Ultima actualizare: ieri, 21:22
Locale

Medicii de la Spitalul Judeţean ripostează. Replică pentru Virgil Enătescu

Marcela Papici, Spitalul Judetean (27)Reprezentanţii Spitalului Judeţean Satu Mare au transmis astăzi un comunicat de presă în care răspund punctual acuzaţiilor aduse de consilierul judeţean Virgil Enătescu.

Redăm întregul comunicat:

In urma sedintei Consiliului Medical si a consultarii corpului medical din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare va transmitem precizarile noastre referitoare la acuzele aduse unitatii si angajatilor sai in cadrul sedintei de Consiliu Judetean din 18.07.2016 de catre domnul consilier dr Virgil Enatescu.

 1. Referitor la secția de cardiologie ”intervenționistă” (corect spus intervențională) trebuie să precizăm că aceasta nu a existat niciodată la Satu Mare, ca urmare în Satu Mare nu s-au efectuat niciodata stentări. Există o secție de Chirurgie Cardio –Vasculară care are activitatea suspendată datorită demisiei singurului medic chirurg cardiovascular și nu cardiolog după cum face confuzia dr . Enătescu, între cardiolog și chirurg cardio-vascular. Pe perioada funcționării acestui compartiment, într- o perioadă de trei ani, au fost efectuate  un număr de 26 intervenții chirurgicale pe cord deschis programate, nicidecum intevenții chirurgicale de urgență .
 2. Referitor la acuzațile aduse blocului operator cu privire la lipsa apei sterile, mentionam că blocul operator functionează cu apă steriliă  în fiecare din sălile de operație . Sterilitatea apei din blocul operator este verificată săptămânal conform unor proceduri stabilite  și există buletine de analiză care justifică afirmația noastră față de afirmațiile nefondate ale dr Enatescu. Utilizarea apei sterile este un standard  obligatoriu pe care spitalul îl respectă de foarte mulți ani. Menționăm că, se fac în medie 38 de operații/zi lucrătoare în specialitățile: chirurgie generală, chirurgie plastică, chirurgie pediatrica, chirurgie vasculară, ortopedie, ginecologie, urologie, ORL, BMF.
 3. Referitor la infecțiile cu  tulpini multirezistente  circulante (Escherichia Coli Hemolitic, Klebsiella si alti germeni ) putem afirma că acestea există  la nivelul fiecărui spital. Sunt monitorizate, declarate si sunt luate măsurile de prevenire și control ale acestora.Acesta este un fenomen global la nivelul tuturor unităților spitalicești din lume. Din punct de vedere statistic,  la nivel mondial în patologia infecțioasă generală rata acestor infecții este de  5-20 % . La nivelul UE valorile sunt cuprinse între 5-15%,la nivel național este de 1 % iar la nivelul SJU aceasta rata este de 0,8% ceea ce înseamnă că din 37 500 de pacienti externați înregistrăm  300 infecții nozocomiale/an( date din noembrie 2015). În structura SJU-SM  avem,  din fericire fata de alte spitale, medic epidemiolog și 3 asistenți medicali cu competențe  în acest domeniu (igienist), care asigură prevenirea, combaterea, monitorizarea și izolarea infectiilor nozocomiale.
 4. Din punct de vedere administrativ  UPU- SMURD este  în subordonarea spitalului, iar din punct de vedere profesional este în directa subordonare a  Ministerului Sănătății. Această secție independentă din cadrul spitalului este coordonată de către  un medic șef- medic primar specialitate medicină de urgență. Remarcăm fapul că din nou se face o confuzie deplasată din partea acestui medic  vis avis de afiarmația că unitatea UPU-SMURD ar fi condusă de oameni incompetenți. ( Gradul de calificare în viziunea acestui medic înseamnă incompetență?)

 Consiliul medical, corpul medical si conducerea spitalului

 

13 comentarii

 1. adrian Răspunde

  ENATESCU CLOVNUL DE SERVICIU UN DEMENT CARE NU A PROFESAT DOAR A BATUT DIN GURA ,COMUNIST INRAIT.

 2. Dr. Mengele Răspunde

  Si mai sunt multe de spus despre modul in care acest clovn senil bate campii cu gratie! Marea tristate este ca societatea nu cunoste realitatea, nu este de specialitate, deci este de inteles si musca la toate aberatiile acestui penibil! Mass media in goana dupa senzational, nu verifica veridicitatea ineptiilor acestui personaj sinistru si de rea credinta si astfel lumea crede ce vrea! Clar mai sunt probleme mari la spitalul judetean si la alte spitale dar hai sa le scoatem in evidenta in mod obiectiv, nu bazat pe balariile unui troglodit depasit de istorie! Apropo, domnule ‘academician’ ce ati facut util si constructiv cat ati condus sectia de psihiatrie, ca se darama cu totul, sau cat ati fost presedinte al consiliului de administratie al spitalului, in afara ca ati batut din gura mult si degeaba, si ati plecat cu stampila consiliului de administratie, de s-au chinuit aia o luna sa o recupereze?!! Probabil tot tanti ‘Roza’ e de vina!

