Ultima actualizare: azi, 18:42

Locale

Adrian Ștef: Pentru a putea progresa, Satu Mare are nevoie de o schimbare reală

voteaza-aldeCampania candidatului  Adrian Ştef la Primăria Satu Mare a stârnit un viu interes în rândul sătmărenilor. El se poziţionează pe o poziție de mijloc, comunicând intens cu ambele „tabere”, reliefând avantajele multiculturalismului nativ, exploatând cu succes bilingvismul  ca model de înţelegere şi convieţuire sătmăreană. Şi se pare că rezultatele pozitive ale acestei atitudini deschise nu întârzie să apară. 

R. Dvs. comunicaţi cam în toate mediile sătmărene cu aceeaşi intensitate şi energie, și transmiteți mesajele dumneavoastră şi ale partidului pe care îl reprezentați, ALDE, în ambele limbi, participaţi la dezbateri televizate sau la radio vorbind pe limba cetăţeanului sătmărean: fie în română, fie în maghiară:

A.Ș. Da, cred că este un lucru firesc la Satu Mare, că dacă ştii şi limba celuilalt, să i te adresezi, sau să discuţi cu el în limba lui. Eu aş insista puțin pe aprecierea conform căreia aș fi un om energic. Să fiu sincer, îmi place dacă sunt considerat un om energic, pentru că așa și sunt. În politică trebuie să fii energic. Regula democratică presupune acțiune asumată direct și nu doar niște fraze fără esență, aruncate la întâmplare, că doar, doar păcălim pe cineva. Din păcate, ultimii patru ani au însemnat pentru Satu Mare o încremenire, abundent presărată cu promisiuni, sortite să rămână pe veci neonorate.

R. Se ştie despre Dvs. că faceţi karate, jucaţi bine şah, aveţi o foarte bună capacitate combinativă şi jucaţi chiar ”simultan orb” la mai multe table, cu mai mulţi jucători. Acest fapt conturează profilul unui om care se mişcă echilibrat între două extreme: şahul şi karate.

A.Ș. Aşa este, aveţi din nou dreptate. Dar sunt departe – şi nici nu am ambiţia- să-l ajung din urmă pe şahistul maghiar Flesch János, care din anul 1960 deţine titlul mondial  cu 52 table jucate simultan orb”.

R.Karate poate însemna că „daţi de pământ” cu adversarul?

A.Ș. Simbolic da, dar numai în limitele…sportivității. Încerc să aplic acest lucru și în această campanie, atâta timp cât și adversarul e fair play. Şi aici mă întrec cu mai mulţi adversari   – adevărat că nu simultan „orb” – căci nu întorc spatele acestui joc politic, pentru că m-am decis să nu întorc spatele sătmărenilor. Aşa că, de această dată, mă confrunt faţă-n faţă cu adversarii mei politici, iar în spatele meu, simt sprijinul sătmărenilor.         

R. Dacă tot  am abordat lumea sportului, haideţi să continuăm tot pe acest palier. Vârsta contează în această competiţie?

A.Ș. Între adversarii mei mai importanți, unul e mai în vârstă, dar care nu a reuşit să acumuleze o experienţă de succes în timpul mandatului său în acest domeniu, e drept, dificil, de a conduce un oraş… Pe deasupra este şi un om bolnav, fapt pentru care îl compătimesc ca om…. El mizează în acest joc pe dezbinarea locuitorilor acestui oraş…

Un alt adversar este ceva mai tânăr decât mine, dar fără experienţă în ceea ce priveşte adevărata administrație locală, care mizează pe loialitatea necondiționată a susținătorilor săi, în virtutea unei solidarități etnice, ca să zic aşa. Acesta își construiește întreaga campanie pe acest amănunt. După părerea mea, nici românii și nici maghiarii, sau alte etnii din Sătmar, nu mai reacționează la astfel de comandamente etnice.  Pentru că, în primul rând, este vorba de Satu Mare și despre nimic altceva!

R. Şi dvs. unde vă situaţi?

A.Ș. După cum aţi remarcat, eu sunt un om energic. Unuia de vârsta mea i se spune că „e un om în toată puterea” . Sunt sănătos, optimist cu putere de muncă. Eu mă situez la mijloc. Cred că Satu Mare de asta are nevoie acum. De un primar care spune ce gândeşte şi face ce spune!        

