Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Hotel pentru insecte la Satu Mare. Proiect de succes pentru ocrotirea insectelor

hotel-insecteÎn cursul anului trecut Asociația E-Consult Satu Mare a pornit un proiect inovativ în România, cu titlul „Hotelul pentru insecte”. El a avut ca scop protejarea insectelor polenizatoare și cele prădătoare. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Valoarea finanțării nerambursabile este de 73,974 euro.

Proiectul a ajuns la final, lăsând ca moștenire mai multe rezultate pozitive. În patru județe: Satu Mare, Maramureș, Bihor și Sălaj au fost amplasate hoteluri pentru insecte în 40 de localități. Locul exact al acestora se poate afla de pe pagina de web a asociației și a proiectului: http://ecoedu.ro/. Hotelurile pentru insecte reprezintă nu numai un adăpost artificial pentru insectele folositoare agriculturii, dar au asigurat și mediul propice unui studiu asupra unor specii rare. Specialistul asociației, entomologul Zoltán László, a detaliat rezultatele evaluări astfel: „proiectul a avut un succes pentru că hotelurile pentru insecte amplasate au fost ocupate în număr mare de către speciile țintă. Importanța științifică a realizărilor este accentuată și de faptul că au fost descoperite în adăposturile artificiale mai multe specii rare în fauna României”.

Un alt scop important al proiectului a fost creșterea gradului de informare atât în rândul adulților, cât în rândul tinerilor. Márk-Nagy Ágota, educatoarea de mediu a asociației, a organizat diferite activități de educație ecologică în cele 40 de localități unde au fost amplasate hotelurile pentru insecte, la care au participat cca. 1300 de școlari. „Comportamentul tinerilor față de proiect și temă a fost și mai deschis decât este obișnuit. Considerăm foarte important ca viitorii gospodari și factori de decizie să fie conștienți de valorile naturii, de avantajele unei agriculturi durabile”, a spus specialistul în educație ecologică, Márk-Nagy Ágota.

În cursul proiectului comunitățile locale au fost informate și prin întâlniri organizate în vederea informării adulților de către echipa de proiect. ”Discuțiile purtate în urma prezentărilor multimedia ținute arată că localnicii sunt curioși de soluțiile care oferă o alternativă față de pesticide. Noi am arătat nu numai consecințele negative a utilizării în exces a acestora, dar am oferit și un instrument cu care pot ajuta insectele folositoare în agricultură” afirmă Levente Koczán, coordonatorul proiectului.

Exemplul bun nu a rămas fără urmări: în mai multe localități din cele implicate localnicii au început să-și fabrice hoteluri pentru insecte în propriile grădini folosind modelul amplasat în cadrul proiectului.

În cadrul proiectului a fost realizat și un film documentar despre insecte. Filmul se poate viziona pe pagina de web a asociației.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați pagina www.eeagrants.org.

Pentru informații oficiale despre Fondul ONG în România, accesați pagina www.fondong.fdsc.ro.

Un comentariu

  1. Cristi Răspunde

    Un proiect inovativ. Felicitari! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.