Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Actrița Anca Similar, eroină a Festivalului Internațional al Filmului Francofon din Belgia

Anca Similar

Anca Similar la Cluj Shorts Festival în ținută semnată Cătălin Botezatu, pantofi Anca Tomșa, make-up Bianca Covaciu

La Festivalul Internațional Cluj Shorts care se desfășoară până astăzi, 10 aprilie la Cluj, Anca Similar, actrița Teatrului de Nord Satu Mare, a participat în calitate de invitată la o sesiune de Q&A (întrebări și răspunsuri), după proiecția scurt metrajului “J’ai tué ma mère”, film omagiu dedicat lui Xavier Dolan, regizat de Alexandru Mironescu (UNATC).  Anca Similar are rolul principal feminin în filmul care a reprezentat România la Festivalul Internațional al Filmului Francofon, Namur 2015, în cadrul secțiunii La Manufacture.

Actrița Anca Similar a ajuns să colaboreze cu echipa de producție a filmului în urma unui casting la care a aplicat. Timp de două zile, a fost nevoită să treacă mai multe probe pentru a convinge producătorii că ea este personajul cel mai credibil. Filmul este unul omagiu, inspirat din filmul lui Xavier Dolan “J’ai tué ma mère “, realizat în 2009 și care a avut ”Standing Ovation” la Cannes.

De fapt acest proiect care se numește omagiu filmului ”J’ai Tué Ma Mère” a fost declarat câștigător  și a reprezentat România la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur (Belgia) în 2015, pentru că acest proiect a câștigat selecția națională. Subiectul filmului a fost unul impus de cei de la Namur, în sensul în care trebuia să alegi subiectul unei producții câștigătoare a Festivalului Internațional de Film Fracofon din ultimii 30 de ani. Astfel, proiectul a câștigat selecția și am ajuns să reprezentăm România cu acest scurt metraj”, a declarat Anca Similar.

anca similarPână în prezent, filmul a avut un traseu independent pentru că în industria cinematografică aplicațiile se fac direct către festivaluri, întotdeauna către un juriu care face în prealabil o selecție și în funcție de anumite cerințe, evident stipulate de regulamentele din festivaluri, ajunge sau nu să fie vizionat.

În acest context am ajuns să fim selecționați la Festivalul Internațional de Film de Scurt Metraj de la Cluj, care are loc acum, până duminică, 10 aprilie. Aici sunt participanți din 56 de țări și dat fiind faptul că eu mă aflam nu departe de Cluj, m-au sunat organizatorii și m-au invitat pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri. Am avut de răspuns la întrebări atât din partea publicului cât și din partea presei românești și străine. Filmul a avut o receptare foarte bună pentru că fiind anunțată sesiunea de întrebări și răspunsuri la începutul proiecției, din sală a ieșit doar un singur spectator. Sesiunea a fost foarte activă și vie și cu un interes real manifestat de cei prezenți”, a povestit actrița.

Scurt metrajele fac parte din filmele cu un public de nișă, nu e neapărat un public care merge la cinema în mod constant. În schimb subiectul filmului are o legătură vie și cumva pertinentă cu problemele societății de azi.

Subiectul filmului este nimic mai mult decât relația instabilă și cumva deteriorată dintr-o mamă care rămâne singură să crească un copil și pe care la un moment dat îl pierde  în vârtejul cotidian, pe care îl ducem cu toții. Relația se deteriorează și nu mai ajung nici să se înțeleagă și e dificil să construiești ca părinte singur o relație cu un copil matur și puternic, care are foarte multe nevoi și pe care nu i le poți oferi. Lipsa de acasă pentru a munci și a-i aduce bunurile necesare copilului, duc la lipsa de comunicare, la o relație tensionată, iar peste timp te face să te întrebi unde e acel copil drăgălaș pe care-l țineai în brațe la doi ani. Această problematică este surprinsă în scurt metrajul realizat de regizorul Alex Mironescu”, a mărturisit Anca Similar.

Filmul omagiu “J’ai tué ma mère ” poate fi vizionat doar în circuitul festivalurilor. Scurt metrajul de doar 10 minute mai participă la două selecții și producătorii încă nu au dreptul de promovare și difuzare la scară mai largă.

anca similar3

Actrița Anca Similar joacă rolul mamei, alături de ea fiind tânărul actor Danni Ionescu, masterand la UNATC București, la clasa lui Florin Zamfirescu, în rolul copilului pierdut. Filmările au durat aproximativ două săptămâni și au avut loc la București în luna august a anului trecut.

Anca Similar este bine cunoscută publicului sătmărean, fiind actriță a Teatrului de Nord din Satu Mare, dar are și o semnificativă carieră ca și asistent universitar la Facultatea de teatru și televiziune din Cluj Napoca.

Aproape că nu este teatru în Transilvania unde să nu avem studenți și care au devenit actori între timp. E o plăcere și o bucurie întotdeauna să-i văd și aproape toți colegii mei mi-au fost implicit cândva studenți”, a încheiat actrița Anca Similar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.