R.Ce înseamnă această poziţie de mijloc?

A.Ș. Eu vin în fața alegătorilor cu programe realiste și exacte. Cu experienţa unui preşedinte de Consiliu Judeţean, cu multe realizări în cariera mea politică și administrativădar şi cu multe provocări în faţa mea, care necesită energia și priceperea unui om tânăr.

Mă situez la mijloc în ceea ce priveşte şi deschiderea mea faţă de reprezentanţii forţelor politice locale. Deschidere în ceea ce priveşte soluţiile în interesul cetăţenilor municipiului Satu Mare! Nu doar a unor cetăţeni, ci a tuturor, împreună.. Poţi să fii oricât de viteaz la modul individual, rezolvările, soluţiile pot fi numai comune. A schimba lucrurile în bine este un proces anevoios care se poate face numai împreună.  În asta cred. Asta spun. Şi asta voi face!

Îi provoc pe toți contracandidații mei la o dezbatere televizată, pe subiecte concrete, pe soluții viabile și nu pe fraze populiste, demagogice sau insulte. Sunt foarte curios dacă o viziune pragmatică asupra complexității muncii din administrația publică locală. Ar fi extrem de utilă o asemenea confruntare, pentru că atunci, prin comparație, sătmărenii ar vedea, ca într-o oglindă cam unde se situează fiecare dintre noi, în ceea ce privește competența și seriozitatea promisiunilor făcute.

R.Ce transmite Adrian Ștef alegătorilor sătmăreni?

A.Ș.  Acelaşi lucru îl transmit alegătorilor, fie români, maghiari, sau de orice altă etnie: puteți să trăiți mult mai bine în orașul vostru natal, Satu Mare dacă alegeți bine! Alegi bine, trăiești bine!

Sursa: ALDE Satu Mare

35 comentarii

 1. Florin Zurescu Răspunde

  Aveți idei bune, oameni competenți, sper să fiți ales!

 2. Andrei Răspunde

  Cel mai capabil dintre toti candidatii sa devina primar . Votez Alde ! Votez Stef ! Mult succes !

 3. Nistor Andrada Răspunde

  Aveti un program interesant, Eu imi acord increderea in dumneavoastra !

  • Geta Răspunde

   Propaganda ieftina. Nu am deloc incredere in Adrian Stef.

