Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

Ce spune Biserica despre Crucea lui Baphomet de la Satu Mare

cruce 8 metri, Biserica Sfintii Constantin si Elena (15)Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului face câteva precizări pentru credincioși, preoți și monahi, în urma discuțiilor legate de ”crucea masonică – crucea lui Baphomet” de la Satu Mare.

”SFÂNTA CRUCE, indiferent de formele de reprezentare NU POATE FI ASOCIATA DECÂT CU PATIMILE DOMNULUI IISUS HRISTOS! Crucea este simbolul de capatâi al crestinismului, reprezentând patima, moartea si invierea Domnului.
In pietatea ortodoxa, venerarea Sfintei Cruci este nedespartita de lauda Invierii: „Crucii Tale ne inchinam, Hristoase, si Sfânta Invierea Ta o laudam si o marim“.
Inca din antichitate existau mai multe tipuri de cruci. Romanii se foloseau de trei feluri de cruci: crux commissa, denumita si crucea Sfantului Antoniu, avea forma literei T; crux immissa, sau crucea latina, avea patru brate (+); crux decussata, sau crucea Sfantului Andrei, avea forma literei X. Mântuitorul a fost rastignit pe o crux immissa, fapt atestat de Sfinta Scriptura, unde Sfintii Evanghelisti Matei (27, 37), Marcu (15, 26), Luca (23, 38) si Ioan (19, 19) pomenesc despre titlul pironit deasupra capului lui Hristos (redat iconografic cu initialele I.N.R.I. – Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor).
Se cunosc aproximativ 400 de forme de cruci, dintre care trei sunt cele mai raspandite in lumea crestina:
– crucea Tau, in forma de T (litera greaca Tau), forma cea mai veche, cu origini in Orientul pagân;
– crucea latina/catolica, cu 4 brate inegale: † (stilpul vertical mai lung), forma cea mai raspindita la ora actuala;
– crucea greaca/ortodoxa, cu 4 brate egale: + (totodata simbolul actual al Crucii Rosii internationale).
In afara de tipurile mentionate mai sus, de o raspândire mai larga se mai bucura: crucea slava/ruseasca (cu 8 brate), crucea celtica (cu un cerc in mijloc), crucea Sfântului Andrei (in forma de X), crucea papala (cu 6 brate, cele din mijloc fiind mai lungi), crucea trilobata (cu extremitatile in forma de trefla), crucea sagitata (cu extremitatile in forma de sageti), sau crucile unor vechi ordine cavaleresti, precum crucea de Malta (cu bratele egale si extremitatile mult latite). Swastika/zvastica (vechi simbol pagin) este si ea un fel de cruce (crux gammata).
In traditia ortodoxa, foarte des intâlnit este semnul Crucii cu opt colturi. Aceasta este de obicei formata din patru brate. Unul este vertical si trei orizontale. Bratul vertical si cel din mijloc, orizontal, este Crucea propriu-zisa. Bratul de sus ne aduce aminte despre tabla pe care scria vina pentru care a fost rastignit: „Iisus Hristos Regele Iudeilor”. Bara de jos, care vine inclinata (in stânga), conform traditiei crestine ortodoxe slave, este bratul pe care s-au sprijinit picioarele Domnului nostru Iisus Hristos. Bara este inclinata in stânga aducându-ne aminte despre cei doi tâlhari, care au fost rastigniti unul de-a dreapta si celalalt de-a stânga Domnului. Unul dintre ei s-a pocait, cel din dreapta, si s-a inaltat la cer (bara a aratat in sus), iar celalalt, pentru necredinta lui, a mers la iad (bara a aratat in jos).
Tot cu opt colturi, dar cu brate orizontale, sunt crucile multor biserici si manastiri românesti: Manastirea Curtea de Arges, manastirea Horezu, biserici de lemn din Maramures (Calinesti), biserica manastirii Rohia etc.
Regretabil este faptul ca sunt unii care compara aceste cruci cu anumite semne masonice si sataniste. Este total neavenit sa se spuna ca o reprezentare a Crucii ar putea fi satanica, pentru ca a aparut pe steaguri satanice, naziste sau deoarece unele reprezentari au aparut in locuri sau momente nefaste ale istoriei. Crestinii nu pot spune ca o reprezentare a Crucii ar putea fi mai mult sau mai putin sfânta decât alta: nici chiar despre “crucea intoarsa“ nu poate spune cineva ca ar fi “cruce satanica”, deoarece pe o astfel de cruce a fost rastignit Sfântul Apostol Petru. Iar despre crucile numite “masonice”, regretam faptul ca unele persoane si chiar dintre monahi gresesc ajungând sa fie mult prea preocupati de forma crucii, decât de sensul ei”.

