Ultima actualizare: azi, 16:16
Publicitate

Cultură, educație, mari evenimente. Satu Mare – un oraș mai viu

simulare-bibliotecaSuntem oraşul în care parcă nu se mai întâmplă nimic. Au fost anulate festivalurile culturale, de teatru, de muzică rock, de jazz. De aceea, alături de infrastructură și natură, cultura este şi ea un pilon strategic al programului meu pentru Satu Mare.

Înţeleg acest pilon într-un sens larg, generos şi ambiţios în acelaşi timp. Prin cultură, eu înțeleg şi educația, care nu e doar fundamentul producerii actului de cultură, ci şi al unei dezvoltări economice competitive, bazată pe o forță de muncă bine pregătită. Înţeleg totodată cultura ca pe arta de a trăi bine într-un oraş.

Cultura nu înseamnă doar instituţii de cultură esenţiale. Cultură înseamnă şi să te bucuri de un peisaj urban care să nu te agreseze estetic cu faţade ruinate, cu cabluri întinse haotic, cu zone verzi ce par abandonate, semănând mai degrabă a maidan. Cultură nu înseamnă zgomot, decibeli livraţi la maximum cu prilejul manifestărilor festiviste organizate de politicieni, iar nu de oameni cu bun gust.

simulare-calcan-centralCultură înseamnă idei, nu zgomot. Idei de evenimente, dar şi idei de reamenajare cu gust şi viziune a spaţiului urban. Idei care să producă de fapt infrastructură nouă, spaţii publice noi şi prietenoase cu cetăţeanul, un oraş regenerat în primul rând printr-un efort de imaginaţie. Un oraş în care să redescoperim arta de a trăi cu plăcere. Iar dacă aceasta este o artă, una pe care o întâlnim deja în multe oraşe din România, atunci primarul trebuie să fie regizorul. Un regizor ajutat de oameni care să facă imaginea oraşului, să regleze sunetul oraşului, să reconstruiască decorul unui oraş în care toţi trebuie să joace un rol, şi nimeni nu trebuie să facă figuraţie. De aceea, îmi doresc ca acest pilon al culturii să fie aşezat pe cea mai solidă fundaţie: cea a oamenilor cu idei din societatea civilă. Pentru că eu cred că banii culturii unui oraş trebuie să nu mai fie cheltuiţi după bunul plac al celor numiţi sau aleşi politic. Ci trebuie cheltuiţi după bunul gust al oamenilor activi, talentaţi şi cu idei din Satu Mare.

Acestor profesionişti ai culturii, creativi sau oameni cu experiență în managementul cultural, doresc să le propun următoarele proiecte:

investiții în învățământ; am în vedere proiecte pilot realizate în colaborare cu investitori locali; aceștia ar putea, în parteneriat cu Primăria, să utileze modern atelierele unor școli de meserii, pregătindu-și de pe băncile școlii forța de muncă bine calilficată – și mai bine plătită.

simulare-romei-scena

suplimentarea substanțială a fondurilor puse la dispoziția ONG-urilor care vor să realizeze proiecte culturale; în 2016, valoarea finanțărilor nerambursabile alocate pentru activități culturale, sportive şi de tineret, a fost de doar 200 000 de lei; îmi propun o creştere cu 500% a acestei sume.

externalizarea serviciilor care țin de curatoriat, comunicare, marketing de eveniment şi management de proiect  pentru acțiunile culturale finanțate direct din bugetul local; autoritatea locală nu poate pretinde că are competențe culturale mai bune decât oamenii de cultură înşişi; autoritatea locală trebuie doar să supravegheze buna şi eficienta cheltuire a banului public.

• inițierea unui proiect de organizare a unui mare festival anual al tineretului; înțeleg acest tip de eveniment ca pe un festival al festivalurilor: de muzică rock, jazz, electronică, de teatru independent, de artă contemporană, de artă stradală etc.; consider că, în acest moment un astfel de festival e necesar, pentru că Satu Mare şi-a pierdut în timp atractivitatea pentru cei tineri.

Adrian COZMA

5 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    E un program echilibrat, benefic pentru comunitatea noastra. Succes, Adrian Cozma!

  2. Zeus Răspunde

    Infrastructură, natură şi cultura sunt piloni de bază în dezvoltarea sănătoasă a unei comunităţi.

  3. Ion Sătmărean Răspunde

    Idei foarte bune. Felicitări! Mult succes, Cozma!

  4. Observator Răspunde

    După dezastrul produs de lucrările executate cu neprofesionalism a echipei lui Coica, e nevoie de regenerarea naturii, de un program axat pe refacerea spaţiilor verzi. Succes, Adrian Cozma!

  5. Ion Răspunde

    Esti ultima speranta a acestui oras, sper sa ajungi primar, si sa confirmi !
    Succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.