  • Costica Răspunde

   Adrian Ștef, vizat de ancheta DNA
   Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem pentru folosirea funcției publice în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
   Procurorii DNA spun că în context al reorganizării structurilor ANAF, și Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare și vicepreședinte al PNL Satu Mare la acel moment, a acționat, în cursul lunii august 2013, pentru numirea unor persoane din anturaj/obediente/membri PNL, pe funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, respectiv a Serviciilor Fiscale municipale și orășenești de la nivel județean.
   ”De menționat că acesta a acționat de maniera mai sus arătată în urma unor negocieri pe care le-a purtat anterior cu inculpatul Govor Mircea, respectiv Ardelean Ioan Mircea, aceștia stabilind concret care persoane să ocupe funcții de conducere la instituția mai sus menționată, pe baza unor criterii exclusiv politice, în contextul în care la acea vreme, coaliția aflată la putere în acel moment (Uniunea Social Liberală) era formată din partidele PSD și PNL”, se arată în rechizitoriul DNA.
   Astfel, potrivit procurorilor, la data de 6 august 2013, Adrian Ștef, cu sprijinul lui Ioan Mircea Ardelean, a procedat la identificarea unor posturi vacante în domeniul fiscal de la nivel județean, în scopul redistribuirii, precum și la vacantarea altor posturi ocupate de persoane care nu se aflau în sfera sa de interese.
   ”De asemenea, cei doi au convenit asupra necesității vacantării unor posturi de conducere la Serviciul Fiscal Carei (unde pe postul de adjunct șef serviciu fiscal, numitul Spătar Sabin a fost înlocuit de numitul Sas Lucian, persoană din anturajul lui Ștef Adrian). La aceeași dată, Ștef Adrian a manifestat interes pentru numirea lui Toth Călin Ioan pe funcția de trezorerier șef al AJFP Satu Mare, intenție ce nu s-a concretizat, pe funcția respectivă fiind numită ulterior numita Kotai Maria. Nemulțumit de această numire, Ștef Adrian a luat legătura cu numita Barbul Mona Carla (persoană care în octombrie 2013 a fost numită director executiv interimar în cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj, la intervenția pe care numitul Silaghi Ovidiu, Ministrul Transporturilor la acea vreme, ar fi făcut-o pe lângă Chițoiu Daniel), căreia i-a comunicat că va încerca să ia legătura în acest sens cu ministrul Finanțelor Publice de la acea vreme, numitul Chițoiu Daniel (membru PNL), prin intermediul directorului său de cabinet, numitul Vulpescu Dumitru Remus. În acest sens, Ștef Adrian Mihai l-a contactat telefonic pe Vulpescu Dumitru Remus, care l-a asigurat că a transmis doleanța sa în legătură cu numirea lui Toth Călin ”mai departe”, adică factorilor decidenți din cadrul ANAF, respectiv ministrului Finanțelor Publice. În continuare, Ștef Adrian își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că propunerile cu persoanele afiliate politic ce urmează să ocupe funcții de conducere (fie din PSD, fie din PNL) în cadrul nou constituitei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare trebuie trimise de Mircea Govor pe mail lui Andrei Dolineaschi (secretar general PSD), fapt pe care Ștef Adrian îl consideră inoportun, atâta vreme cât ministrul de Finanțe este membru PNL. Astfel, cei doi interlocutori au convenit ca listele cu persoanele agreate de PNL să fie trimise direct lui Vulpescu Dumitru Remus, urmând ca acesta să le redirecționeze către ministrul finanțelor publice, respectiv conducerea ANAF. Pe cale de consecință, există indicii rezonabile că numitul Ștef Adrian, sprijinit și de către numita Papici Marcela (viceprimar al municipiului Satu Mare și membru PNL la acea vreme), respectiv Ovidiu Silaghi, au înaintat la ANAF o listă proprie cu persoanele avute în vedere pentru ocuparea posturilor”, se arată în documentul DNA.
   Anchetatorii mai susțin că, în perioada august – octombrie 2013, Adrian Ștef a avut mai multe întâlniri atât cu ministrul finanțelor publice, cât și cu președintele ANAF, Gelu Diaconu, ocazii cu care acesta și-ar fi folosit influența și autoritatea sa de vicepreședinte PNL Satu Mare, respectiv de președinte al CJ Satu Mare, în vederea numirii unor persoane agreate în funcții de conducere în cadrul AJFP Satu Mare.

 4. Szabi_Jako Răspunde

  Va votez ! Sa iesiti primar ! Si sa schimbati imaginea orasului care arata ca dupa atentate .

 5. Alexandru Răspunde

  Doamne ajuta ! Mult Succes ! Votez Adrian Stef Primar !

  • Stelian Răspunde

   Nu pot vota un om ce mi-a dovedit ca nu merita votul meu. Nu-l voi vota pe Stef.

 6. julea Răspunde

  Am vazut ca la judet ati facut treaba sper ca o sa faceti acelasi lucru si cu municipiul . va votez

  • Cristi Răspunde

   Poate Sulea il voteaza, ca l-o facut om. Din muncitor necalificat, numai director.

  • Stela Răspunde

   Pina cind ne mai vindeti gogosi?