Sursa: http://amd-sm.ro/

12 comentarii

  1. Mares Stefan Istvan Răspunde

    Adică cumva comentatorii sunt ”mult prea preocupați de forma crucii”?! Sau, dimpotrivă cei care au comandat și au executat și au expus accea cruce , au fost de fapt mult prea preocupați ca CRUCEA LOR SĂ FIE CUM VOR EI ! Ar fi cazul să acceptați doar crucea care arată axact ca și crucea pe care a fost răstâginit Iisus Hristos!

  2. tarziu Răspunde

    Sa-mi fie cu ietare, pentru prima data in viata mea vad o cruce neagra,nu putem sa ne batem joc de Sfa
    nta Crucepe pe care Sa Rastignit Mantuitorul Hristos; Nu aveti nici un drept ips iustin si nu puteti sa sustineti asemenea aberatii, este crucea lui baphomet, este crucea masonica este tot ce doriti dumneavoastra DAR nu este SFANTA CRUCE ORTODOXA,a Mantuirii namului romanesc de peste 2000 de ani; trebuie sa o dati jos si sa o oferiti din patea dumneavastra venerabilului logii care doriti. Istoria si neamul romanesc va va judeca si va va pecetlui cu numele de tradator, Amin.

  3. tarziu Răspunde

    Haideti sa ne uitam la Sfintele Cruci din cimitire caci acolo vom vedea limpede originea latina a Sfintei Cruci. Nu avem dreptul sa stam nepasatori la toate aceste ispite care vin din ce in ce mai mult peste noi. Sa avem curajul Pr. Gheorgh Calciu care spune:”Glasul meu nu ajungesi el trebuie sa fi multiplicat de sutele voastre de glasuri,a adevarurile de credinta si de omenie sa ajunga la urechile tutuor.”

  4. Simion Răspunde

    Cumplit…fără cuvinte

  5. Walter Răspunde

    La ce “pochi”, lacomi, iubitori de “arginti” avem…e clar. Pe când o cruce cu 8, 10, sau mai multe brate ?! ….ca toate sunt cruci indiferent de cate brate au…. Au înnebunit “pochii”.

  6. Walter Răspunde

    …pai de ce nu-si fac cruce in functie de numărul de brate si de pozitia lor ? Parca era vorba de Sfanta Treime, de crucea pe care a fost răstignit Mantitorul nostru Isus Hristos, nu de prostiile care le îndrugă “pochii” astia.

  7. Alina B Răspunde

    Ce raspuns de doi lei au mai oferit… 🙁

  8. Ioan Toroican Răspunde

    Există o singură formă a Sfintei Cruci. Cea care îl reprezintă pe Dumnezeu insusi pe Pământ. Omul, făcut după “chipul” şi “asemănarea” Sa este de fapt Crucea lui Dumnezeu pe acest Pământ. Priviţi-vă în oglindă cu picioarele apropiate şi apoi deschideţi larg braţele. Aceasta este CRUCEA cea adevărată şi binecuvântată de Dumnezeu. O linie verticală din tălpi până în vârful capului şi una orizontală la nivelul umerilor. Restul sunt… discuţii. O linie verticală şi una orizontală la nivelul umerilor.

  9. abel claus Răspunde

    na… fiecare cu crucea mamei lui… hahahaha natie de pomohaci

  10. Ardelean Răspunde

    Da ce probleme au popii…. . In loc sa faca incalzirea, ca indata-s aici alegerile si iar nu scot destui prosti la vot, si se supara psdul

  11. Paul Lascu Răspunde

    Salutare Crștini și Necreștini :
    Am citit comentariile Dv. precum și ce spune Biserica despre Crucea lui Baphomet și îmi exprim părerea în calitatea mea de creștin. Oare credeți că un simbol modifică un concept vechi de 2000 de ani și mai bine, acela de Credință ? Oare credeți, acum după circa 2000 de ani, că s-au născut doi Isuși Cristoși pe acest Pământ ? Oare credeți că sunt mai mulți Dumnezei sau, ce credeți și în ce anume ? În crucea lui Baphomet sau al oricărui alt demon sau personaj-entitate, ori în cea traditională, cea pe care a fost răstignit Domnul nostru Isus Cristos ?
    De ce atâta vorbă goala pe un subiect care ar trebui să stea liniștit și bine întipărit în mintea unui Creștin ? Închei cu convingerea că, pe acest Pământ există un singur Dumnezeu, un singur Fiu al Său, în persoana lui Isus Cristos, iar restul speculațiilor și divagațiilor de la subiect, nu fac obiectul preocupărilor mele Spirituale. Cât despre crucile de pe Biserici, mănăstiri și lăcașe de cult, nici atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.