Ultima actualizare: ieri, 22:28
Locale

Ei sunt noii consilieri locali la Satu Mare. Scenarii posibile pentru viceprimari

consiliul local (36)Odată ce avem rezultatele finale la alegerile locale la nivelul municipiului Satu Mare, pe baza listelor propuse de partidele politice, ne putem face o idee cum ar arăta Consiliul local Satu Mare.

Astfel, UDMR are 10 consilieri. Primii zece pe lista propusă de UDMR sunt Ștefan Ressler, Magyar Lorand, Masculic Csaba, Szocs Peter, Butka Gergely, Gunthner Tiberiu, Szejke Otilia, Kiss Iosif, Zsok Csaba și Poszet Kinga.

PSD va avea șapte consilieri locali. Potrivit listei depusă de social-democrații sătmăreni, pe primele șapte poziții se află Dorel Coica, Radu Roca, Silviu Sumlaș, Dumitru Fanea, Adrian Micle, Manuela Rogoz și Octavian Ardelean. Cel mai probabil, Dorel Coica nu va accepta postul de consilier, astfel că în locul lui este posibil să intre Ciprian Crăciun.

PNL va avea trei consilieri locali. Primii trei pe lista liberalilor sătmăreni sunt Adrian Albu, Doina Feher şi Romeo Pop.

Tot trei consilieri va avea și ALDE. Primii trei pe lista Alianței se află Adrian Ștef, Cosmin Rațiu, și Marcela Papici. Foarte probabil, Adrian Ștef va alege funcția de consilier județean, iar Cosmin Rațiu este posibil să se retragă. Astfel că lista ALDE ar putea fi constituită din Marcela Papici, Robert Pugner, Mihai Huzău.

Pornind de la aceste nume, se pot face și scenarii cu privire la viitorii viceprimari. Foarte probabil, unul dintre ei va fi Ștefan Ressler. Cel de-al doilea va fi desemnat în funcție de alianțele pe care le va face UDMR-ul.

Astfel, dacă UDMR ar face o alianță politică cu PSD, un posibil viceprimar ar putea fi Adrian Micle. Dar există posibilitatea ca UDMR să agreeze o altă persoană, situație în care social democrații vor desemna un alt consilier local.

Dacă UDMR face alianță cu PNL, cel mai probabil viceprimar va fi Adrian Albu. Nu este exclusă nici varianta Romeo Pop.

În cazul în care UDMR constituie o alianță cu ALDE, probabil viceprimar va fi Marcela Papici, deoarece este greu de crezut că va fi menținută în funcția de manager la Spitalul Județean în condițiile în care se schimbă radical conducerea județului. O altă posibilă variantă de viceprimar este și Mihai Huzău.

Mai există o variantă care trebuie luată în calcul deși este mai puțin probabil. Există posibilitatea ca partidele românești (PSD, PNL și ALDE) să facă alianță și să treacă UDMR în opoziție în Consiliul Local. În acest caz, partidele românești ar avea 13 consilieri locali, adică majoritate simplă, și ar putea pune viceprimari fără să mai aibă acordul UDMR. Însă și aici există o problemă. Este vorba despre trei partide, iar posturile de viceprimar sunt doar două. Rămâne de văzut care dintre partide ar fi dispus să renunțe la acest post. 

Deocamdată nu se poate trage nicio concluzie, lucrurile depind foarte multe şi de rezultatele şi negocierile de la Consiliul Judeţean. Cert este că sunt două spoturi de viceprimar, una de preşedinte al CJ şi două de vicepreşedinte care trebuie ocupate.

9 comentarii

 1. unu Răspunde

  nu dati post de vice pt psd

 2. aldesuparat Răspunde

  Felicitari echipei stef, ratiu, huzau…. mare realizare ati facut domnule stef cu transferul ratat a celor doi fugari, ii aduceti pe ei si ne lasati pe noi de-o parte si ati obtinut 3 consilieri si unul dintre ei deja vrea sa si renunte cand a vazut ca ati pierdut. Oameni de nimic acesti doi care in loc sa vina si sa se puna la treaba si sa isi astepte randul se pun direct in prima linie si mai mult ne-au tras in jos. Felicitari ce sa mai zic

  • mama Răspunde

   Felicitări echipei ALDE care, în 3 luni de la înfințare,a reuțit să aibă 3 consilieri. Dacă aveam un primar(capabil și tolerant),care să facă echipă cu cei care doreau și știau ce să facă pentru sătmăreni,era primar și acum. Cu voturile de la ȘTEF tot pe 2 era. Cred că ȘTEF este de vină și pentru inundațiile din Germania și Franța(glumeam).

 3. cetatean Răspunde

  Pentru viceprimar ar fi bun Tiberiu Gunthner ..nicidecum Ressler sau vreun psd-ist…

 4. Walter Răspunde

  S-a făcut de căcat Ștef. Asta este imaginea lui în oraș.

 5. Ionica Răspunde

  Huzau, e varianta de viceprimar? Voi vorbiti serios? Va dati seama cat s-ar baga in ridicol orasul asta?

 6. mama Răspunde

  Reprezentanții partidelor românești pot face majoritate, să anuleze avantajul votului etnic, dacă se urmărește, interesul cetățenilor din municipiu și județ. Oare orgoliile și ,,superioritatea,,aleșilor partidelor politice vor putea fi date la o parte? Este nevoie de reprezentanți capabili, care să judece cu capul lor nu prin ,,doctrina partidului,,.DUMNEZEU să le lumineze mintea și vorba aia ,,Dă-i DOAMNE românului mintea de pe urmă.

  • carcotas Răspunde

   După mintea ta cetăţeni ai oraşului sunt doar românii şi doar a lor interese trebuie apărate.Măi,măi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.