  • Mircea Răspunde

   Stef asta se agata de scaune, ajutand ungurii

  • Mirciulica Răspunde

   Potrivit procurorilor DNA, la data de 07.08.2013, Mircea Govor are o discuție în contradictoriu cu Adrian Ștef, din care se desprinde cu ușurință concluzia că posturile vacante din organigrama AJFP Satu Mare urmează a fi ocupate doar în urma unor negocierilor purtate între liderii politici ai PSD și PNL, neavând importanță criteriul profesional:
   ” Domn (Ștef Adrian) : – Da !
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Măi Adi !
   Domn : – Da.
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Io am circul de pe lume aici măi !
   Domn : – Na, ce s-o întâmplat ?
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Păi da’ astea nu-s măi, acesta, în primul rând acesta pe care l-ai pus tu la Negreşti îi de la PDL şi măi, îţi spun io…
   Domn : – Măi !
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Na bun, acuma Adi, îţi spun ceva, toţi îmi sar în cap, toată lumea îmi sare în cap de acolo…
   Domn : – Mircea, ascultă-mă te rog frumos.
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Da.
   Domn : – Te rog frumos ascultă-mă.
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Da.
   Domn : – Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem….
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Adi, nu-i aşa, că astea locuri cheie, dă-le dracului să le f… că acum oamenii ăştia ştiu…
   Domn : – Stai măi un pic atuncia, te rog nu mă suna de faţă cu oamenii ! Dacă vrei discutăm noi separat chestiunea asta.
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Nu-i bai, io opresc, io sun la Bucureşti şi opresc numirile.
   Domn : – Na opreşte, opreşte cum vrei tu, asta este, n-am ce să fac, dacă tu discuţi cu oamenii mei pe care io îi fac şi io îi pun, tu îi opreşti, io n-am discutat niciodată, nici o propunere de a ta.
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Na bine Adi, îi vorba, ştii ce spun ăştia, de ce luaţi de la PDL măi, ne-o f… într-una şi acum îi luaţi voi şi îi faceţi PNL…
   Domn : – Mircea, ascultă-mă te rog frumos, dacă vrei să discutăm nu discuta cu mine îi şedinţă… te rog frumos.
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Da’ unde eşti acum ?
   Domn : – Îs la birou, da’ n-am discutat niciodată nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.
   GOVOR MIRCEA VASILE : – Da Adi, Adi, stai un pic, că şi asta îi o chestie, da’ io, io efectiv nici io n-am spus până acum nimic, da’ asta, îmi spun oamenii ăştia acesta domnule, o venit de la PDL acum şi într-una o fost în circ şi în scandal cu el şi acum l-a şi luat voi ca să continuăm circul şi scandalul, dă-le dracului măi !
   ………………………………………………………………………..
   Domn : – Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am închis subiectul când vine Ovidiu (se referă la Ovidiu Silaghi) să şi le f…, io am închis subiectul, gata ! Nu mă mai interesează !… Nu mă mai interesează !”…..

 7. gin Răspunde

  ii dau dreptate, satu mare are nevoie de o schimbare nu de o rocada de la consiliu judetean la primarie, asa ca stef stai acasa ca nu te vrem

 8. Traian Răspunde

  Adrian Stef, mai bine le-ai povesti satmarenilor despre combinatiile tale cu Govor …
  https://realitateasatmareana.wordpress.com/2016/06/02/candidatul-stef-sprijinit-de-prietenul-si-colegul-govor/

 9. Petrica Răspunde

  Cat de lipsit de modestie este Stef. Se lauda singur.

 10. Codrin Răspunde

  Silviu Mănăstrire a vorbit luni, la ”Dosar de politician” despre baronizarea României și mecanismul putred al finanțării clasei politice. Un exemplu este Satu Mare unde doi baroni penali și alți câțiva locotenenți stăpânesc județul de patru ani.
  Baronii sunt fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi și Mircea Govor, șeful PSD din județ și vicepreședinte al Consiliului Județean. Silaghi face parte acum din partidul lui Tăriceanu, ALDE, iar Govor este protejatul lui Liviu Dragnea. Cei doi baroni au și două marionete care dau cu subsemnatul pentru contractele publice: una este Dorel Coica, primarul PSD-ist de la Satu Mare, a doua marionetă este Adrian Ștef, președinte al CJ Satu Mare, și cumnatul lui Silaghi.
  Acești patru băieți au mari probleme penale, dar se luptă să rămână în politică, deși fiecare în parte este putred de bogat. Primarul Coica va candida pentru un nou mandat la primăria Satu Mare, iarAdrian Ștef vizează încă patru ani în fotoliu de șef la judeș. Coica și Ștef însă tremură de frică pentru că începând cu anul 2012 au semnat și atribuit contracte publice de lucrări către societatea de construcții Tehnic Asist din Botoșani.
  Compania este patronată de afaceristul Mirel Vlas, un personaj foarte intim al baronilor Mircea Govor și Ovidiu Silaghi, cei doi păpușari de la Satu Mare. În decembrie anul trecut, procurorii DNA au ridicat documente din sediul Tehnic Asist. Procurorii l-au reținut atunci și pe Mircea Govor într-un dosar de trafic de influență – baronul influențase numirea șefilor de la Finanțe și de la ANAF din județ. Însă procurorii au luat și urma zecilor de milioane de euro cheltuite la primărie și la Consiliul Județean.
  Baronii Silaghi și Govor au reușit să aducă în județ finanțări considerabile de la ministerele Transporturilor și de la ministerul Dezvoltării. Principalul beneficiar al banilor trimiși de la București către Satu Mare este aceeași companie Tehnic Asist. Primarul Coica a atribuit în aprilie și în decembrie 2015 două contracte pentru reabilitarea unui pod și a drumului spre orașul Carei în valoare totală de 4 milioane de euro.
  Banii grei însă au venit pentru Vlas de la primăriile de comune și de la Consiliul Județean Satu Mare pentru diverse lucrări de întreținere și reparații de drumuri. În total,Tehnic Asist a încasat peste 50 de milioane de euro. Alte contracte au venit pentru Tehnic Asist de la alte instituții publice, cum ar fi regia de apă a județului- Apaserv SA, circa 5 milioane de euro în aprilie 2014, de la aeroportul Satu Mare, aproape 1 milion de euro, sau de la compania națională de drumuri, alte zeci de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor naționale ce traversează județul.

