Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Tot mai mulţi turişti vin în judeţul Satu Mare. Statistici oficiale

Harta pensiunea ana odoreu

FOTO: Pensiunea Ana Odoreu
https://www.facebook.com/PensiuneaAnaOdoreu

 Centrul Județean de Informare Turistică (CJIT) Satu Mare, entitate subordonată Serviciului de Coordonare şi Cooperare Instituțională (SCCI) din cadrul Consiliului Județean Satu Mare a atras de la inaugurarea din data de 3 iunie 2014 şi până în prezent peste 8.000 de turişti, atât din ţară, cât şi din străinătate, a anunţat instituţia pe facebook. În primele luni de la înfiinţare, CJIT Satu Mare a fost vizitat de 650 de persoane, iar în 2015 peste 4.000 de turişti au vizitat judeţul nostru, iar în 2016 în primele şapte luni s-au înregistrat 3.600 de vizitatori. Totodată, Consiliul Judeţean Satu Mare prin Centrul de Informare Turistică a creat două trasee turistice (SUD şi NORD) care se adresează în principal elevilor din şcolile din judeţul Satu Mare şi nu numai, pentru ca atât aceştia, cât şi ceilalţi locuitori ai judeţului nostru să aibă posibilitatea de a cunoaşte frumuseţile şi locurile pitoreşti din judeţul Satu Mare.

3.600 de turişti în primele luni din 2016
Numărul turiştilor care au călcat pragul Centrului Judeţean de Informare Turistică este în creştere semnificativă faţă de 2015, când au fost înregistraţi 4.000 de turişti. Astfel, în primele şapte luni din 2016, CJIT Satu Mare a fost vizitat de 3.600 de persoane. Cei mai mulți turiști străini s-au înregistrat în lunile iulie – 1.100 de persoane, iunie – 621, respectiv mai, cu 570 de turişti, urmând ca pe parcursul lunii august numărul celor care vor vizita judeţul să crească pregnant. Cei mai mulţi turişti care au vizitat judeţul nostru sunt din Ungaria, cu 639 de persoane, apoi Polonia cu 228 de vizitatori, Germania cu 205, respectiv Ucraina cu 104 de turişti, dar şi alţi vizitatori veniţi din Moldova, Olanda, Croația, Slovacia, Turcia, Spania, Italia, Franța, Anglia, Austria, Rusia, Bulgaria, Elveţia, Belgia, Malta, SUA şi Japonia. Totodată, angajaţii CJIT Satu Mare sunt contactaţi de grupuri de turişti din Ungaria, Austria, Polonia şi Germania pentru a-i ghida în tururi pietonale din municipiul Satu Mare. Menţionăm că angajaţii CJIT sunt atestaţi profesional pe agent şi ghid de turism.

Peste 1.000 de români au vizitat judeţul Satu Mare
În acest an, numărul românilor care au vizitat judeţul nostru a crescut semnificativ. Astfel, dacă în 2015 au fost înregistraţi 600 de turişti, în primele şapte luni din anul acesta ne-au vizitat 1029 de persoane care provin din București, Cluj, Baia Mare, Arad, Oradea, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Suceava, Harghita, Bacău, Bistrița și Zalău. Vizitatorii care se află în județul nostru sunt interesați de Țara Oașului, Castelul Károlyi din Carei, Casele Memoriale Ady Endre și Vasile Lucaciu, muzeele din municipiul Satu Mare, iar în timpul sezonului estival sunt atrași și de ștrandurile termale de la Acâș, Mihăieni, Tășnad şi Aquastar Satu Mare.

