Ultima actualizare: azi, 15:51
Locale

Protest spontan la Mondiala Satu Mare. Care au fost nemulțumirile muncitorilor (FOTO&VIDEO)

mondialaMuncitorii de la SC Mondiala SA Satu Mare au oprit astăzi dimineață lucrul și au ieșit în curtea fabricii protestând împotriva faptului că le-au fost reduse salariile cu 10%. Muncitorii spun că au foarte mult de lucru, că sunt nevoiți să lucreze cu materiale de proastă calitate, că sunt plătiți foarte prost, iar acum li s-au redus și salariile. Protestul nu a fost organizat de sindicat ci a fost vorba despre o grevă spontană.

 Protestatarii au ieșit în curtea fabricii în jurul orei 9.00, nemulțumiți de faptul că li s-au tăiat salariile cu 10% și nu prea înțeleg de ce.

”Mie mi s-a tăiat 150 de lei din salar. De ce? Nimeni nu ne-a explicat. Ni s-a spus simplu că ni se diminuează salariile fără nicio explicație. Dar sunt angajați care merg acasă cu un salariu de 600-700 de lei. Este foarte mult de lucru. Stăm de multe ori ore suplimentare, până la 11 noaptea, să onorăm termenele, să trimitem produsele la timp, dar noi salarii nu avem. Probabil că acum vom mai primi o penalizare pentru că am ieșit în curte”, au spus protestatarii, adăugând că patronul fabricii nu intră niciodată în secții să vadă cum merge producția, doar discută cu cei din conducere.

Pe durata desfășurării protestului, președintele sindicatului de la Mondiala, Maria Bâjan, a avut o întrevedere cu conducerea fabricii, după care a venit în mijlocul protestatarilor pentru a le transmite mesajul acesteia.

”Din păcate, suntem organizați prost la nivel de fabrică, pentru că nu este posibil ca din 420 de persoane să fie doar 240 productivi, iar restul deservesc doar producția. Dat fiind faptul că sunt foarte mulți cei care deservesc producția, nu sunt bani de plătit salariile. Am ajuns în situația în care suntem în minus. Și pentru că nu a fost realizat planul, conducerea a luat hotărârea ca orele suplimentare de sâmbătă să se plătească doar la acele echipe care au realizat planul peste 90%, iar celor care sunt sub 90% să nu li se plătească orele de sâmbătă decât bucățile realizate. Celor din regie li se diminuează salariile cu 10% până când o să ne redresăm. Pentru că așa nu o să meargă. Până când nu se va face o reorganizare și o restructurare în fabrica noastră, nu o să ne meargă bine. Patronatul le-a spus: dacă își fac planul o să aibă salar, dacă nu-și fac planul nu o să aibă salar”, a declarat Maria Bâjan.

Muncitorii au mai afirmat că planul nu poate fi realizat pentru că nu au timp efectiv, iar materialele pe care se lucrează sunt de proastă calitate. Asta pe lângă faptul că sunt salarii foarte mici. Sunt cazuri în care în Mondiala lucrează și soțul și soția și, împreună, merg acasă cu 1.500 de lei pe lună, bani insuficienți pentru o familie de-a lungul unei luni de zile.  

Cel puțin până ce situația fabricii se va redresa, muncitorii vor rămâne cu salariile diminuate și cu sporurile de sâmbătă neplătite. Cât timp va dura acest lucru, rămâne de văzut. 

6 comentarii

 1. dani Răspunde

  Rusine sa va fie!!! Platiti oamenii pentru munca prestata, nu va bateti joc de ei jegosilor! Rusine !!! Pe langa aceste salarii de rahat mai si taiati din ele si va mai mirati de ce pleaca toti din aceasta tara “minunata”…bataie de joc !!!

 2. anton Răspunde

  Rusine doamnei “directoreasa” de la Mondiala!!! cum sa spui tu angajatilor tai ca nu esti tu fraiera angajatilor sa iesi sa stai de vorba cu ea! Da-ti demisia ca nu sti sa iti ti angajatii pe langa tine! JOS CU COTOROANTA!!!

 3. florin Răspunde

  JOS JIGODIA DE DIRECTOARE! S-o dea patronu (care de altfel nu prea e interesat de noi) afara!!! Sa vina sa stea si ea intr-o sectie o zi macar! Panarama!

 4. Munca Răspunde

  Dar ITM-ul ce pazeste???Inspectoratul Teritorial de Munca doarme? nu dormiti, mergeti in control La Mondiala. Ce scrie ina rticol e scalivie curata cu acter aproape in regula. Cum sa nu platesti ore suplimentare? Si sa tai salari fara comunicari? etc.

  • JOHN Răspunde

   probabil ca SASU PENALU i a spaga buna de la sefii mondialei pentru a nu merge itm ul in control

 5. Ani Alec Răspunde

  Eu stiu ca am muncit pe procentaj si niciodata nu o sa iasa cu procent de 100% pentru ca in asa mod cronometreaza ca sa nu poti face procentul intr-o zi nu de 8 ci de 12 ore si saracii oameni poate nici la wc nu le ajunge timpul sa mearga si pe langa ca lucreaza si pauza . Sunt niste nemernici inputiti toti care sa-u ajuns sus Escroci i ias vedea eu cum se descurca dintr-un salar de 600-700 de lei .JIGODII SI PANARAME !!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.