Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Calcule matematice pentru noua majoritate din Consiliul Județean Satu Mare

Pataki CsabaConsiliul Județean Satu Mare este format din 33 de membri cu drept de vot, dintre care trebuie aleși un președinte și doi vicepreședinți. În urma alegerilor din 5 iunie, UDMR a obținut 13 membri, PSD – 9, PNL – 7 și ALDE – 4.

Calculele matermatice arată că pentru formarea unei majorități simple este nevoie de 17 voturi, iar pentru o majoritate de două treimi este nevoie de 22 voturi. În aceste condiții, cea mai confortabilă alianță, cel puțin matematic vorbind, ar fi UDMR-PSD, care ar aduna 22 de voturi și ar putea trece fără probleme orice proiecte de hotărâri. În ultimele mandate PSD şi UDMR au guvernat împreună şi s-au înţeles bine la Satu Mare.

O altă variantă posibilă ar fi UDMR-PNL-ALDE, însă este greu de crezut că ALDE şi PNL vor sta la o masă, în condiţiile în care şi Tăriceanu a recomandat astăzi să nu se încheie astfel de alianţe.

De remarcat este faptul că pentru a crea o majoritate simplă, UDMR poate încheia alianţe cu orice partid, şi să-şi negocieze cu restul formaţiunilor susţinerea pentur proiectele ce necesită două treimi. Astfel, ar fi posibil să avem alianţă UDMR-PNL, cu cel puţin un vicepreşedinte liberal, sau UDMR-ALDE, cu un vicepreşedinte, posibil tot Adrian Ştef. Rămâne de văzut dacă persoanele respective vor accepta posturile.

O altă posibilă variantă ar fi încheierea unei alianţe între PSD-PNL-ALDE, dar acest lucru este şi mai greu posibil, orgoliile dintre reprezentanţii partidelor româneşti fiind foarte mari.

Negocierile de la județ depind foarte mult și de cele de la municipiu. Un lucru este însă aproape cert, Pataki Csaba va fi președinte al Consiliului Județean. El va fi cel care, cel mai probabil, va decide cu cine se va alia UDMR.

2 comentarii

  1. lala Răspunde

    Succes pt.Pataki si pt.Kereskenyi.nu conteaza cu cine feceti aliante doar sa faceti ordine.Luati exemplu de la vecinii nostri ex. DEBRECEN!!!! SA CHELTUITI BANII PUBLICI IN FOLOSUL COMUNITATII!!nu sa tineti angajati care 6 ore din 8 stau la baruri.sunt trimisi pe litoral LA 4 STELE!!!!! IN IULIE AUGUST!!! LA CURSURI!! CU INSOTITORI!!

  2. Periculos!? Răspunde

    Partidele psd,pnl si alde ar trebui sa aiba mult cohones sa trimita udmr pentru 4 ani in opozitie.ca doar la negociere ar fi pe masa, 5 functii.presedinte cj,2 vici de cj si 2 vici de SM.astfel udmr ar fi in opozitie. Dar configuratia asta e imposibila.din pacate udmr(pataki)va juca DUR.si va spune SEC:cine accepta sa fie pres udmr primeste vici.cel care nu accepta,pa si puszi,ca mai sunt 2 partide care poate vor accepta.si cel putin unul chiar va trebui.asa ca pana la urma,pataki pres.avand in vedere ca totusi MAJORITATEA E LA CELALTI 3,poate si udmr ar trebui sa gandeasca putin,daca nu ar fi mai sanatos ca pres sa fie de la alt partid!!!succes tuturor si la munca.cu totii,inclusiv noi,cetatenii.nu la intins mana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.