Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Portret de învingător. Beniamin Illyes despre plăcerea dansului care inspiră (FOTO&VIDEO)

Beny Ilyes, declarat campion național la Salsa Solo

Beny Ilyes, declarat campion național la Salsa Solo

Sătmăreanul Beniamin Illyes (Beny Illyes), talentatul dansator care a impresionat juriul de la ”Românii au talent”, este genul de persoană pe care o remarci imediat, chiar dacă pe scenă mai sunt și alți protagoniști. Mesajul și în primul satisfacția cu care dansează, influențează rapid  publicul, ochii spectatorilor fiind ațintiți imediat asupra omului care transmite plăcerea dansului, prestanța și dăruirea. Acesta este sătmăreanul Beniamin Illyes, campion național la Salsa Solo și clasat pe locul 10 la nivel mondial.

Pe scenă sunt alt om. Iubesc scena, mă simt în elementul meu pe scenă, dau tot publicului care mă privește”, a mărturisit Beny.

Și într-adevăr, este un alt om pe scenă, îl privești și ai senzația că stai în fața unui adevărat entertainer, un dansator complet care transmite magia dansului. Este un tânăr înzestrat cu talent, lucru pe care îl conștientizează și îl determină să se dedice total unui hobby care îl va duce la performanța maximă: campion mondial la salsa solo.

Dansul l-a început de la vârsta de șase ani, când mama lui, o pasionată a dansului, a decis că Beny are nevoie de sport. După ce a eșuat la karate, a ajuns la dans. Acum, după ani de zile, Beny consideră sportul foarte util în creșterea unui copil, tocmai pentru că disciplina impusă duc la anumite deprinderi, comportamente și maturitate.

Mama este foarte pasionată de dans și neavând posibilitatea la vremea respectivă să practice un astfel de sport, s-a gândit că visul ei îl pot urma eu. Încă de la primele cursuri, mama l-a întrebat pe antrenor dacă se merită să rămân în continuare la dans. Antrenorul a apreciat din primul moment faptul că am ureche muzicală, un detaliu foarte important pentru a performa în această direcție”, povestește dansatorul.

Beny Ilyes (4)

Evoluția a fost una firească, inerentă. Mișcările de bază au fost învățate, au apărut primele partenere de dans, au urmat concursuri. Și totuși, pe atunci deja adolescentul Beny, a realizat că nicio parteneră de dans nu se ridică la stilul lui de muncă pentru performanță. A fost momentul în care a conștientizat faptul că poate evolua doar singur în această direcție, că triada el-dans-scenă este definitorie.

Partenerele s-au tot schimbat de-a lungul anilor, nu am avut o parteneră stabilă și în 2008 am trecut la un alt club de dans și acolo am început să evoluez mai mult. De fapt, am început să evoluez pentru că mi-am dat seama că trebuie să lucrez  eu cu mine și atunci a început o evoluție exponențială a dansului meu. În 2011-2012, fiind ultimul an de liceu cu examene, m-am decis să merg să dansez în Baia Mare. Astfel, tot din două în două zile, după orele de școală m-am urcat în autobuz spre Baia Mare, pentru a urma cursurile unei școli de dans recunoscute la nivel național”, a afirmat Beny Illyes.

Practic cu salsa s-a întâlnit în 2009 și a simțit că este stilul de dans care îl definește.

Salsa mi-a plăcut din primul moment, pentru că față de dansul sportiv, e un dans mult mai liber, omul se exprimă mai ușor fără restricții coregrafice sau de pași. În schimb, salsa solo mi-a dat posibilitatea de a mă exprima liber. Prin faptul că nu am putut să-mi găsesc o parteneră, salsa solo a fost momentul în care am conștientizat că pot lucra doar cu mine”, recunoaște Beny.

Beny Ilyes (6)

Antrenamentele sunt zilnice de minim o oră pe zi, dar pentru că Beny întotdeauna vrea mai mult, și-a impus un ritm mai dur, de trei ore pe zi.

Pentru perioada imediat următoare am un program strict, minim de trei ore pe zi în care mă antrenez, fac coregrafii noi, îmi îmbunătățesc stilul de dans. În dans ai nevoie tot timpul de o evoluție, trebuie să fi în competiție în primul rând cu propria persoană, să-ți învingi propriul corp și astfel ai performanță”, a spus Beny.