  În luna octombrie 2015 baronul Mircea Govor și ministrul Fondurilor Europene semnau două finanțări europene pentru aeroport și compania de apă Apaserv în valoare de 22 de milioane de euro. Până în anul 2020, doar pentru compania de apă a județului vor fi disponibile circa 120 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelei de apă. Peste tot în aceste proiecte apare deja, ca o banalitate, numele companiei Tehnic Asist.
  Una din acuzațiile care i se aduc lui Govor de către procurorii anticorupție este că a șantajat un primar de comună să atribuie un contract acestei firme. Documentele arată că aproape toate contractele importante de lucrări din județ au fost preluat de Tehnic Asist. Ceea ce se întâmplă de patru ani la Satu Mare cu fondurile publice este atât de evident ți revoltător, încât orice comentariu este de prisos.

  Sistemul baronilor este implacabil peste tot în țară: banii vin de la București, de la ministere sau din fonduri europene, ei sunt împărțiți pe criterii politice primarilor și la consiliile județene, apoi sunt licitați și dați cui trebuie. Din acești bani publici se întreține un sistem mafiot hrănit din corupție care asigură voturi pentru partidele politice. Voturile înseamnă funcții de primari, de parlamentari și, în final, accederea la guvernare. Apoi, suveica se repetă din patru în patru ani.

  • Vio Răspunde

   Adevarul e ca silaghi i-a stricat imaginea lui stef, asta e ca si o scama care nu se mai dezlipeste de stef sa prinda si el ceva ca altfel sboara la beci! Pacat de Syef ca trebuie sa-l suporte. Mai bine l-ar trimite sa-si mai bage niste botoxuri :))) s-o ajunga pe nevasta-sa

 11. gigel Răspunde

  Eu va multumesc pentru atentia acordata inainte de alegeri,nu stiu cine a fost ALDE,PNL ,PSD ,dar eu a-m renuntat la politica definitiv.Sa particip la vot ,este exclus.Eu va doresc succes la toti candidatii ,si la toate partidele sustinatoare.

 12. Ce nemernic Răspunde

  Acest Stef chiar crede cA il va mai vota cineva. Toti satmarenii stiu ca e un dezastru atat in administratie cat si in viata personala. Un nesimtit care si+a finantat amantlacurile cu Brighi din banii Consiliului Judetean. Un zero barat care n+a facut nimic pentru judetul nostru,numai degustari de vinuri,palinci si alte chermeze cum este Ziua Judetului. De fapt a facut totusi ceva. A dat bani din bugetul judetului firmei Tehnic Asist, protejate de mafiotul Govor, societatii Folda, care este de fapt a lui Stef, respectiv televiziunii TV1 Satu Mare, care este tot a lui Stef. Un gunoi de asta nu merita votat.Satmarenilor, treziti-va!

  • Corina Răspunde

   vezi ca ai uitat sa te deloghezi de pe facebook :))) minorule! Va e frica ca castiga Stef, stiu, dar inca putin si veti disparea voi linge-ncuristi psdisti pnlisti

  • Norick Răspunde

   Poate,ca este un nemernic… Dar tu ai mustata ?? 🙂 😛 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.