Ultima actualizare: azi, 20:09
Locale

Muzeu al Daciei la Satu Mare şi paradă de maşini vechi (FOTO&VIDEO)

muzeu dacia satu mare (3)Satu Mare a intrat astăzi în istoria automobilismului românesc, prin inaugurarea primului muzeu al maşinii Dacia. Investiţia este una 100% privată, fiind realizată de către omul de afaceri Beniamin Kira în curtea firmei sale Orizont, de pe drumul Botizului.

Inaugurarea s-a bucurat atât de prezenţa unor politicieni, reprezentanți ai administrației și  pasionați de mașini vechi, precum Teodor Meleșcanu, Ovidiu Silaghi, Radu Bud, Adrian Ștef, Kereskenyi Gabor, fiind prezenți și invitații din străinătate la cea de-a treia ediții a întâlnirii cluburilor Drum Bun, înființat de Mihai Sowa, polonezul care s-a îndrăgostit de România şi a învăţat limba noastră.

Suntem într-un moment absolut singular în România, în primul rând pentru că se înfiinţează primul muzeu al maşinii Dacia şi apoi este primul muzeu particular, făcut din resurse proprii de către domnul Beniamin Kira din resurse proprii. Noi instituţiile l-am sprijinit doar cu binecuvântările oficiale şi de servici”, a spus directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop.

Primele maşini pe care le-am avut şi le-am condus au fost Dacia. Nu am mai apucat Dacia 1100, ci Dacia 1300, inclusiv 1301. Este o iniţiativă extraordinar de importantă pentru că vine să consolideze ideea că lucrurile produse în România pot să fie într-adevăr lucruri care să ne satisfacă nu numai cerinţele noastre, ci chiar şi cerinţele la export“, a spus Teodor Meleşcanu.

Dacia şi pentru mine înseamnă tinereţe, înseamnă copilărie, prima maşină pe care a avut-o familia mea a fost Dacia 1100. De aia m-am uitat cu mare plăcere, ţin minte şi acum excursiile care le făceam în ţară, chiar până pe litoral ajungeam cu Dacia 1100“, a spus Silaghi.

Şi pentru mine Dacia înseamnă copilăria, am copilărit în Micro 16, nu au fost atâta maşini câte sunt actualmente, au fost doar câteva Dacii. Avem o provocare mare, să sprijinim industria autohtonă, şi dacă facem referire la campania electorală, foarte mulţi candidaţi spun că trebuie să aducem investitori, să aducem investitorii străini, este adevărat, dar nimeni nu vorbeşte, şi trebuie să vorbim cu toţii, despre firmele sătmărene, despre firmele care se străduiesc din 1990 să facă faţă“, a spus Kereskenyi Gabor.

Îmi amintesc că am segmentat motorul împreună cu tatăl meu şi am învăţat fizica pe Dacie. Faptul că trebuie să promovăm Sătmarul este un deziderat al nostru şi cred că al fiecărui sătmărean. M-am molipsit şi eu, am achiziţionată şi eu o Dacia, nu este expusă, încă se lucrează la ea. Vă îndemn să încercaţi să vedeţi cum funcţionează aceste maşini, să vă amintiţi de acele momente de care a fost legată copilăria noastră“, a spus Adrian Ştef.

Acest eveniment este istorie, istoria automobilului românesc, şi îi felicit pe sătmăreni că au reuşit să facă chestia asta, şi în acelaşi timp sunt invidios că nu am reuşit noi să facem o chestie similară în Baia Mare. Este primul muzeu istoric de vehicule istorice româneşti din România. Satu Mare astăzi face istorie“, a declarat Ioan Vlad, vicepreşedintele Retroclub România.

Îmi aduc aminte în copilărie mă jucam cu aceste maşini prin curte, pe unde puteam, şi mă bucur că astăzi, după zeci de ani, m-a ajutat Dumnezeu să realizez un parc de maşini, un muzeu, să ne bucurăm cu toţii de aceste maşini frumoase, de istoria acestei fabrici care s-a înfiinţat în urmă cu mulţi ani la noi în România“, a spus Beniamin Kira.

De la 13-14 ani am început prin a desface maşinile bucăţele cu bucăţele, dacă se poate să îi pun ceva cum se spune acum tunning. Este aici şi o motoretă Mobra, care este foarte importantă pentru mine pentru că făceam naveta la Timişoara. Mă gândesc acum la dimensiunea asta mică, cum reuşeam să ajung mai repede decât acceleratul care făcea cinci ore jumate iar eu eram în cinci ore“, a spus Radu Bud.

Printre maşinile expuse s-au numărat maşini inedite, rare prin stare, model, precum Dacia Taxi Columbia, Dacia neagră de Securitate, Dacia de Miliţie, Dacia 1100, Dacia 1300, Volgi de la Kiev, Dacii din Polonia, dar şi alte modele străine.

Întâlnirea cluburilor Drum Bun a continuat cu o expoziție a mașinilor de epocă în Centrul vechi al municipiului Satu Mare, după care invitații au pornit într-o excursie spre Țara Oașului.

5 comentarii

  1. Burebista Răspunde

    Laudabila initiativa, da’ nu-i spune nimeni taranului ca nu se scrie “daciei”, ca-i vorba de un brand, ci “Dacia”? Numa’ zic, asa, sa nu se faca de cacao.
    In alta ordine de idei, “democrat-liberalul” are si un altar inchinat lu’ Ceausescu, vad. Elegant

  2. Adrian b Răspunde

    Un semianalfabet care se crede mare investitor,fără contracte cu statul ar sta sub pod .Țărane.

  3. george Răspunde

    acolo ar trebui sa-l retina si pe melescanu ca exponat de muzeu , eventual rastignit in Olcit si cu caravata de pionier la gat , i-ar sta foarte bine fosilei cu sisi si stef in lateral aliniati ca doi talhari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.