
  nu stiu daca e intentie, dar asta se va intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.