Circa 520 de elevi la proiectul “Fii turist în judeţul tău!”
În altă ordine de idei, Consiliul Județean Satu Mare a demarat, începând cu data de 20 martie 2015, prin intermediul Centrului Judeţean de Informare Turistică proiectul ”Fii turist în județul tău!”, prin crearea a două trasee turistice Nord şi Sud. În acest an, începând cu data de 18 aprilie şi până în data de 22 aprilie inclusiv am avut un număr total de 516 persoane care au participat la proiectul ,,Fii turist în judeţul tău!”. Au participat următoarele şcoli din judeţ: Şcoala Gimnazială Decebal, Şcoala Gimnazială Vetiş, Şcoala Gimnazială Tarna Mare, Şcoala Gimnazială Botiz, Şcoala Gimnazială Drăguşeni şi Şcoala Gimnazială Pomi.

Circuitul din partea de SUD a judeţului începe cu Cetatea Oraşului Ardud, continuă cu Biserica din Acâş, Tăşnadul cu băile termale, după care se vizitează locul de naştere al celui mai reprezentant poet al liricii maghiare moderne, Ady Endre. Traseul continuă cu vizitarea Monumentului Ostaşului Român din Carei. Odată ajunşi în Carei se mai vizitează şi Castelul Károlyi şi apoi Cripta Familiei Károlyi din Căpleni. Acest traseu se termină cu Monumentul lui Mihai Viteazu din Moftinu Mic.
Circuitul din partea de NORD a judeţului începe la Cetatea din Medieşu Aurit, unde se mai pot vedea şi Cuptoarele Dacice. Se continuă cu Casa Memorială a doctorului Vasile Lucaciu din Apa unde se vizitează casa în care s-a născut cel care a fost preot, om politic, profesor şi a marcat destinul poporului român din Transilvania. După vizitarea casei se merge la Vama la Casa Olarului, Istvánfi Géza. Pe urmă se ajunge în capitala Ţării Oaşului – Negreşti Oaş – unde se vizitează Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului sau Muzeul Orăşenesc. Circuitul continuă cu Mănăstirea de la Bixad, cu o vechime de peste 300 de ani, iar traseul se va termina în Călineşti Oaş unde se poate vedea lacul artificial.

Magazin de suveniruri la CJIT Satu Mare 
Nu în ultimul rând, în interiorul Centrului Județean de Informare Turistică se află un magazin de suveniruri, de unde turiștii pot achiziţiona diverse articole, precum păpuși oșenești, brățări, clopuri, zgarde și multe altele. Totodată, îi invităm în continuare pe meșteșugarii sătmăreni să își expună obiectele pe care aceștia le realizează, pentru a fi vândute, la magazinul de suveniruri din incinta Centrului Judeţean de Informare Turistică, situat în Piața Libertăţii, nr. 21.

Sursa text: CJIT Satu Mare

Sursa FOTO: Pensiunea Ana Odoreu 

2 comentarii

  1. Cole Bill Răspunde

    Majoritatea vin sa vada ruinele fostului hotel Dacia despre care cred ca ar fi apartinut contelui Dracula dupa care viziteaza strada Ostrovului (in special blocul CD),apoi se duc la fostul stadion Unio unde exista o asezare omeneasca unica in Europa,dupa care iau la pas judetul.Le place mult localitatea Stana,clima tropicala a acesteia,unde plantatiile de portocal,bananieri si intinsele culturi de pepene verde ii fascineaza.Traditiile rrome din Pelisor,Peles,Apa,Turulung,Atea,Vetis,Ambud le lasa amintiri foarte placute unde rromii sunt asi in manuirea parilor,furcilor, sau a cutitelor,iar oachesele rrome iti fac reduceri absolut fantastice pentru orice partida de placere.

  2. Ion Răspunde

    Articolul e o gluma. satmarul ar trebui sa aiba un milion de turisti anual. La Tasnad vin 300 000 de turisti anual… Baile Satu Mare ca si restaurarea centrului vechi, cu crearea de terase bine amenajate si a altor posibilitati de petrecere a timpului de sejur, ca si amenajarea eficienta a unor stranduri cu apa termala serioase ar putea atrage un milion de turisti anual. Trebuie sa fie numai cine sa vrea sa faca toate asteas…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.