 3. Norick Răspunde

  Enatescu vs. Papici 0:1
  😛 😀

  • Fara Cap Răspunde

   Pentru mine ii un 0:0 avand in vedere ca Enatescu a facut acuzatiile luni si Spitalului ia luat 5 zile lucratoare sa raspunda.

   Punctul trei ii chiar peninibil cu 1% infectii intraspitalicesti mai ales dupa tote scandalurile din ultima vreme. Suntem mai buni decat Germania si Franta.

   Deseurile medicale care reprezinta un focar de infectie sunt colectate in pubele chiar la capatul coridorului unde se afla si toaletele. Sunt curios daca sunt golite in timpul prevazut de lege care ii undeva pe la 48 de ore daca nu ma insel.

  • matroz Răspunde

   @Norik:tinere domn,vad ca in ultima vreme te-ai transformat in arbitru!!!Licenta si abilitarea,te rog !!!

   • Norick Răspunde

    Salut @matroz , weekend placut sa ai!
    Stai linistit,am licenta 😛
    P.S. stiu ca m-am grabit cu punctajul , dar totusi un 0,5 merita D-na Papici… 😀

 4. M Tartan Răspunde

  Are dreptate Dr.Enatescu…. d-na papici e priceput la copiii si la agentia de turism…. acuma stie sa dea explicatie ca UPU este separat … apoi de ce se baga mereu unde nu ar trebuie… e de ajuns sa ne incurce pe noi invizibila de M ADRIANA…. jos cu PAPICI…. ar fi timpul si pentru Adriana !!!!

 5. V alau Răspunde

  Norik ai dreptate Papici merita ceva ,un sut ca lumea in partea dorsala s-a zboare dracului ANALFABETA din spital si din viata publica.

 6. ion Răspunde

  Domnule NICOARA

 7. Cardionet Răspunde

  Precizari a fi luate in considerare: in cadrul Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculara au fost intr-adevar 26 de operatii pe cord deschis, o parte urgente care au fost refuzate in alte institurii. In acesti 3 ani, scopul a fost (pe langa formarea personalului)efectuarea acelor operatii pe cord deschis care au fost refuzate in alte institutii sau pacientii au dorit efectuarea interventiei in exclusivitate la Satu Mare. Au fost de asemenea efectuate 292 (douasutenouazecisidoua) operatii vasculare in 3 ani. Datele provin din registrele blocului operator.
  Cardionet

 8. bogdan Răspunde

  In sfarsit la spital avem un manager care ofera climatul necesar unei bune practici. Tipic pt noi: cand cineva se straduieste, sar altii sa.i dea in cap. Am urmarit.o pe doamna manager si imi pare un om extraordinar. Felicitari

 9. mama Răspunde

  enatescu,acest dușman al SATMARENILOR si al Medicilor, este bun de pus in cămașă de fortă. De asemenea fițuica,informatia zilei,condusă de un impostor care amenință persoanele publice, ar trebui verificată de institutiile abilitate ale statului, pentru instigare la ură, defăimarea unei categorii sociale, amenințare la adresa unei persoane, lansarea de acuzații fără sa fie verificate ,cel putin, din 3(trei) surse, incercarea de a controla persoane publice. etc. Persoanele (pacienții) care fac acuzații, să le facă în scris, să iși asume ceeea ce scriu. Cei care îl elogiază pe ,,academicianul,, enatescu o fac pentru ca il cunosc sau numai să se afle in treabă? Faptul ca Medicii i-au dat un raspuns documentat ,la obiect, aratând ca habar nu are ce de se întâmplă în spital, în sistemul de sănătate, nu este suficient să arate(demonstreze) slaba pregătire medicală a acestui așa zis academician(care Academie i-a dat titlul).Așa să ne ajute DUMNEZEU, după fapte și vorbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe despre Locale
Tot mai mulţi turişti vin în judeţul Satu Mare. Statistici oficiale

 Centrul Județean de Informare Turistică (CJIT) Satu Mare, entitate subordonată Serviciului de Coordonare şi Cooperare Instituțională (SCCI) din cadrul Consiliului...

Închide