O reteta pe care trebuie neaparat sa o incerci este cea de urzici cu orez, un preparat light, prieten cu silueta. Nu necesita foarte mult timp de preparare (aproximativ 30 de minute) si nici nu „dauneaza” organismului, avand un aport caloric scazut (daca nu exagerezi cu orezul).
Invata, asadar, cum sa prepari o reteta delicioasa de urzici cu orez!
Reteta de urzici cu orez
Ingrediente:
– 500 g de urzici;
– o cana orez (aproximativ 240 grame);
– un catel de usturoi;
– 1-2 cepe mai mici (in functie de preferinte);
– 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui (sau de masline, daca nu folosesti altceva);
– sare, piper;
– la alegere, poti condimenta si cu putina boia, busuioc sau zeama de lamaie.
Mod de preparare
Partea cea mai dificila in preparea urzicilor este cea incipienta, in care trebuie sa le cureti cu atentie, pentru ca apoi sa le pui la fiert. Verifica-le bine inainte si spala-le dupa mai multe jeturi de apa, pentru a inlatura pamantul sau alte firisoare de iarba.
Este indicat ca acestea sa fie spalate in mai multe randuri, pana cand apa este curata, lucru valabil si pentru orez.
Urzicile se pun in apa clocotita, in care ai pus in prealabil si putina sare, si se lasa la fiert pentru aproximativ 15 minute. De regula, un vas cu o capacitate de 4-5 l este suficient pentru a fierbe aceasta cantitate de urzici.
Dupa ce s-au fiert, se scot din apa si se scurg bine de zeama, pe care trebuie sa o pastrezi.
Intr-o tigaie pune uleiul, ceapa si usturoiul si lasa-le la calit pentru aproximativ 3 minute, dupa care adauga orezul, pe care ar fi bine sa-l lasi putin la calit, urmand ca apoi sa adaugi 2 cani (aproximativ 500 ml) de zeama de urzici. Nu uita sa amesteci din cand in cand, pentru ca orezul sa nu se lipeasca.
Cand orezul este aproape fiert, adauga si urzicile deja fierte si condimenteaza cu sare, piper si alte mirodenii care iti fac cu ochiul. Pofta buna!
Iata, asadar, ce rapid poti prepara urzici cu orez, o mancare delicioasa si usoara, plina de vitamine si minerale!