Nu-și amintește cu exactitate la câte competiții a participat. Evoluția lui în dans merge din pas în pas, dintr-o țintă atinsă către o altă țintă ce trebuie atinsă. Dansul, care la început a fost un hobby, va ajunge o profesie, iar așteptările lui față de el sunt de fiecare dată tot  mai mari. Acum este campion național de salsa solo, dar a ajuns și la Campionatul Mondial din Statele Unite. Experiența de la Miami l-au determinat pe Beny să-și dorească să revină pe acea scenă și chiar să câștige titlul mondial.

Beny Illyes la Campionatul Mondial de Salsa de la Miami

Beny Illyes la Campionatul Mondial de Salsa de la Miami

Nu mă voi opri doar la acest nivel. Țelul meu e să devin campion mondial. Sunt campion național la Salsa solo, concurs care s-a ținut anul trecut la Vama Veche, iar titlul m-a calificat direct la Campionatul Mondial din Miami, care s-a desfășurat în decembrie anul trecut”, a povestit campionul național.

A fost un efort financiar consistent pentru prezența lui acolo, iar comunitatea salsa din România, familia și prietenii l-au ajutat financiar pentru a ajunge pe scena mondială de salsa solo din Statele Unite. Chiar dacă recunoaște că nu e mulțumit de prestația lui, Beny Illyes s-a clasat pe locul 10 mondial.  Cu siguranță, ambiția, îl va duce pe culmi și mai înalte, iar peste câțiva ani vom auzi de el că este campionul mondial de Salsa Solo.

Talentul, dăruirea și în același timp rigurozitatea impusă în dans l-a determinat pe actualul lui antrenor din Cluj să-l înscrie la show-ul de televiziune ”Românii au talent”, fapt ce a generat pentru Beny o notorietate națională.

Cel mai aspru critic al lui este mama, Illyes Dalma, care l-a rândul ei dansează în pereche cu Kiss Bertalan Cristian. Pausiunea neîmpărtășită a mamei pentru dans s-a transmis și fiului, iar la vârsta de 40 de ani și mama lui a început să urmeze cursuri de dans. Asemenea fiului ei, la fel de ambițioasă, acum perechea Dalma și Cristian sunt vicecampioni naționali.

Beny împreuna cu mama lui, Dalma Illyes

Beny împreună cu mama lui, Dalma Illyes

De fiecare dată când aud expresia că e prea târziu să mă apuc de dans, o văd pe mama în fața ochilor. Ea s-a apucat de dans la 40 de ani, și uite că și ea performează. Ea este pentru mine cel mai bun prieten al meu și abia acum înțeleg faptul că severitatea ei din copilărie m-au dus pe mine spre performanță. Este cel mai sever critic al meu, dar în sfaturile ei am cea mai mare încredere”, a mărturisit Beny.

Până la urmă ca orice sportiv care se respectă are foarte mare grijă și la aspectul lui fizic. Nu neglijează alimentația și nici pregătirea fizică. Vestimentația este întotdeauna bine aleasă și îngrijită ”tocmai pentru că nu sunt un risipitor”.

Niciodată nu am risipit banii aiurea. Întotdeauna mă gândesc că ce risipesc eu, altora le-ar fi de folos și astfel am foarte mare grijă de finanțele mele. Dansul nu e un sport ieftin. Ai nevoie de costume de scenă, de pantofi speciali de dans, dar de fiecare dată încerc să aduc o noutate în vestimentație, să redefinesc o ținută mai veche cu accesorii noi și să nu fiu nevoit să cheltui bani pe alte costumații. La început este necesar să plătești un antrenor bun care să te formeze, lucru esențial în dans. Apoi prezența în competiții necesită un alt efort financiar din toate punctele de vedere. Pentru a mă face cunoscut nu mi-am permis să arunc cu banii”, a povestit Beniamin Illyes.

Beny Ilyes (3)

Și pentru că nu e talentat doar la dans, în Cluj și-a înființat propria trupă de muzică salsa, BAIL’Orquestra. Chiar dacă toți membri formației sunt autodidacți, împreună au reușit să pătrundă pe o nișă muzicală neacoperită în România. 

Beny simte un lucru pe care puțini oameni îl conștientizează – vrea să-i inspire pe oameni. Și acest lucru îl determină să fie mai exigent cu el însuși, iar felul lui de a fi, de a gândi, de a lupta pentru randament și performanță poate să inspire, având personalitatea unui învingător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.